Oergerecht: Franse Crêpes

Crepes met rode saus Oergerecht: Franse crêpes zijn flinterdunne pannenkoekjes, zoals deze in Frankrijk worden geserveerd. Lekker en prima als ontbijt of dessert.

Met volle overtuiging ben ik vorig jaar deze rubriek Oergerecht begonnen. De pannenkoek was een oergerecht in mijn ogen omdat je soortgelijke simpele beslaggerechten in veel culturen tegenkomt.

De echte oermensen die in het eerste stenen tijdperk leefden aten wel granen, maar niet zoals wij dat sinds de industrialisatie sinds de 19e eeuw zijn gaan doen. De oermensen aten hoofdzakelijk vlees en groenten. Toen onze voorouders nog jagers-verzamelaars waren aten zij niet dagelijks granen. Ze leefden nomadisch en wanneer ze een veld met de energierijke granen tegenkwamen denk ik dat ze deze niet lieten staan.  Helemaal in de mode tegenwoordig is het fenomeen van lowcarb en high protein. De filosofiën van het oerdieet, warrior dieet of paleodieet zijn hier allemaal een interpretatie van. De gedachte hierbij is dat de evolutie van onze lichamen en in het bijzonder de evolutie van de stofwisseling de veranderingen in onze moderne eetpatronen niet hebben bijgehouden. Het eten van meer eiwitten en minder koolhydraten brengen volgens deze theorie het lichaam terug naar een balans die beter past bij de biologie van het lichaam. 

De eerste mensen die granen zijn gaan eten aten kauwden op de rauwe graankorrels. Later ontdekten ze dat we die granen konden vermalen en vermengen met water. Er werd een papje van gemaakt en dat werd als een soort van koek gebakken op een hete steen of in het vuur. Dit alles zonder gist of zuurdeeg. Daar was dus de eerste pannenkoek.

Deze Franse crêpe verdient daarom in mijn ogen toch nog steeds de titel Oergerecht. 

Deze diashow vereist JavaScript.

Dit keer in het Oergerecht een pannenkoek met klasse en finesse. Eigenlijk is de crêpe kenmerkend voor de klassieke Franse keuken. Flinterdun, smaakvol en veelzijdig zo zou ik het recept voor deze Franse crêpes beschrijven. Daarnaast geef ik je in dit recept een techniek door waarmee het beslag écht vrij van klonten kunt krijgen. Je zult er wel wat moderne apparatuur voor nodig hebben. Als je wat krachttraining voor je armspieren wil dan kan je het beslag ook met de hand maken, maar zo’n blender maakt het toch wel makkelijk. Deze Franse crêpes blijven ook na het bakken lekker zacht en buigzaam.  

Oergerecht: Franse crêpes
Flinterdun en klassiek, de crêpe uit Frankrijk. Met dit basisrecept kan je alle kanten op.
Write a review
Print
Zelf toevoegen
 1. 4 eieren
 2. ½ cup gesmolten boter
 3. 1/3 cup suiker
 4. 1 cup bloem
 5. 1 cup melk
 6. ¼ cup water
 7. 1 theelepel vanille-extract
 8. snufje zout
 9. roomboter om de crêpes te bakken
Keukenbenodigdheden
 1. Blender
 2. Pannenkoekenspatel
Zo ga te werk
 1. Doe alle ingrediënten behalve de bloem in een blender. Meng alles goed samen.
 2. Besprenkel de helft van de bloem bovenop de vloeistof in de blender. Meng alles goed samen. Doe de andere helft van de bloem in de blender. Meng alles goed samen totdat een glad en egaal geheel ontstaat. Koel het beslag minstens 1 uur in de koelkast.
 3. Verhit ongeveer ½ theelepel boter in een koekenpan of flensjespan.
 4. Schenk een ¼ cup van het beslag in de koekenpan. Draai het beslag rond totdat de bodem van de koekenpan volledig bedekt is met het beslag. Bak 30 seconden lang. Draai de crêpe om en bak nogmaals 10 seconden.
 5. Maak een stapel van de crêpes en bedek met wat aluminiumfolie of een schone theedoek om de pannenkoekjes warm te houden.
 6. Serveer de crêpes met jam, confiture als ontbijt. Deze dunne Franse flensjes kunnen ook prima als dessert worden geserveerd met een dun laagje chocoladepasta, een klein bolletje chocoladeijs en een toefje slagroom. Je kunt dit recept voor Franse crêpes ook prima gebruiken als basis voor crêpe Suzettes met Grand Marnier.
Tip van Oma
 1. Een crêpe hoort flinterdun te zijn. Volgens de traditie zou een crêpe zo dun moeten zijn, dat je er een krant onder kunt leggen en door de crêpe heen de krant zou moeten kunnen lezen. Ik lees mijn krant tegenwoordig het meest op mijn telefoon. Ik zou het niet durven om een pannenkoekje op mijn telefoon te leggen 😉
Bakken Zoals Oma https://www.bakkenzoalsoma.nl/

Genieten maar!

Wil je reageren of heb je vragen? Dat kan hier.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.