Aardappelsalade met kappertjes en spek

Aardappelsalade-7

Deze aardappelsalade is snel en makkelijk te maken. Hij past uitstekend bij een barbecue. De kappertjes, erwtjes en knapperige mais maken de salade lekker fris.

De meeste ingrediënten voor deze aardappelsalade heb ik altijd wel in huis. De salade bestaat uit het klassieke trio dat we in Nederland vaak als avondmaal eten:  Aardappels, groenten en vlees. Deze aardappelsalade verenigt dat alles samen in één heerlijk gerecht.

In andere delen van de wereld is de aardappel niet een hoofdbestanddeel van de maaltijd, maar wordt het geserveerd als groente. Dat is ook zo op Aruba. Het is bijvoorbeeld heel normaal om bij een stoofpot én rijst én gebakken aardappelen te serveren. Aardappelsalade is ook populair als bijgerecht. Bij elke verjaardag of familiefeest die gevierd werd toen ik opgroeide werd er wel een aardappelsalade geserveerd. Iedereen had een eigen versie. De smaken verschilden per tante, maar altijd lekker. 

Deze diashow vereist JavaScript.

Basisrecept voor aardappelsalade

Aardappel is tot groente als kip is tot vlees. De aardappel is zo veelzijdig. De bereidingsmogelijkheden en smaakvariaties zijn oneindig. Bakken, koken, frituren, gratineren en pureren. Voor een aardappelsalade kan je kiezen voor gebakken aardappeltjes of voor gekookte aardappeltjes. Het traditionele recept die wij in de familie gebruiken heeft als basis gekookte aardappels en mayonaise. Met groenten en andere toevoegingen kan je spelen en variëren. Als jij het maar lekker vindt. 

Ik kies voor erwtjes, mais, kappertjes, spekjes en ei. De smaken komen goed samen. Dit is mijn zondagse versie van deze golden oldie. Ik heb mijn aardappelsalade geserveerd met spare ribs uit de oven en Arubaanse Johnny’s cake (gebakken brood). Deze aardappelsalade smaakt ook heerlijk bij een barbecue. 

Aardappelsalade
Een snelle makkelijke salade, die je kunt serveren als bijgerecht bij het avondeten, maar die ook erg lekker is bij de lunch.
Write a review
Print
Zelf toevoegen
 1. 800 gram kruimige aardappels
 2. 1 blokje kippenbouillon
 3. 125 gram magere spekreepjes
 4. 140 gram doperwtjes (klein formaat blikje)
 5. 140 gram zoete maiskorreltjes (klein formaat blikje)
 6. 2 flinke eetlepels mayonaise
 7. 1 theelepel honing
 8. 2 hard gekookte eieren
 9. 2 theelepels kappertjes
 10. peper
Zo ga je te werk
 1. Schil de aardappels. Snijd de aardappels in de kleine blokjes van ongeveer 1,5 cm. Kook de aardappels gaar met het blokje kippenbouillon in het water. Giet de aardappels af. Doe de aardappels in een saladeschaal.
 2. Bak de spekreepjes krokant in een koekenpan. Je hoeft geen extra olie of boter in de pan te doen om de spekreepjes te bakken. Laat spekreepjes uitlekken op een stuk keukenpapier.
 3. Giet de doperwtjes en mais af. Doe de erwtjes en mais bij de aardappels.
 4. Snijd de hardgekookte eieren in kleine blokjes. Doe de eieren bij de aardappels.
 5. Voeg de spekjes toe aan de salade.
 6. Doe de eetlepels mayonaise in de schaal. Voeg de honing en kappertjes toe.
 7. Breng de salade op smaak met peper. Extra zout is niet nodig, omdat de spekjes en aardappels al op smaak zijn. Meng alles goed door elkaar en proef. Mocht het nodig zijn, dan kan je de salade iets meer op smaak brengen met wat zout of een klein scheutje maggi.
 8. De salade is klaar om geserveerd te worden.
Tip van Oma
 1. Verse groente zijn natuurlijk het allerlekkerst. Voor deze salade kan je verse erwten en mais gebruiken. Je moet in dat geval wel de tijd hebben om de groenten te koken. Die tijd heb ik niet altijd. Groente in blik of pot zijn een prima alternatief voor vitaminen in een snelle doordeweekse maaltijd. Voor deze salade werken de erwtjes en mais uit blik prima.
Bakken Zoals Oma https://www.bakkenzoalsoma.nl/

Genieten maar!

Wil je reageren of heb je vragen? Dat kan hier.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.