Snelle kaneelbroodjes

snelle kaneelbroodjes, kaneelbroodjes, kaneelbroodjes met suikerglazuur

De snelle kaneelbroodjes zijn klaar!

Met dit recept maak je lekkere kaneelbroodjes met roze suikerglazuur. Door zelfrijzend bakmeel te gebruiken zijn het snelle kaneelbroodjes!

Kaneelbroodjes worden meestal met een gistdeeg gemaakt. Kaneelbroodjes zijn erg populair in Engeland en in Amerika. De bekende koffieboer Starbucks heeft de “cinnamon roll” ook op het menu staan. De cinnamon rolls worden alom geroemd. Ik ging er dan ook van uit, dat de kaneelbroodjes ergens in Amerika of Engeland hun oorsprong hadden. Maar wat blijkt?  De oorsprong van de kaneelbroodjes ligt in Scandinavië. In Zweden om precies te zijn. In Zweden heten kaneelbroodjes kanelbullar. De Zweedse kanelbullar zijn gistbroodjes. Dan heb je gist nodig en tijd om de broodjes te laten rijzen. Dat hoeft met dit recept niet. Deze snelle kaneelbroodjes maak je met zelfrijzend bakmeel. Ze zijn daarom snel klaar. Gistbrood heeft een andere smaak dan een brood gebakken met zelfrijzend bakmeel. Gistdeeg kan vrij zwaar zijn en gist kan intimiderend zijn als je het niet vaak gebruikt. Die zorgen heb je met deze broodjes niet. Het deeg van het broodje is luchtig en licht en combineert heerlijk met de kaneel. Een prima en zeer smakelijk alternatief!

Met simpele ingrediënten maak je deze snelle kaneelbroodjes

Deze diashow vereist JavaScript.

Wat mij zo fascineert aan het koken en bakken is het creatieproces. Met ingrediënten die op zich geen samenhangend geheel vormen kan je iets maken wat er niet geweest zou zijn als alles bij hetzelfde was gebleven. Dat proces vind ik steeds weer zo geweldig. Op de foto’s zie je de transformatie van de gerechten goed terug. Bij de snelle kaneelbroodjes is het verschil tussen wat je in de oven stopt en wat er uiteindelijk uitkomt zo geweldig mooi te zien. De kleine schijfjes deeg met een dun spiraallijntje van kaneelcrème veranderen in prachtige mooie broodjes die gevuld zijn met een heerlijke kaneelvulling. De spiraalvorm in het broodje maakt het broodje ook zo mooi om te zien. Het suikerglazuur maakt alles compleet. Hoe simpel kan het zijn? Water en poedersuiker en het is klaar. Mooi wit of met een druppeltje kleurstof omgetoverd tot een mooi roze glazuur.

Snelle kaneelbroodjes
Deze heerlijke kaneelbroodjes heb je in een mum van tijd op tafel staan. Als bonus ruikt het in je huis zo lekker als deze kaneelbroodjes in de oven staan.
Write a review
Print
Zelf toevoegen
Voor het deeg
  1. 250 gram zelfrijzend bakmeel
  2. snufje zout
  3. 90 gram roomboter in kleine blokjes gesneden
  4. 165 ml melk
  5. Bloem om het werkblad te bestuiven
Voor de kaneelvulling
  1. 60 gram roomboter (zachte boter op kamertemperatuur)
  2. 2 eetlepels lichtbruine basterdsuiker
  3. 1 theelepel kaneel
Voor het glazuur
  1. 125 gram gezeefde poedersuiker
  2. 1 eetlepel kokend water
Zo ga je te werk
Voor het deeg
  1. Verwarm de oven voor op 200 C.
  2. Zeef de meel en het zout in een kom. Doe de blokjes boter erbij.
  3. Snijd met twee messen of met een deegkneder de blokjes boter door het bakmeel.
  4. Maak een kuiltje in het midden van het meel-botermengsel en voeg de melk toe.
  5. Meng alles met een pollepel tot een zacht deeg.
  6. Strooi wat bloem op het werkblad of het aanrecht.
  7. Stort het deeg op het werkblad. Kneed het deeg totdat het glad van structuur is.
  8. Bestuif het werkblad nogmaals met bloem en rol het deeg uit tot een lap.
  9. De lap moet ongeveer 5 mm dik zijn en ongeveer 25 cm lang en 40 cm breed zijn.
Voor de vulling
  1. Meng de zachte boter, basterdsuiker en kaneel met een vork tot een luchtige crème.
  2. Verdeel het mengsel met een spatel gelijkmatig over de lap deeg.
  3. Rol de deeglap vanaf de langste kant op. Snijd de deegrol in schijfjes van ongeveer 3 cm.
  4. Leg de rolletjes op een met bakpapier beklede bakplaat. Houd ongeveer 3 tot 4 cm afstand tussen de schijfjes. De schijfjes zullen tijdens het bakken flink rijzen.
  5. Bak de kaneelbroodjes in 20-25 minuten goudbruin op 200 C.
  6. Laat de broodjes afkoelen na het bakken.
Voor het glazuur
  1. Doe de poedersuiker in een kommetje. Voeg hier een eetlepel kokend water bij.
  2. Roer goed totdat er een glanzend mengsel ontstaat.
  3. Besprenkel de afgekoelde broodjes met het glazuur.
Tip van Oma
  1. Gebruik een klein druppeltje kleurstof om het glazuur een kleurtje mee te geven. Je kunt ook een theelepeltje vanille-extract toevoegen aan het glazuur voor een extra smaakje.
  2. Warm zijn deze broodjes trouwens ook erg lekker.
Bakken Zoals Oma https://www.bakkenzoalsoma.nl/

Genieten maar!

34 reacties

  • Kim schreef:

    Oh super lekker!
    Ik wilde gisteren iets lekkers voor bij de koffie maken en heb
    jou kanneelbroodjes gemaakt, echt makkelijk en ongelooflijk lekker.
    Bedankt voor het lekkere recept.

  • Nancy schreef:

    Hoi Alesig,

    Dat is wel een goede tip, wellicht kan ik die volgende keer beter nog een keer los oprollen. Ik dacht eerst bij de broodjes waar het mengsel deels eruit was gelopen dat die enorm zoet zouden zijn maar dat viel gelukkig reuze mee. Ze smaakten zowel warm als koud erg lekker dus die ga ik er zeker inhouden!

    Groetjes Nancy

  • Nancy schreef:

    Mijn huis ruikt heerlijk en de broodjes smaken erg goed, dank voor dit recept. Bij mij zijn enkele broodjes overigens ook niet heel groot geworden en bij sommigen is een deel van het mengsel eruit gelopen, is dit normaal?

    • Alesig schreef:

      Hoi Nancy,

      Bedankt voor je reactie. Het is altijd een plezier om dit recept te maken. Doordat je het brood oprolt zijn de broodjes die in het midden van rol gesneden worden altijd het mooist en grootst. Dat is mij ook. Als de rol te los is opgerold kan het voorkomen dat het mengsel er bij het bakken uitloopt. Dit kan ook gebeuren met de broodjes die je van de uiteinden van de deegrol snijdt. Die zijn meestal ook wat smaller, waardoor ze ook minder groot worden. Je kunt dan altijd proberen om de rolletjes individueel opnieuw op te rollen, zodat ze steviger opgerold zijn.

      Groetjes en ik hoop dat ze goed gesmaakt hebben.
      Alesig

  • Lisaa schreef:

    Dit recept ziet er heerlijk uit. Voor hoeveel mensen is dit recept ongeveer?

    • Alesig schreef:

      Hoi Lisaa,

      Leuk dat je reageert. Deze kaneelbroodjes zijn echt heerlijk. Ze zijn echt aan te raden.
      Ik haal er altijd ongeveer 10 broodjes uit.

      Groetjes
      Alesig

  • Ilona schreef:

    Ik zie op de foto’s dat jij een mooie deegbal kan draaien. Ik krijg een verschrikkelijk plakdeeg dat moeilijk te gebruiken is. Ik heb de juiste producten en hoeveelheden gebruikt. Wat doe ik verkeerd?

    • Alesig schreef:

      Hoi Ilona,
      Dat is een goede vraag.
      Het deeg voor deze kaneelbroodjes is inderdaad wat plakkerig. Om ervoor te zorgen dat je er goed mee kunt werken kun je best koude boter gebruiken. Ik gebruik altijd roomboter bij het bakken. Als ik deze broodjes bak zorg ik ervoor dat het laatste wat ik uit de koelkast pak de boter is. Voor de foto heb ik het hier op tafel gezet, maar daarna weer snel in de koelkast gedaan. Als je ook wanneer je koud boter gebruikt toch bij het kneden van het deeg het gevoel hebt dat de deegbal te plakkerig is dan kan je het volgende doen. Strooi wat bloem in een kom en doe de deegbal erin strooi er nog een beetje bloem overheen en zet het deeg 10 minuten in de koelkast. De boter in het deeg wordt dan weer koud waardoor het deeg minder plakt bij het uitrollen. Laat me even weten of dit ook voor jou zo werkt.
      groetjes
      Alesig

  • Agnes schreef:

    erg lekker en snel te maken… heerlijk voor het kinder feestje van mn zoon..ze waren er dol op.. nu nog maar een voorraad maken…. haha

    • Simone schreef:

      Beste Agnes,

      ook met mijn violet heb ik deze pareltjes gemaakt, wat zijn die kindertjes daar dol op hè! Lekker snoepen… en wij ook hè ondertussen, hihi… Groet Simoon

  • triesje schreef:

    Aangezien hier in huis een liefde voor kaneelbroodjes heerst, toch zelf maar eens op zoek gegaan naar een recept…..en snelle kaneelbroodjes…..dat sprak me wel aan. Idd zijn ze erg snel klaar, binnen 3 kwartier heb je heerlijke broodjes! Bedankt voor dit recept, ik zal hem zeker vaker gebruiken.

  • Dianne schreef:

    Ik heb ze vanmorgen gemaakt! erg lekker, zelf nog rozijnen toegevoegd aan het suiker/kaneelmengsel. volgende keer doe ik persoonlijk iets meer suiker en kaneel. Verder lekker smullen!

  • Maartje schreef:

    Mijn broodjes gingen niet rijzen! Wat heb ik verkeerd gedaan .. ?

    • Alesig Greving schreef:

      Maartje, dat is vervelend. Ze moeten wel rijzen in de oven. Heb je wel zelfrijzend bakmeel gebruikt? Daar zit namelijk al bakpoeder als rijsmiddel in. Als je alleen bloem hebt gebruikt dan rijzen de broodjes niet. Zou dat het kunnen zijn?

      • Debora schreef:

        Ook bij mij niet gerezen. Heb wel zelfrijzend bakmeel gebruikt. Volgende keer probeer ik het wel met bloem en gist. 🙂

  • Julia schreef:

    mmmm, zo lekker…doet me denken aan mijn wereld reis. In Nepal, Pokhara om precies te zijn. Daar een “German bakery’ met cinnamon rolls, om nooit te vergeten 😉 En nu in mijn eigen huis. Dank je wel!

    • Alesig Greving schreef:

      Hoi Julia,

      Bedankt voor je berichtje. En…Graag gedaan! Dat doet me goed om te weten dat mijn recepten in de smaak vallen.En Wow, een wereldreis, dat zou ik ook wel willen. Leuk, dat je met de kaneelbroodjes fijne herinneringen ophaalt.

      Groetjes
      Alesig

Wil je reageren of heb je vragen? Dat kan hier.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.