Popovers uit Amerika

Ontbijt met popovers

Serveer de popovers bij een zondags ontbijtje met gebakken spek en roerei

Heb jij ooit van een popover gehoord?

De popover is een Amerikaans broodje. Het broodje afgeleid is van de klassieke Engelse Yorkshire pudding. De emigranten uit Engeland namen dit Yorkshire pudding mee naar Amerika. De popovers lijken erg op de Yorkshire pudding, maar zijn veel kleiner. De broodjes worden gemaakt van eierslag en gebakken in een muffinbakblik. De naam popover is ontstaan omdat het broodje tijdens het bakken omhoog popt.

Dit is een klassiek Amerikaans recept. In Amerika worden popovers bij het ontbijt geserveerd, vaak met ei en bacon. Soms worden de broodjes ook geserveerd bij het dessert.

Deze diashow vereist JavaScript.

Heb jij ooit van een popover gehoord?

De popover is een Amerikaans broodje. Het broodje afgeleid is van de klassieke Engelse Yorkshire pudding. De emigranten uit Engeland namen dit Yorkshire pudding mee naar Amerika. De popovers lijken erg op de Yorkshire pudding, maar zijn veel kleiner. De broodjes worden gemaakt van eierslag en gebakken in een muffinbakblik. De naam popover is ontstaan omdat het broodje tijdens het bakken omhoog popt.

Dit is een klassiek Amerikaans recept. In Amerika worden popovers bij het ontbijt geserveerd, vaak met ei en bacon. Soms worden de broodjes ook geserveerd bij het dessert.

Pinterest inspiratie: Popovers

Pinterest is een geweldig platform om inspiratie op te doen. Via Pinterest kom ik op veel Amerikaanse foodblogs. Daar kwam ik op veel blogs de popovers tegen. Ik wilde het ook proberen. Er waren veel spannende recepten voor Popovers op pinterest te vinden. Dit recept is op zichzelf staand niet spannend. Het is een basisrecept voor popovers. Net als bij het bakken van soezen of een soufflé moet je de ovendeur hermetisch gesloten houden. Erg lastig hoor. Ik vond het erg spannend om de broodjes in de oven te doen. Ik  ging voor de oven zitten om te zien of de popovers deden wat ze moesten doen. Vol verwachting keek door het ovenraampje. En ja, hoor, de broodjes groeiden mooi over de rand. Het werden prachtige fotogenieke broodjes.

Om te variëren kan je groene kruiden aan het beslag van de popovers toevoegen. Basilicum, peterselie of dille lijkt me erg lekker. Een combinatie van kruiden kan natuurlijk ook. Laat je fantasie de vrije loop. De kruidige popovers kan je serveren als hartige snack. Zet dan ook wat schaaltjes met verschillende dipsausjes klaar. Erg geschikt voor een verjaardagspartijtje.

 De popovers lenen zich ook uitstekend voor een vulling door hun luchtige en open structuur. Ik kan me ook voorstellen, dat je ze kunt vullen met slagroom of banketbakkersroom. Serveer ze dan met wat vers fruit erbij en je hebt een toetje, dat net anders is dan anders. Kortom je kunt er alle kanten mee op.

Traditioneel worden de popovers in Amerika bij het ontbijt geserveerd. Ik hou van tradities. Een uitgebreid zondags ontbijt vond ik dan ook een perfecte gelegenheid om deze popovers te serveren. Het werd een uitgebreid Amerikaans ontbijt met roerei en gebakken bacon. Erg smakelijk.

Popover
De popover is een bijzonder alternatief voor een gewone boterham. Heerlijk bij een zondags ontbijtje.
Write a review
Print
Zelf toevoegen
 1. 1 cup bloem
 2. 1/4 theelepel zout
 3. 3 eieren
 4. 1 cup melk
 5. 25 gram boter, gesmolten
 6. 50 gram boter, koud en in blokjes gesneden
Zo ga je te werk
 1. Verwarm de oven voor op 220 C
 2. Vet een muffinbakblik of een cupcakebakblik in met zonnebloemolie.
 3. Wanneer de oven voorverwarmd is doe je het ingevette bakblik in de oven. Laat het bakblik 2 minuten in de oven staan om op te warmen.
 4. Snijd de 50 gram koude boter in blokjes. De meeste muffinbakblikken of cupcakebakblikken hebben 12 gaten. Je hebt dus 12 blokjes koude boter nodig. Voor elk gat in het bakblik heb je één blokje boter nodig.
 5. Meng de bloem, melk, zout, melk, eieren en de 25 gram gesmolten boter. Roer dit met een garde goed door. Als het beslag na ongeveer 2 minuten de textuur van slagroom heeft is het klaar.
 6. Haal het voorverwarmde bakblik uit de oven. Doe in elk gat een blokje van de koude boter. Zet het bakblik terug in de oven. Laat het bakblik ongeveer 1 minuut in de oven staan tot de boter is gesmolten. Als de boter in het bakblik gaat borrelen dan haal je het uit oven.
 7. Vul elk gat van het bakblik tot de helft met beslag.
 8. Doe het bakblik terug in de oven. Bak de popovers nu 20 minuten lang op 220 C. Let op: DOE DE OVEN NIET OPEN! Als je de oven opendoet vallen de popovers in.
 9. Als de 20 minuten voorbij zijn verlaag je de temperatuur van de oven naar 160 C. Ook hier geldt: LAAT DE OVEN DICHT. Bak de popovers nu nog 20 minuten.
 10. Haal de popovers uit de oven en serveer direct warm als ontbijt. Ze zijn ook lekker met een tonijnsalade bij de lunch.
Tip van Oma
 1. Het staat hierboven al, maar doe onder geen beding tijdens het bakken van de popovers de oven open. Als je dat doet krijg je geen popovers, maar popdowns.
 2. Deze popovers zijn erg lekker met roerei en gebakken spek.
Bakken Zoals Oma https://www.bakkenzoalsoma.nl/

Genieten maar!

 

 

Wil je reageren of heb je vragen? Dat kan hier.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.