Bakken Zoals Oma

Puur koken en echt eten!

Zelf bruin brood bakken

Bruin brood met ovomaltine gebakken en aangesnedenMet dit recept voor donkerbruin brood, bak je zelf een gezond en zeer smakelijk brood. De kruim is zacht en de korst krokant. Erg lekker en voedzaam.

Gezond, tsja wat is dat? De ene hype na de andere volgt elkaar op. Eerst was het niet vet eten. Vet is slecht en blijft aan je billen plakken. Dus we gingen allemaal over op margarine. Wist je dat margarine niet bederft? Je kunt het gewoon laten staan en het gaat niet schimmelen. Er zit geen leven in. Als je een kuipje margarine open buiten zou laten staan, dan zouden er zelfs geen vliegjes op afkomen als ik de “urban myth” over margarine moet geloven. Toen was vet ineens weer wel goed. Onverzadigde vetten, ja die zouden goed zijn. Maar nu kokosolie dan? Dat bestaat grotendeels uit verzadigde vetten, maar wordt door experts tot de meest gezonde vetten gerekend. Erg verwarrend allemaal. Over suikers en eiwitten begin ik al helemaal niet. Maar de koolhydraten, die wil ik wel even raken. Koolhydraten zitten namelijk in brood. Ook die zijn nu uit den boze. We raken er verslaafd aan, net zoals we aan brood verslaafd raken, wordt beweerd. Dus volgens sommige goeroes zouden we brood volledig uit ons menu moeten verbannen. Ik geloof het allemaal én ik verwerp het allemaal. Ik ben er namelijk van overtuigd, dat eten gewoon voedzaam, gevarieerd en lekker moet zijn. Én een enkele keer moet eten je emotie aanwakkeren en je een fijn gevoel geven, zoals wanneer je iets met chocolade eet.

Je bent wat je eet, wordt er wel eens gezegd. Nou, als ik ben wat ik eet, dan wil ik gewoon lekker zijn 😉 

Deze diashow vereist JavaScript.

Zelf bruin brood bakken

Ik heb nog geen recept voor bruin brood hier op de blog staan. Dat is een gemis. Dat kan beter dacht ik. Hoewel ik een groot fan ben van wit brood, vind ik bruin brood ook erg lekker. Dit bruin brood heeft karakter. Daar houd ik van. Eten met karakter.

Om donker bruin brood een diepe bruine kleur te geven gebruiken bakkers moutpoeder. Moutpoeder geeft brood ook een diepe volle smaak. In de supermarkt (gewone en biologische) en bij de toko kon ik geen moutpoeder vinden. Ik had wel wat biologische tarwemeel en tarwezemelen in de biologische supermarkt gevonden.

Moutpoeder is wel te verkrijgen via internet, maar ik wilde niet zo lang wachten. Ik wilde gewoon een lekker bruin brood maken en wel direct. Soms kan ik eigenwijs zijn. Wat lijkt op moutpoeder, dacht ik. Ik had nog een pot ovomaltine in de kast staan. Daar zit ook mout in. Dus ik ging ik aan de slag. Dat werkte goed uit. Dit brood heeft een knapperige en krokante korst. De kruim is zacht en sponzig en het smaakt ongelooflijk lekker. Gewoon met een likje boter en plakje kaas. 

Donkerbruin brood met ovomaltine
Een smakelijk donkerbruin brood dat je zelf kunt bakken. De kruim is zacht en sponzig en omhuld door een krokante korst. Heerlijk en voedzaam brood uit je eigen oven.
Write a review
Print
Zelf toevoegen
 1. 400 gram tarwemeel
 2. 50 gram ovomaltine
 3. 50 gram tarwezemelen
 4. 300 ml lauwwarme karnemelk
 5. 1 eetlepel honing
 6. 2 eetlepels zonnebloemolie
 7. 12 gram droge gist
 8. 10 gram zout
Voor het rijzen
 1. 1 theelepel olijfolie
 2. 2 theelepel bloem
Zo ga je te werk
 1. Doe tarwemeel, ovomaltine en tarwezemelen in een kom. Meng alles goed samen. Maak in het midden van het meelmengsel een kuil. Strooi het zout langs de rand in de kom. Zet de kom opzij.
 2. Schenk de lauwwarme karnemelk in kleine kom of grote maatbeker. Doe de gist bij de karnemelk en roer totdat de gist oplost. Roer de honing erdoorheen. De gist zal gaan werken en rijzen. Laat de gistoplossing 10 minuten op een warme plek staan.
 3. Neem de kom met de meel er weer bij. Schenk de gistoplossing in de kuil die je gemaakt hebt. Doe hier de twee eetlepels zonnebloemolie bij. Roer de meel met draaiende beweging door de gistoplossing totdat alles goed gemengd is.
 4. Kneed het deeg in een keukenmachine tot dat het niet meer plakt en elastisch is. Dit duurt ongeveer 10 minuten.
 5. Bestrijk een broodmandje of een schone kom met olijfolie. Wanneer je een broodmandje gebruikt ontstaat een mooi geweven patroon op het deeg. Leg het deeg in het broodmandje of in de kom. Besprenkel de bovenkant met 1 theelepel bloem. Bedek het broodmandje of de kom met een stuk plasticfolie. Laat het brood ongeveer een uur rijzen op een warme plek.
 6. Zet een bakplaat klaar. Bekleed de bakplaat met bakpapier en besprenkel met de 2e theelepel bloem.
 7. Als je een kom hebt gebruikt, dan neem je het deeg uit de kom en maak er een mooie bol van. Leg de bol op de bakplaat. Gebruik een mes om wat inkepingen te maken in het deeg.
 8. Wanneer je een deegmandje hebt gebruikt dan ga je anders te werk. Keer het brood om en leg het op de bakplaat. Als de vorm niet helemaal goed is kan je nog de uiteinden van het deeg onder het brood vouwen. Je ziet nu al een mooi patroon van het deegmandje in het brood. Gebruik een mes om wat inkepingen in het deeg te maken.
 9. Bedek het brood op de bakplaat met plasticfolie. Laat het brood nogmaals 1 uur rijzen op een warme plek.
 10. Doe de oven aan. Verwarm de oven voor op 220 ºC. Verwijder de plasticfolie van het brood. Bak het brood in 40-45 minuten gaar in de oven.
 11. Neem het brood uit de oven. Klop voorzichtig aan de onderkant van het brood. Als je een hol geluid hoort is het brood klaar. Bestrijk de bovenkant van het brood met water of gesmolten boter en laat het brood op een rooster volledig afkoelen.
Tip van Oma
 1. Voor dit recept heb je tarwemeel nodig. Gewone bloem, of patentbloem, is niet geschikt voor het bakken van dit brood. Tarwemeel bevat nog kiemen of zemelen. Die zijn nodig om dit brood zijn lekkere stevige smaak te geven en om het deeg voldoende volume te geven om de extra toevoeging van zemelen aan te kunnen.
Bakken Zoals Oma https://www.bakkenzoalsoma.nl/

Genieten maar!

8 reacties

 • Marja schreef:

  Moet er beslist Ovalmaltine in? Of is er een vervanging voor? Ik vind het niet zo lekker klinken + zitten hier dan ook beslist geen e-nummers e.d. in? Want het is toch een pot met iets wat al bereid is, op het water na. Alvast bedankt.
  Groetjes,
  Marja. ??????

  • Alesig schreef:

   Hoi Marja,

   De ovomaltine geeft dit bruin brood, net een zachtere kruim en ook een wat moutachtige smaak.
   Je kunt de ovomaltine ook weglaten, dat geeft niet zo, alleen wordt je brood dan iets minder donker.
   Ik heb met ovomaltine geëxperimenteerd voor dit brood en vond het resultaat lekker. Eigenlijk ontstond dat idee, toen ik op zoek was naar moutmeel, maar dit nergens kon vinden. Ik wilde mijn brood een donkerder kleur en diepere smaak geven. Je kunt het dus ook vervangen met moutmeel.

   Hartelijke groet
   Alesig

  • Alesig schreef:

   Hoi Marja,

   De ovomaltine geeft dit bruin brood, net een zachtere kruim en ook een wat moutachtige smaak.
   Je kunt de ovomaltine ook weglaten, dat geeft niet zo, alleen wordt je brood dan iets minder donker.
   Ik heb met ovomaltine geëxperimenteerd voor dit brood en vond het resultaat lekker. Eigenlijk ontstond dat idee, toen ik op zoek was naar moutmeel, maar dit nergens kon vinden. Ik wilde mijn brood een donkerder kleur en diepere smaak geven. Je kunt het dus ook vervangen met moutmeel.

   Hartelijke groet
   Alesig

 • inge schreef:

  ovomaltine ken ik als een pasta. Je voegt het in het recept toe aan de “droge” ingrediënten. Bestaat er ook nog een andere variant?

  • Alesig schreef:

   Hoi Inge,

   Er is zeker ook een poedervariant. Die is vaak in de supermarkt te vinden in de buurt van de cacaopoeder. Met de poedervariant kan je een soort moutdrankje maken. Erg lekker met een beetje suiker en kaneel. Maar die ovomaltine is dus wel in poedervorm.

   Groetjes
   Alesig

 • marianne schreef:

  Hallo,

  Kun je van het bruin brood beslag ook kleine broodjes maken?

  Marianne

  • Alesig schreef:

   Hoi Marianne,

   Ik het het met dit deeg niet geprobeerd. Door het gebruik van de tarwezemelen wordt het deeg wat zwaarder. Ik denk dat het wel lukt om kleine broodjes te maken met dit deeg. Waarschijnlijk zal de korst dan wel wat extra knapperig worden. Ik zou dit deeg dan verdelen in 6 stukjes voor de kleinere broodjes. Ik raad aan de temperatuur op 220 ºC te houden. Bak de broodjes dan in 20 tot 25 minuten gaar. Test voordat je de broodjes uit de oven haalt of deze gaar zijn door er even op de kloppen aan de onderkant. Als je een hol geluid hoort, dan zijn de broodjes gaar. Heel veel succes. Als je dit deeg gebruikt voor kleinere broodjes, dan ben ik wel benieuwd naar hoe ze gelukt zijn.

   Groetjes
   Alesig

Wil je reageren of heb je vragen? Dat kan hier.

Op Bakken Zoals Oma kom je cookies tegen. Niet alleen lekkere recepten voor knapperige koekjes, maar ook digitale cookies, o.a. van Google. Deze cookies gebruiken we om services te leveren, advertenties te personaliseren en verkeer te analyseren. Als je Bakken Zoals Oma gebruikt dan ga je hiermee akkoord. Meer info
%d bloggers liken dit: