Champignon salade: Salata Il Sambro

Salade Il Sambro-8Champignon salade: Salata Il Sambro. Bij Holiday House Il Sambro heb ik afgelopen zomer deze salade met champignon en appel voor het eerst gegeten. Puur en simpel!

De laatste dagen zijn zo somber en nattig hier in Nederland. Het is ook erg koud geweest. Mijn meest recente Happy Hour-cocktail voor romeinse wijn Mulsum, bracht me in Italiaanse sferen. Ik moest denken aan de mooie vakantie die we afgelopen zomer mochten beleven in de prachtige ruige Italiaanse provincie Umbrië.

We verbleven in de boomgaard van een olijfboer, die op zijn terrein een paar appartementen had gebouwd. Vanaf de veranda hadden we uitzicht op het prachtige Assisi, geboortestad van mijn patroonheilige Clara. Het bezoek aan de Basiliek van Clara in Assisi en het klooster van San Damiano net buiten de stadspoorten was voor mij een mini-bedevaart. Clara was de dochter van een rijke edelman. Ze zou uitgehuwelijkt worden en vlak voor haar bruiloft rende ze weg en besloot zij zich aan te sluiten bij Sint Franciscus. Dat betekende voor Clara een belofte van armoede en afscheid van de wereld. Ze bracht de rest van haar leven in gebed en eenvoud door in het klooster San Damiano. De stad Assisi bracht zo twee mensen voort die op een bijzondere wijze in eenvoud en simpliciteit hun leven toewijdden aan God.

Die eenvoud en simpliciteit is kenmerkend voor Umbrië. De natuur, de mensen, het eten…het is puur en simpel.

Deze diashow vereist JavaScript.

Dat is deze salade ook. Deze champignonsalade kregen wij op de eerste avond van ons verblijf in agriturismo Il Sambro voorgeschoteld in het restaurant. De ingrediënten zijn puur en de bereiding voor deze salade simpel. In simpliciteit en eenvoud schuilt verheffing. Maak deze champignonsalade eens en proef de rustieke smaakcombinatie van het Umbrië van Clara en Franciscus.

Salata Il Sambro
Een simpele salade rechtsstreeks uit het spirituele hart van Umbrië.
Write a review
Print
Zelf toevoegen
 1. 75 gram rucola
 2. 1 granny smith appel
 3. handvol walnoten
 4. 6 champignons
 5. Olijfolie
 6. Peper
 7. Zout
 8. Balsamico-azijn
Keukenbenodigdheden
 1. Slakom
 2. Platte serveerschaal
 3. Snijplak
 4. Scherp mes
 5. Koekenpan
Zo ga je te werk
 1. Doe de rucola in een slakom en besprenkel met voldoende vers gemalen peper en zout. Schenk een eetlepel olijfolie op de rucola in de slakom. Hussel alles goed door elkaar. Leg de rucola op de platte serveerschaal.
 2. Was de appel. Verwijder het klokhuis. Snijd de appel in dunne plakjes. Leg de appelschijfjes bovenop de rucola op de serveerschaal.
 3. Was de champignons schoon. Snijd de champignons in mooie dunne plakjes. Verhit een scheutje olijfolie in een koekenpan. Bak de champignons lichtjes aan tot ze een licht verkleuren, maar bak ze niet helemaal door. 1 minuutje bakken in hete olie is voldoende. De champignons moeten een stevige bite houden. Leg de plakjes champignon ook op de serveerschaal bij de rucola en appelschijfjes.
 4. Besprenkel de salade met 2 eetlepels balsamico-azijn.
 5. Verhit dezelfde koekenpan die je gebruikt hebt voor de champignons. Wanneer de koekenpan goed heet is doe je een handvol walnoten in de pan. Rooster de walnoten ongeveer 2 tot 3 minuten. Doe het vuur uit. Leg de walnoten op een snijplank en hak ze in kleinere stukjes. Bestrooi de warme walnoten over de salade en serveer direct.
Tip van Oma
 1. Deze salade wordt samen met andere groenten geserveerd als tussengerecht. Dit is voldoende voor 2-3 personen. Verdubbel het recept wanneer je deze salade als groente wilt serveren bij een stuk vlees en aardappels.
Bakken Zoals Oma https://www.bakkenzoalsoma.nl/

Genieten maar!

Wil je reageren of heb je vragen? Dat kan hier.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.