Fruitige trifle met aardbeien en yoghurt

AardbeientrifleMet simpele ingrediënten maak je deze fruitige trifle met aardbeien en yoghurt. Lekker en fris op een nazomeravond.

Na het avondeten hoort natuurlijk een toetje. Iets zoets om het laatste gaatje in de maag te vullen is een gewoonte die wij ook in ere houden. Koken is experimenteren en nieuwe dingen uitproberen. Dat doe ik graag. Zo ontstond ook deze trifle.

Trifle is het Engels woord voor een niemendalletje of kleinigheid. Een trifle is ook een Engels laagjesdessert dat traditioneel opgebouwd wordt met taart, custard en vers fruit. Ik had nog wat fruit dat overrijp begon te worden. Ik moest er wat mee. Ik experimenteerde in de keuken en toen ontstond dit niemendalletje.

Een trifle van aardbei en yoghurt dekt eigenlijk niet de lading. Er zit namelijk meer fruit in deze trifle. Ook blauwe druiven, kiwi en appel heb ik gebruikt. Alleen de prachtige rode kleur van dit toetje is afkomstig van de aardbeien. 

Deze diashow vereist JavaScript.

Trifle

Trifle makes perfection, and perfection is no trifle. 

Michelangelo

Deze quote van Michelangelo dekt wel precies mijn beleving van dit dessert. Dit recept is makkelijk en snel. De perfectie zit in de kleinigheden. De koekkruimels moeten goed fijn zijn, maar wel zo dat het nog wel verrast met een licht krokantje. Een eetlepel poedersuiker door de Griekse yoghurt geeft net een beetje frisse zoetigheid. De druiven moeten ontveld en ontpit zijn zodat er een zachte fruitpuree ontstaat die perfect in balans is en niet verbitterd. Eten doe je niet alleen met je mond, maar met al je zintuigen. Het oog wil ook wat. Het contrast van de groene kiwi-kleur, de donkerpaarse tinten van de druiven en de diepe rode kleur van aardbei zijn een feest voor het oog.  Tot slot ga je aan je meesterwerk bouwen. Je brengt alles in harmonie samen. Laagje voor laagje ontstaat je meesterwerk. Zoals Michelangelo al eeuwen geleden zei: “Een kleinigheid schept perfectie en perfectie is geen kleinigheid”.   

Trifle met aardbeien en yoghurt
Yields 3
Een perfect licht en fruitig toetje. Een klein meesterwerkje...dat jij ook kunt maken.
Write a review
Print
Zelf toevoegen
 1. 3 digestive koekjes
 2. 1 appel
 3. 3 kiwi's
 4. (ongeveer) 20 blauwe druiven
 5. 6 grote aardbeien (of 8 kleine aardbeien)
 6. 125 ml Griekse Yoghurt
 7. 1 eetlepel poedersuiker
Keukenbenodigdheden
 1. Multihakker of staafmixer
 2. Cocktailstamper
 3. 3 doorzichtige glazen
Zo ga je te werk
 1. Zet drie doorzichtige glazen klaar. Verkruimel de koekjes heel erg fijn. Dit kun je doen door eerst een koekje in grove stukjes te breken, in het glas te doen en dan met een cocktailstamper voorzichtig fijn te stampen. Je kunt de drie koekjes ook tegelijk verkruimelen en verdelen over de glazen.
 2. Druk de koekkruimel met een cocktailstamper of theelepel goed aan.
 3. Meng de eetlepel poedersuiker door de Griekse yoghurt en roer tot de suiker goed is opgenomen.
 4. Schep eerst een dun laagje van de gezoete Griekse yoghurt bovenop de koekkruimels in elk glas.
 5. Schil de kiwi's en snij de kiwi's in dikke plakjes. Snijd de plakjes in twee.
 6. Snijd zes druiven door de helft.
 7. Zet de plakjes kiwi en de halve druiven om en om staand in het glas bovenop de eerste laag gezoete Griekse yoghurt.
 8. Verdeel de resterende Griekse yoghurt over de glazen, zodat in elk glas ongeveer evenveel yoghurt zit. Schep de yoghurt voorzichtig met een lepel in de glazen.
 9. Schil de appel en verwijder het klokhuis. Snijd de geschilde appel in kleine blokjes van ongeveer 1 cm.
 10. Verwijder de pitten en schil van de overige rode druiven. Snijd de druiven in twee.
 11. Verwijder de kroontjes van de aardbeien. Snijd de aardbeien in kleine blokjes.
 12. Doe de appelblokjes, de ontvelde en ontpitte druiven en de blokjes aardbei in de kom van een multihakker of in de mengbeker van een staafmixer. Mix alles goed samen tot een gladde rode puree van appel, druif en aardbei.
 13. Verdeel de rode fruitpuree met lepel in de glazen. Zorg ervoor dat je de puree gelijkmatig over de glazen verdeeld.
 14. Garneer de trifle tot slot met een druif. Je kunt een druif op de rand van het glas laten staan, door de druif voor de helft in te snijden. Je kunt de druif dan makkelijk op de rand schuiven.
Tip van Oma
 1. Je kunt met dit recept zelf ook experimenteren. Je kunt ook ander fruit gebruiken voor de puree of in plaats van Griekse yoghurt, vla of vruchtenyoghurt.
 2. Jij bent de kunstenaar en het wordt jouw meesterwerk. Kies zelf je kleuren en smaken.
Bakken Zoals Oma https://www.bakkenzoalsoma.nl/

Genieten maar!

Wil je reageren of heb je vragen? Dat kan hier.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.