Kiprollade zelf maken

Ballotine van kip-22

De feestdagen komen eraan. De feestelijke menu’s moeten weer worden samengesteld. Deze kiprollade of (heel sjiek op zijn frans) ballotine van kip is een prima kandidaat als hoofdgerecht voor het kerstdiner. De rollade is een klassieker. Hij is mooi, feestelijk en smakelijk. Met dit recept maak je hem helemaal zelf.

Ik zag laatst reclame van een supermarktketen. Gourmetten wordt daarin gepropageerd als een alternatief voor het klassieke kerstdiner. Gourmetten is zeker feestelijk. Met verjaardagen, Sinterklaasavond of andere feestelijke momenten halen wij graag de gourmetgrill tevoorschijn. Maar met kerst? 

Bij kerst hoort in mijn wereld een mooi diner, met mooie gerechten, lekkere wijntjes, rollades, Arubaanse beenham, ayaka’s (Latijns-Amerikaanse traditioneel gevuld maisdeeg), gevulde kaas, gevulde kip, kalkoen, braadstukken, zalm, taart, mooie desserts. En dat natuurlijk niet alleen voor jezelf, maar om te delen met je gezin, familie en vrienden. 

Deze diashow vereist JavaScript.

De periode rondom kerst is voor mij een tijd, waarin ik inspiratie alom vind. Persoonlijk inspiratie, maar zeker ook inspiratie voor mijn kookpassie. De kooktijdschriften staan vol met de prachtigste gerechten. Het inspireert me om nieuwe dingen uit te proberen. Zo wilde ik altijd al zelf een kip ontbenen. Het is niet het makkelijkste werkje in de keuken, maar ik vond dat ik het moest proberen. En met behulp van een youtube-filmpje is het me gelukt. De ontbeende kip heb ik gebruikt om te vullen en om te toveren tot een feestelijke kiprollade. Deze kiprollade is geschikt voor een feestelijke maaltijd zoals het kerstdiner. Hij kan prima geserveerd worden als hoofdgerecht.  Deze kiprollade is ook geschikt als voorgerecht. Snijd hem dan in dunne plakjes en serveer hem met een salade van rucola, walnoten, olijven en een dressing van honing en walnootolie.  

Kiprollade of ballotine van hele kip
Serves 4
Een ballotine is een mooi frans woord voor gevulde rollade. Voor deze kiprollade gebruik je een hele ontbeende kip.
Write a review
Print
Zelf toevoegen
 1. 1 hele kip (1,5 kilogram)
 2. 1 bol mozzarella
 3. flinke bos verse basilicum
 4. 1 eetlepel walnootolie
 5. 1 theelepel honing
 6. 2 eetlepels walnoten
 7. 2 eetlepels olijfschijfjes
 8. Plakjes spek (150 gram)
 9. 1 theelepel paprikapoeder
 10. 2 eetlepels olijfolie
 11. peper
 12. zout
Keukenbenodigheden
 1. Scherp keukenmes
 2. Hakmolen
 3. Keukentouw
 4. Braadslee
 5. Vleesthermometer
 6. Cocktailprikkers of satéstokjes
 7. aluminiumfolie
Zo ga je te werk
 1. Ontbeen de kip. Dit is een lastig karwei, maar de moeite waard. Neem de tijd, wanneer je de uitdaging aangaat. Ik heb een link in het recept toegevoegd dat verwijst naar filmpje van hoe je een hele kip kunt ontbenen. Heb je geen tijd om dit te doen, dan kan je aan de poelier vragen om dit voor je te doen.
 2. Leg een stuk huishoudfolie op de snijplank. Dit is behulpzaam voor het oprollen van de rollade nadat je het hebt gevuld. Ik was dit vergeten te doen. Dat maakte het oprollen iets lastiger. Leg de ontbeende kip met het vel naar beneden op een snijplank. Bestrooi de kip met ruim peper en zout. Zet de kip opzij.
 3. Bereid de braadslee voor door deze in te vetten met de olijfolie. Zet de braadslee opzij.
 4. Pel de uien. Snijd de uien door vier en doe ze in de hakmolen. Doe de honing, olijven, walnoten, walnootolie en een handvol verse basilicumblaadjes bij de uien in de hakmolen. Hak alles samen tot een dikke korrelige pasta.
 5. Neem de snijplank met de kip er weer bij. Doe de vulling op de kip. Smeer de vulling uit. Doe dit op zo'n manier dat de vulling overal even dik is.
 6. Neem de plakjes spek erbij. Houd vier plakjes spek apart. Die heb je op het eind weer nodig. Leg vervolgens de resterende plakjes spek dakpansgewijs bovenop de vulling.
 7. Snijd de bol mozzarella in plakjes. Leg de plakjes mozzarella bovenop de plakjes spek.
 8. Scheur een handjevol basilicumblaadjes in kleine stukjes en leg deze boven op de mozzarella.
 9. Besprenkel de vulling met de paprikapoeder. Strooi ook een beetje peper en zout bovenop de vulling.
 10. Rol de kip vervolgens voorzichtig op tot een rollade. Gebruik de cocktailprikkers of satéstokjes om de rollade bij elkaar te houden.
 11. Wikkel de vier overgebleven plakjes spek om de rollade heen.
 12. Bind de rollade voorzichtig vast met een stuk keukentouw. Bind de rollade stevig vast. Leg de rollade in de braadslee.
 13. Laat de rollade even rusten. Doe ondertussen de oven aan. Verwarm de oven voor op 200 ºC.
 14. Braad de rollade in de braadslee in de oven. De rollade moet 60 minuten op 200 ºC in de voorverwarmde oven. Om zeker te weten dat de rollade gaar is gebruik ik een vleesthermometer. Steek de vleesthermometer in het midden van de rollade. Als de kerntemperatuur van de rollade op de thermometer 75 ºC aangeeft is hij klaar.
 15. Haal de rollade uit de oven. Besprenkel de rollade met wat van het braadvocht, zodat de bovenkant van de rollade niet uitdroogt. Bedek de rollade met een stuk aluminiumfolie en laat hem 10 minuten rusten voordat je hem aansnijdt.
 16. Serveer de kiprollade bijvoorbeeld met gebakken krieltjes, worteltjes en boontjes.
Tip van Oma
 1. Deze ballotine is een ideaal gerecht voor de komende feestdagen. Vul de kip een dag tevoren en bewaar in de koelkast. Haal de rollade een half uur voordat je het in de oven wilt doen uit de koelkast om hem op kamertemperatuur te laten komen. Braad de kiprollade
Bakken Zoals Oma https://www.bakkenzoalsoma.nl/

Genieten maar!

Hieronder een tutorial van Chef Andros waarin hij laat zien hoe je zelf een hele kip kunt ontbenen om een rollade te maken. Hij vult de kip niet, maar rol het zonder vulling op tot een eenvoudige kiprollade.

2 reacties

 • Robert schreef:

  Dit ziet er heel lekker uit, vraagje: Zou je de rollade zoals hij is bij stap 12 ook in de vriezer kunnen bewaren?

  • Alesig schreef:

   Hoi Robert,

   Ik heb het invriezen zelf niet uitgeprobeerd, maar ik denk niet dat het een probleem zal zijn.
   Wat wel verstandig is om te doen voordat je de rollade invriest is om de rollade goed strak in te pakken in plastic huishoudfolie.
   Ook zul je rollade goed moeten laten ontdooien voordat je het gaat bereiden. Gebruik om de gaarheid te bepalen dan ook een vleesthermometer, zodat je zeker weet dat het goed gaar is.

   Hartelijke groeten
   Alesig

Wil je reageren of heb je vragen? Dat kan hier.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.