Beef Broccoli Wok

Broccoli beef wok-15Deze Beef Broccoli Wok is makkelijk te maken. Het vergt wel wat voorbereiding en timing, maar dan heb je wel een heerlijke avondmaal met exotische smaken!

Ik kan enorm genieten van een warme zomerdag. Ik ben geboren op een warm eiland. Warm weer vind ik heerlijk. Alleen heel erg heet weer zonder een verkoelend briesje, dat vind niet zo heel fijn. Op hele hete dagen lig ik het liefst in mijn geboortekleed op bed met de ventilator op full speed. En dan heb ik het nog warm.
Je kunt je wat dat betreft tegen kou wel beter beschermen. Je trekt gewoon heel veel kleren aan. Je steekt een vuurtje aan en dan heb je het al een stuk warmer. (Ok…tegenwoordig doen we gewoon de thermostaat op 20). Hitte, echt verzengende hitte, van boven de 35 ºC, daar valt weinig aan te doen. Je kunt in een gebouw gaan zitten met een goede klimaatbeheersing, nog liever met airconditioning. Helaas heb ik in mijn keuken die luxe niet. En ja, op dat soort dagen, heb ik zelfs ik geen zin om uren in de keuken te staan. Maar ja, je moet toch wel eten, ook op hete dagen.

Deze diashow vereist JavaScript.

Frisse salades zijn goed te doen, maar een alternatief is wokken. De meeste tijd ben je bij het wokken kwijt aan de voorbereidingen. Het wokken zelf gaat supersnel. Voor deze beef broccoli ben ik geïnspireerd door een recept voor “Mongolian Beef Stir Fry”. Het principe is heel makkelijk. Kleine stukjes vlees bakken sneller aan. Door de biefstuk met  maizena te marineren wordt op de één of andere manier het vlees ook veel malser. Wanneer je alles tevoren netjes snijdt, in bakjes klaarlegt en bij de hand hebt is het maken van deze beef broccoli wok is de tijd achter het fornuis minimaal. Het bakken zelf gebeurt in de gloeiend hete wok. Door het wokken blijven de smaken in deze beef broccoli wok sprankelend en fris. Dan kun je snel na het eten weer lekker gaan liggen…en luierend genieten van de hitte.

Beef Broccoli Wok
Het meeste werk voor dit wokgerecht ben je kwijt aan het snijden en voorbereiden van de ingrediënten. Daarna is het bereiden zelf heel snel gebeurd. Dit is een heerlijk wokgerecht vol groenten én smaak!
Write a review
Print
Zelf toevoegen
Voor de wokgroenten
 1. 500 gram broccoli in roosjes gesneden (zonder stronk)
 2. 1 rode paprika in reepjes gesneden
 3. 2 lente-uien
 4. 6 tenen knoflook
 5. 1 eetlepel vers geraspte gember
Voor de biefstuk
 1. 500 gram biefstuk (in lange reepjes gesneden)
 2. 1 eetlepel sojasaus
 3. ¼ cup maizena
Voor de woksaus
 1. ½ cup sojasaus
 2. ½ cup water
 3. ⅓ cup bruine suiker (rietsuiker of basterdsuiker)
 4. ¼ cup zoete chilisaus
 5. 2 eetlepels mirin/rijstwijn of droge sherry'
 6. 1 eetelepel hoisin saus'
 7. 1 theelepel zout
 8. ¼ theelepel peper
 9. 1 theelepels maizena
Overig
 1. Olijfolie of kokosolie om in te bakken
 2. 1 lente-uit voor garnering
Keukenbenodigdheden
 1. Grote (gietijzeren) wok
 2. plastic zakje
Zo ga je te werk
Voorbereidingen
 1. Doe de reepjes biefstuk met de sojasaus samen met ¼ cup maizena in een afsluitbare plastic zak (of in een afsluitbare bak). Meng alles goed, zodat de stukjes biefstuk helemaal bedekt zijn met sojasaus en maizena. Zet opzij. Laat de biefstukreepjes 30 tot 60 minuten staan.
 2. Meng alle ingrediënten voor de woksaus samen in een kom. Zet opzij.
 3. Snijd de bloemkool in roosjes. Maak reepjes van de paprika. Snijd de lente-uien fijn. Snijd de tenen knoflook fijn. Rasp de gember. Zet alle groenten klaar in een eigen kommetje.
 4. Wanneer de marineertijd voor de biefstukreepjes voorbij is zet je de wok aan. Laat de wok goed heet worden. Om goed te wokken moet de wok zo heet zijn dat het gaat walmen. Wokken doe je dus op constant hoog vuur.
 5. Doe 1 eetlepel olie in de wok. Neem de biefstukreepjes erbij. Leg het vlees in de wok. Bak het vlees in 1 minuut zonder te roeren. Het vlees gaat aan elkaar plakken. Gebruik een houten lepel om de klonten los te breken. Bak het vlees nog 1 tot 2 minuten door. Haal de biefstukreepjes uit de wok en doe ze in een schone kom. Zet opzij.
 6. Doe weer 1 eetlepel olie in de wok. Bak de broccoli in de wok. Doe dit voor 30 seconden. Bedek de wok met een deksel. Laat de broccoli nog 2 minuten doorgaren met de deksel op de wok. Neem de broccoli uit de wok en zet opzij in een schone kom.
 7. Doe weer 1 eetlepel olie in de wok. Bak de paprika, knoflook, lente-ui en gember 1 minuut in de wok. Laat de groenten in de wok.
 8. Roer de saus nogmaals door. Neem de biefstukreepjes en voeg deze toe aan de wok. Schenk de saus in de wok. Laat de saus koken en indikken. Wanneer het vlees zacht en mals is, is de wok klaar. Voeg dan nog de broccoli toe en roer alles door, zodat ook de broccoli lekker bedekt wordt met een mooi laagje saus.
 9. Serveer de beef broccoli met geurige Thai Jasmin rijst.
Tip van Oma
 1. Als je een rijstkoker hebt, dan kan je deze vast aanzetten terwijl je aan de slag gaat met de voorbereidingen. Wanneer de rijst klaar is kan je gaan wokken en dan ben je binnen no-time klaar om de maaltijd op tafel te zetten.
Bakken Zoals Oma https://www.bakkenzoalsoma.nl/

Genieten maar!

Wil je reageren of heb je vragen? Dat kan hier.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.