Bloemkoolrijst

Bloemkoolrijst-9

Wist je dat je door bloemkool te vermalen bloemkoolrijst krijgt? Verbaas je gasten door ze deze heerlijke kruidige bloemkoolrijst voor te schotelen.

Het ene lichaam is het andere niet. Mijn schoonbroer, de man van mijn zus, bijvoorbeeld was en is nog steeds een lange atletisch gebouwde slanke man. Ik verbaas me er altijd over hoe veel hij kan eten, zonder dat hij een gram aankomt. Dat deel is aanleg. Ik daarentegen heb een ander type aanleg. Ik ben in staat om snel en veel vet op te slaan in mijn lijf. Maar gelukkig ben ik ook in staat om snel sterk te worden. Dat vraagt dus om een ander eetpatroon. Ik verminder daarom structureel het aantal koolhydraten die ik eet. De laatste maanden ben ik hiermee bezig. Koolhydraten zijn geen kleine boosaardige draakjes die verwoesting aanbrengen in je lichaam. Dat zijn vetten en eiwitten ook niet. Koolhydraten, vetten en eiwitten zijn belangrijke voedingsstoffen die we in ons lichaam nodig hebben om alle lichaamsfuncties goed te laten werken. Het gaat om een goede balans en een eetpatroon vinden die bij je lichaam past. Ik eet daarnaast meer vet in de vorm van Ghee, Olijfolie en kokosnootolie. Avocado’s zijn ook een hele goede bron van gezonde vetten. Avocado’s vind ik overigens hemels en die kan ik eindeloos eten. Tot slot eet ik meer eiwitten. Dus er staat veel meer vlees, vis en zuivel op mijn menu en af en toe eens een proteïneshake. Vooral na het sporten is dat fijn. En weet je het werkt voor mij. Ik voel me goed. 

Deze diashow vereist JavaScript.

Onlangs heb ik daarom weer eens iets nieuws geprobeerd. Ik ben er dolenthousiast over. Ik heb bloemkoolrijst gemaakt. Bloemkoolrijst is niet meer dan een kop bloemkool die in een foodprocessor fijngemalen is en vervolgens wordt bereid als rijst. De bereidingswijze is vergelijkbaar met het maken van risotto. Het resultaat is een heerlijke vervanger voor gewone witte rijst. Het is een goed alternatief wanneer je in je eetpatroon de koolhydraten wilt minderen. Ik maakte de bloemkoolrijst en serveerde het met een currykip. “Die rijst ziet er lekker uit Mam”, zei dochterlief tegen me. De borden waren volgeschept en het eten begon. Na de eerste hap keek dochterlief me aan. “Lekker, mam…het is alleen geen rijst. Wat is dit?”. Met een glimlach op mijn gezicht zei ik: “Het is bloemkoolrijst”.

Bloemkoolrijst
Serveer de bloemkoolrijst zonder te vertellen wat het is. De verbaasde gezichten wanneer je gasten deze heerlijke "rijst" proeven is goud waard.
Write a review
Print
Zelf toevoegen
 1. 1 grote bloemkool
 2. 2 eetlepels Ghee
 3. 1 eetlepel Olijfolie
 4. ½ cup fijngesneden gele ui
 5. ¾ theelepel zeezout
 6. ½ theelepel gedroogde peterselie
 7. ½ theelepel knoflookpoeder
 8. ¼ theelepel versgemalen peper
 9. 1/3 cup kippenbouilon
 10. 2 eetlepels fijngesneden verse peterselie
 11. takje peterselie voor garnering
Keukenbenodigdheden
 1. Keukenprocessor of hakmachine
 2. Koekepan of hapjespan met deksel
Zo ga je te werk
 1. Verwijder de bladeren van de bloemkool. Spoel de bloemkool af met koud water. Dep de bloemkool droog met een schone theedoek.
 2. Snijd de bloemkool doormidden. Verwijder de harde witte middenstukken van de bloemkool. Snijd de kop in kleine roosjes.
 3. Gebruik de foodprocessor of hakmachine om de boemkool te vermalen. Let er bij het vermalen op dat harde stukjes van de stronk niet goed fijngemalen kunnen worden. Haal eventueel overgebleven harde stukjes eruit. Zorg ervoor dat de bloemkool vermalen wordt tot de deeltjes ongeveer de grootte van een rijstkorrel hebben.
 4. Verwarm een grote koekenpan of hapjespan op het vuur. Smelt de ghee. Voeg de olijfolie toe.
 5. Bak de fijngesneden uien tot ze glazig zijn.
 6. Voeg zout, gedroogde peterselie, knoflookpoeder en peper toe. Roer alles goed door. Bak de uien en specerijen nog even aan.
 7. Voeg de vermalen bloemkool toe aan de pan en roer goed door. Blijf roeren totdat de bloemkool zacht wordt.
 8. Voeg de kippenbouillon toe aan het geheel. Dek de pan af tot de bouillon helemaal is opgenomen door de bloemkool.
 9. Verwijder de deksel en voeg de verse gesneden peterselie toe en roer goed door.
 10. Serveer de bloemkoolrijst met wat peterselieblaadjes. De bloemkoolrijst is heerlijk met curry of stoofpot.
Tip van Oma
 1. Ghee is geklaarde boter. Om Ghee te maken wordt roomboter verhit totdat het gaat schiften en helemaal gesmolten is. De gesmolten boter wordt gezeefd. Het goudgele vet dat overblijft is de Ghee. Ghee heeft een romige licht nootachtige smaak.
Bakken Zoals Oma https://www.bakkenzoalsoma.nl/

Genieten maar!

2 reacties

 • jokezelf schreef:

  Dit klinkt heerlijk. Ga ik van de week maken. Ben benieuwd!

  • Alesig schreef:

   Hoi Joke,

   Het is ook echt geweldig, maar dat zeg ik natuurlijk zelf 😉
   Ik ben erg benieuwd of de bloemkoolrijst bij jou net zo in de smaak valt als bij mij.
   Lijkt me leuk als je dat even laat weten.

   Veel plezier bij het maken van de bloemkoolrijst!

   Groetjes
   Alesig

Wil je reageren of heb je vragen? Dat kan hier.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.