Lange Vingertaart

Lange Vingertaart met frambozen op een Grindley Homeland cakeschaalIs het zelfgemaakt? Nee, zelf gebouwd. Deze lange vingertaart met chipolatapudding is makkelijk en lekker. Daarom…

Ik experimenteer. Ik slaag. Ik faal. Ik probeer opnieuw. Om de blog te halen moet een recept “blogwaardig” zijn. Dat wil zeggen het recept moet goed genoeg zijn om met jou te delen. Ik kook met verse producten en basis-ingrediënten. Ik vermijd daar waar mogelijk pakjes en zakjes. 

En toen…Toen moest ik denken aan deze lange vingertaart. Lange vingers gedoopt in yoghurtdrink, gestapeld tussen lagen luchtige chipolatapudding. Laagje voor laagje opbouwen, koelen en je bent klaar. Het is niet bijzonder. Het is niet ingewikkeld. Het is makkelijk. Het is fenomenaal. Het komt uit pakjes, maar ik wil het je niet onthouden.

Deze diashow vereist JavaScript.

Guilty pleasure

Deze lange vingertaart was vroeger één van de favorieten van mijn moeder. Het gebeurde vaak dat er ineens een familielid, kennis of bekende belde, dat ze in de buurt waren en even langs kwamen. Vaak belden ze ook niet. Dat was niet nodig. Je deur staat altijd open voor je mensen, zegt de Arubaan. Op visite gaan bij een Arubaan is niet alleen even binnenkomen, koffie drinken en weer gaan. Nee, dat gaat gepaard met eten. Alles wordt uit de kast gehaald om de visite gastvrij te ontvangen. Wanneer je regelmatig spontaan gasten ontvangt, dan moet je ook in staat zijn om snel iets lekkers in elkaar te zetten.

Bij ons thuis werd dan geregeld deze lange vingertaart gebouwd.  Steeds stonden mijn zusje en ik  dan binnen de kortste keren in de keuken bij mijn moeder om te “helpen”. De koekjes in de yoghurtdrink dopen en de koekjeslagen maken, dat was onze klus. Dat vonden we leuk. We lieten af en toe per ongeluk (expres), de lange vingers net iets te lang drijven. De koekjes worden dan te zompig en kunnen niet meer voor de taart gebruikt worden. Het was een guilty pleasure waar mijn zusje en ik beiden aan toegaven. Het was mysterieus, maar er waren desondanks altijd genoeg lange vingers in huis om de taart af te maken. 

Nu ik zelf moeder ben, weet ik dat mijn moeder ons wel door had. Ik vermoed, dat ze voor de zekerheid altijd een extra pakje lange vingers kocht om er zeker van te zijn dat de taart wel af zou komen. Dat doe ik nu ook voor dochterlief als ik een lange vingertaart maak.

Lange Vingertaart
Dit was vroeger bij ons thuis een taart die we vaak maakten, gewoon omdat het makkelijk, snel en lekker is.
Write a review
Print
Zelf kopen
 1. 2 pakken chipolatapudding
 2. 2 pakken lange vingerkoeken
 3. 500 ml aardbeien- of frambozenyoghurtdrink
 4. Verse aardbeien of frambozen voor de garnering
 5. NB: Ik heb een kleine cakevorm gebruikt van 20 cm.
Zo ga je te werk
 1. Schenk een paar druppel olie in de cakevorm. Besmeer de cakevorm goed in met de olie. Bekleed de cakevorm vervolgens met plasticfolie. Zorg ervoor dat de binnenkant van de cakevorm helemaal bedekt is met de plasticfolie.
 2. Schenk de yoghurtdrink in een brede kom. Leg twee lange vingerkoeken in de kom, zodat ze drijven. Laat de lange vingerkoeken niet te lang in de yoghurtdrink drijven, dan worden ze zompig en kan je ze niet meer voor de taart gebruiken ;-). Haal de lange vingerkoeken uit de yoghurtdrink en leg ze naast in elkaar in de cakevorm. Leg de lange vingerkoeken met de gesuikerde kant naar boven. Doe steeds een lange vingerkoek in de kom met yoghurtdrink, voordat je er één uithaalt om in de cakevorm te leggen.
 3. Als je een laag lange vingers in de cakevorm hebt, dan bedek je deze laag met de chipolatapudding. Smeer dit voorzichtig uit zodat het laagje lange vingers goed bedekt is met de pudding. Het laagje chipolatapudding moet ongeveer een halve centimeter dik zijn. Ga zo door, totdat de cakevorm bijna helemaal gevuld is. Eindig met een laag lange vingers.
 4. Sla de plasticfolie over de laatste laag koekjes om. Laat de taart minimaal 2 uur in de koelkast afkoelen en opstijven.
 5. Als de taart helemaal is opgesteven haal je het uit de koelkast. Maak de plasticfolie los van de bovenkant. Leg een bord of cakeschaal op de cakevorm. Nu komt een spannende moment. Keer de taart om. Haal voorzichtig de cakevorm van de taart af. Verwijder de plasticfolie van de taart.
 6. Gebruik de resterende chipolatapudding om de taart te bekleden.
 7. Garneer de taart met vers fruit. Frambozen of aardbeien zijn erg lekker bij de lange vingertaart.
Tip van Oma
 1. Als je zin hebt om een beetje stout te zijn in de keuken, doe dan een scheutje rum door de yoghurtdrink. Natuurlijk alleen als de taart alleen voor volwassenen is.
Bakken Zoals Oma https://www.bakkenzoalsoma.nl/

Genieten maar!

Wil je reageren of heb je vragen? Dat kan hier.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.