Caribische Gele Rijst

Recept caribische gele rijst, caribisch eten, caraïbische gele rijst, caribbeam yellow rice recipe, rijsttimbaalGa op reis in de keuken. Met dit recept maak je van simpele witte rijst iets bijzonders: Caribische Gele Rijst.

In een groot deel van de wereld is rijst een onderdeel van het dagelijks eetpatroon. Rijst is niet zomaar rijst.  Risotto, Zilvervliesrijst, Witte Rijst, Basmati-rijst, Surinaamse rijst, Sushirijst en ga zo maar door. In een gemiddelde supermarkt zijn er al veel keuzemogelijkheden. Ik vind rijst erg lekker. Je kunt er alle kanten mee op. Het is een makkelijk te bewerken ingrediënt in de keuken, omdat het van nature vrij neutraal is qua smaak. Ik vind het lekker om mijn rijst een extra kick te geven. Een witte berg rijst op het bord is prima.  Maar een berg Caribische Gele Rijst, rijst met bonen of Wortelrijst ziet er toch anders uit op je bord. Het maakt het eten van rijst tot een klein culinair avontuur. De kleine moeite die je doet om de rijst een klein beetje op te spicen proef je ruimschoots terug. Ik maak dan ook altijd een klein timbaaltje van de rijst. Dat geeft maakt de eetbeleving net iets leuker.

Deze kruidige Caribische gele rijst kan je als bijgerecht serveren, maar het kan ook de basis zijn voor een Latijns-Amerikaanse “Arroz con Pollo”. “Arroz con Pollo” is Spaans voor rijst met kip. In elke Caribische keuken is dit een geliefd gerecht. Elke familie heeft zijn eigen recept om een goede Arroz con Pollo te maken. Smaken verschillen en er zijn dus ook vele varianten terug te vinden. Een mooie traditionele Arubaanse Arroz con Pollo zal zeker nog een keer hier op Bakken Zoals Oma verschijnen, maar dit keer is de rijst de ster.

Om de Carbische gele rijst te maken is het aan te bevelen om een rijstkoker te hebben. In het recept voor de wortelrijst heb ik al eens een lofrede afgestoken over de noodzaak en vooral nuttigheid van een rijstkoker in je keuken. Ik ga niet in herhaling vallen. Ik kan in elk geval niet zonder mijn rijstkoker. Ook om deze Caribische Gele Rijst te maken heb ik de rijstkoker natuurlijk gebruikt.

Deze diashow vereist JavaScript.

Om de rijst geel te kleuren heb ik annato olie gebruikt. Als je niet zelf annato olie wil of kunt maken en je wilt deze Caribische Gele Rijst toch proberen dan kan dat. Je vervangt de annato olie dan door zonnebloemolie. Zonnebloemolie geeft natuurlijk geen gele kleur af. Dat hoort natuurlijk wel bij dit recept. Om dat effect te bereiken kan je wat saffraandraadjes gebruiken, maar het makkelijkst is een theelepel kerriepoeder. Dat geeft ook een mooie gelige kleur aan de rijst.  Het gebruiken van kerriepoeder zal de smaak van de rijst iets anders maken dan wanneer je annato olie gebruikt. Maar dat maakt niet zoveel uit. Je zal dan nog steeds Caribische Gele Rijst maken, zoals dat het beste bij jouw keuken past.

Caribische Gele Rijst
Een bijzonder recept om een gewoon portie rijst wat avontuurlijk te maken. Met koriander en annato olie.
Write a review
Print
Zelf toevoegen
 1. 1 eetlepel (extra virgine) olijfolie
 2. 1 middelgrote ui
 3. 1/2 groene paprika
 4. 2 kleine tomaten of 1 grote tomaat
 5. 1 kippenbouillonblok
 6. 1 theelepel korianderpoeder
 7. 1 eetlepel annato olie (of 1 eetlepel zonnebloemolie en 1 theelepel kerriepoeder)
 8. 1 cup rijst
 9. 2 cups water
Zo ga je te werk
 1. Snipper de ui en snijd de paprika en tomaten in kleine blokjes. Zorg ervoor dat de zaadjes en de zaadlijst van de tomaat en van de paprika hebt verwijderd.
 2. Verhit de annato olie in een pan. Doe hier de tomaat, paprika en ui bij. Fruit de groenten aan totdat ze glazig zijn. (Als je de annato olie wilt vervangen dan doe je hier de eetlepel zonnebloemolie en theelepel kerriepoeder in de pan).
 3. Doe de rijst bij de groenten in de pan. Verkruimel het bouillonblokje tot poeder en voeg dit samen met de koriander toe aan de rijst.
 4. Bak de rijst met de groenten, bouillionpoeder en koriander 2 minuten op matig vuur. Blijf constant de rijst roeren.
 5. Doe de rijst met water in de rijstkoker. Zet de rijstkoker aan zoals gebruikelijk. Schenk om het plakken tegen te gaan de olijfolie bij de rijst.
 6. Laat de rijstkoker het werk doen en de rijst gaar te maken. Als de rijst klaar is roer je het met een vork even los voor het serveren.
Tip van Oma
 1. Dit recept is voldoende voor 2 tot 3 personen, maar maak gerust meer dan je nodig hebt. De overgebleven rijst kan je de volgende dag prima in een wokpan opwarmen. Met wat gebakken spekjes, kipfiletblokjes en doperwtjes kan je de volgende dag makkelijk een snelle rijstroerbakschotel op tafel zetten.
Bakken Zoals Oma https://www.bakkenzoalsoma.nl/

Genieten maar!

Wil je reageren of heb je vragen? Dat kan hier.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.