Spicy Pork Belly

Kruidige buikspek-5

Deze spicy pork belly ofwel kruidige buikspek is pittig door de marinade van honing en specerijen. Het recept is eenvoudig, maar met een smaakvol resultaat.

Bij varkensvlees denken we meteen aan spek. Buikspek is een mooi stuk van vlees van de varken. Daar waar hamlappen en varkenshaasjes op zich vrij mager zijn bevat dit stuk varken meer vet dan vlees. Ik ben dol op marinades en kruiden. Daarnaast is de combinatie van zoetig zout met varkensvlees een geweldige mooie smaakcombinatie. De dikke laag vet aan de bovenkant van het stukje buikspek verandert in een lekkere krokante knapperige korst. De marinade met honing en suiker karameliseert en geeft deze Spicy Pork Belly zoveel smaak. Daaronder liggen sappige stukjes vet en vlees op elkaar gestapeld. Het vlees smelt op je tong. 

Deze diashow vereist JavaScript.

In de moderne Westerse keuken zijn bijna bang geworden voor dierlijk vet of spek. Alles waar “te” voor staat is niet verstandig, matiging en variatie daarentegen zijn goede voorwaarden voor een gezond eetpatroon. Er zijn traditionele culturen, zoals de Inuit Eskimo’s, die juist heel vet in hun eetpatroon hebben. Magere vetvrije stukken vlees worden aan de honden gegeven en zelf genieten ze van de mooie sappige vette stukken vlees. Ik zou een mooi stuk varkenshaas niet aan de kat voeren (we hebben geen hond ;-), maar ik wil wel het voorbeeld van de Inuit volgen en gewoon genieten van een mooi vet stuk vlees, zoals deze Spicy Pork Belly.

Terwijl ik deze blogpost aan het schrijven ben kijkt manlief ineens over mijn schouder mee op mijn scherm.

“Oh, ja”, zegt hij. “Dat was echt heel erg lekker! We hebben het toen gewoon als snack gegeten. Maak je dat nog eens?”. Er verschijnt een glimlach op mijn gezicht. “Ja”, antwoord ik. “Dat ga ik zeker doen!”. Blij, dat hij het nog weet én dat het me de gelegenheid geeft om nog een keer deze Spice Pork Belly te maken.

Spicy Pork Belly of Kruidige Buikspek
Een goed gekruid stukje buikspek, goed gegrild en goed op smaak. Deze spicy pork belly doet ook prima dienst als een lekker borrelhapje.
Write a review
Print
Zelf toevoegen
 1. Buikspek à 400 gram
 2. 1 theelepel honing
 3. 1 theelepel bruine suiker
 4. peper
 5. zout
 6. 1 theelepel piment
 7. 1 theelepel cayennepeper
 8. ½ theelepel knoflookpoeder
 9. ½ theelepel uienpoeder
 10. Kleine ovenschaal
 11. aluminiumfolie
Zo ga je te werk
 1. Begin minstens 2 uur voordat je de buikspek wilt serveren met de voorbereidingen. Leg de buikspek in de kleine ovenschaal.
 2. Besprenkel de buikspek nu royaal aan alle kanten met vers gemalen peper en zout. Wrijf de buikspek goed in met de peper en zout.
 3. Maak de marinade door de uienpoeder, knoflookpoeder, cayennepeper, piment, bruine suiker en honing goed door elkaar te mengen.
 4. Smeer het stuk buikspek met een bakkwast aan alle kanten in met de marinade. Gebruik alles. Zorg ervoor dat de buikspek rondom volledig gemarineerd is.
 5. Bedek de ovenschaal met aluminiumfolie. Laat de buikspek minstens een uur buiten de koelkast staan, zodat de marinade kan werken en de buikspek op kamertemperatuur is gekomen.
 6. Doe wanneer het vlees op kamertemperatuur is en voldoende heeft gemarineerd de oven aan. Verwarm de oven voor op de maximale temperatuur die je oven aankan. Mijn heteluchtoven kan maximaal 250ºC aan.
 7. Doe de buikspek in de met folie bedekte ovenschaal in de oven. Laat het folie erop zitten. Verlaag de temperatuur van je oven naar 200 ºC. Bak de buikspek in 30 minuten op 200 ºC gaar.
 8. Verwijder wanneer deze 30 minuten voorbij zijn het foliepapier van de ovenschaal. Doe de grill van je oven aan. Laat de buikspek nog 5 minuten onder de grill staan.
 9. Sij de Spicy Pork Belly in dunne plakjes en serveer als voorgerecht met een lichte rauwkostsalade of met een bakje chilisaus als borrelhapje.
Tip van Oma
 1. Hoe langer je een stuk vlees in de marinade laat staan hoe beter de smaken tot in het vlees doordringen. Marineer vlees daarom bij voorkeur een dag tevoren en bewaar in de koelkast. Haal het vlees een uur voordat het bereid wordt weer uit de koelkast. Laat het dan op kamertemperatuur komen,voordat je verder gaat met de bereiding.
Bakken Zoals Oma https://www.bakkenzoalsoma.nl/

 Genieten maar!

2 reacties

 • Johan schreef:

  Zit aan dat stuk buikspek ook nog de varkenshuid of is dat zonder?

  • Alesig schreef:

   Hoi Johan,

   Wat een goede vraag!
   Ik heb hier een stuk buikspek gebruikt zónder varkenshuid. Het knapperige laagje aan de bovenkant is het dikke stuk spek dat net onder de huid ligt. Je kunt de marinade uit dit recept ook prima gebruiken voor een stuk buikspek met varkenshuid (dit wordt ook wel zwoerd genoemd). Hou bij het gebruiken van buikspek met zwoerd een langere tijd onder de grill. Ik heb de buikspek 5 minuten onder grill gedaan. Ik zou hier voor buikspek met zwoerd het dubbele aanhouden. Een stuk zwoerd is het lekkerst als het helemaal krokant en knapperig is.

   Groetjes
   Alesig

Wil je reageren of heb je vragen? Dat kan hier.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.