Basisrecept voor cupcakes

Basis cupcake recept met botercrèmeMet dit basisrecept voor cupcakes kan je eindeloos variëren. Gebruik dit recept om al je cupcakefantasieën uit je oven te laten komen.

Cupcakes zijn geweldig. Een klein taartje helemaal alleen voor jezelf. Je hoeft een cupcake niet te delen. Je mag het helemaal zelf opeten. Het liefst heb ik een cupcake met een prachtige grote toef topping erbovenop. Om het helemaal af te maken moet de cupcake natuurlijk verpakt zijn in een prachtig gekleurd papieren cupcakevormpje.

Als je een cupcake gaat eten is het net alsof je een cadeautje mag uitpakken. Eerst voorzichtig het papiertje eraf pulken. En ja, gewoon met je handen het taartje vastpakken en er lekker een flinke hap van nemen. Dochterlief heeft er altijd zo’n plezier van als er dan een klein beetje van de topping op haar neus komt. Eerlijk gezegd vind ik het zelf ook nog leuk als dat bij mij gebeurt.

De variatiemogelijkheden met cupcakes zijn oneindig. Er zijn dan ook veel kookboeken geschreven, waarin de cupcake centraal staat. Gewone vanillecupcakes, aardbeiencupcakes, pistachecupcakes, groene thee-cupcakes, kersencupcakes, fruit loopscupcakes, chocoladechipcupcakes, sinasappelcupcakes…en ga zo maar door. Cupcakes brengen mijn fantasie op hol. Alles kan eigenlijk met een cupcake.

Deze diashow vereist JavaScript.

Ik heb verschillende cupcakerecepten uitgeprobeerd om een goede basis te vinden om al mijn cupcakefantasiën uit te laten komen. Ik heb erover nagedacht. Voor mij zijn een aantal dingen belangrijk voor een goede cupcake. De cake moet licht en luchtig zijn van smaak. De cupcake moet minstens een week goed houdbaar zijn. Het beslag moet tijdens het bakken voldoende rijzen zodat de bakjes van het cupcakebakblik goed gevuld raken. Het beslag mag natuurlijk ook niet te veel rijzen. Een cupcake is plat aan de bovenkant. Het is niet de bedoeling dat het beslag te veel gaat rijzen en boven de rand van het bakblik uitkomt. Op de foto’s zie je een klassieke simpele vanillecupcake met vanillebotercrème.

Als je de cupcakes een andere smaak wilt geven, dan vervang je simpelweg het vanille-extract met een andere smaakmaker. Je kunt stukjes gehakte chocolade toevoegen voor chocoladechipcupcakes, fruit, noten of snoepjes voor andere smaken cupcakes…het kan allemaal. Als je het kunt bedenken dan kan je het met dit basisrecept voor cupcakes maken. Gebruik dit basisrecept voor je al je cupcakefantasieën.

Basisrecept voor cupcakes
Met dit recept heb je goede basis voor alle cupcakes die je wilt maken. Dit recept is voldoende voor 12 cupcakes.
Write a review
Print
Zelf toevoegen
 1. 200 gram suiker (1 cup)
 2. 115 gram boter (0,5 cup)
 3. 2 kleine eieren
 4. 1/2 theelepel vanille-extract
 5. 200 gram bloem (1,5 cup)
 6. 1 1/4 theelepel bakpoeder
 7. snufje zout
 8. 120 ml melk of karnemelk (0,5 cup)
 9. 12 papieren muffin- of cupcakebakvormpjes
Zo ga je te werk
 1. Zet het muffinbakblik of cupcakebakblik klaar met de papieren bakvormpjes.
 2. Klop de suiker en de boter samen tot een licht en luchtig mengsel.
 3. Voeg de eieren één voor één toe aan het botermengsel. Zorg ervoor dat het eerste ei helemaal in het botermengsel is opgenomen, voordat je het volgende ei toevoegt.
 4. Voeg het vanille-extract toe.
 5. Zeef de bloem, zout en bakpoeder samen in een aparte kom.
 6. Doe de bloem en de melk om en om bij het botermengsel. Mix steeds alles goed samen voordat je weer bloem of melk toevoegt. Begin met bloem en eindig met bloem.
 7. Doe de oven aan. Verwarm de oven voor op 180 C.
 8. Vul de openingen van de cupcakebakblik of muffinbakblik met het beslag. Vul de openingen van het bakblik tot het voor tweederde vol zit. Hiermee voorkom je dat de cupcakes te veel rijzen.
 9. Bak de cupcakes in 15-30 minuten af op 180 C of totdat ze gaar zijn. Je kunt testen of de cakejes gaar zijn door met een satéstokje in één van de middelste cupcakejes te prikken. Als het satestokje droog uit de cupcake komt zijn de cupcakes klaar.
Tip van Oma
 1. Ik heb een combi-magnetron met een heteluchtoven. Wanneer ik cupcakes of muffins bak houd ik steeds mijn oven goed in de gaten. Dit doe ik om te zien of alle cupcakes even mooi goudbruin bakken aan de bovenkant. De voorste cakejes krijgen in mijn oven meestal niet vanzelf een mooie bruine kleur. Als ik dit opmerk, dan draai ik halverwege de baktijd het bakblik om, zodat de voorste cupcakes achter in de oven komen te staan en andersom. Let bij het bakken van cakes en brood dus altijd op het gedrag van je eigen oven. Het kunnen eigenwijze apparaten zijn 😉
Bakken Zoals Oma https://www.bakkenzoalsoma.nl/

Genieten maar!

 

3 reacties

 • marjanne schreef:

  Hoe zorg ik ervoor dat cake niet inzakt?

  • Alesig schreef:

   Hoi Marjanne,

   Het inzakken van je cake kan worden veroorzaakt door heel veel verschillende dingen. Zorg er in geval altijd voor dat wanneer je de taart bakt de oven goed op de juiste temperatuur is voorverwarmd. Een oven die niet goed heet is kan ervoor zorgen dat de cake niet gelijkmatig bakt en tijdens het bakken al niet goed gaar is in het midden. Het kan zijn dat de cake net iets te vroeg uit de oven wordt gehaald of te snel uit de vorm wordt gehaald. Ik laat cake altijd nog even minstens 10 minuten in de vorm staan voordat ik het uit de vorm haal. Dan is er nog afhankelijk van het recept het gebruik van het aantal en versheid van de eieren, gebruik van margarine of roomboter en de duur van het mengen van het beslag. Ik realiseer me dat ik hiermee niet direct antwoord geef op je vraag.

   Ik raad je in elk geval aan om de oven goed op de in het recept aangegeven temperatuur voor te verwarmen, minstens de gegeven baktijd aan te houden en de taart pas uit de oven te halen als het de priktest doorstaat. Gebruik voor de priktest een satéstokje om midden in de cake te prikken nadat de baktijd uit het recept is verstreken. Wanneer het satéstokje droog uit de cake komt kan de cake uit de oven. Laat het dan nog even staan om af te koelen voordat je de cake keert of uit de vorm haalt. Hiermee maak je in elk geval de kans op inzakken een stuk minder.

   Groetjes
   Alesig

 • […] zo lang geleden heb ik een basisrecept voor cupcakes hier op Bakken Zoals Oma gedeeld. Een cupcake is geen cupcake zonder versiering. Dus volgt vandaag […]

Wil je reageren of heb je vragen? Dat kan hier.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.