Stamppot met courgette

Courgettestamppot

Op mijn werk beginnen we het jaar traditiegetrouw met een nieuwjaarsreceptie voor de medewerkers. Iedereen wenst elkaar een goed nieuwjaar, vele handen worden geschud en veel kusjes uitgewisseld. Soms zijn de nieuwjaarsrecepties verplichte nummers, maar dit is echt een gezellig samenzijn om het nieuwe jaar samen in te luiden.

Erg leuk is dat een groep collega’s speciaal voor de gelegenheid een koor vormt en het hele gezelschap van zo’n 300 man verblijdt met leuke meezingers. Dan staat er jaarlijks ook het geliefde, beruchte, beroemde, gevreesde en zeer gewaardeerde cabaret op het programma. Zodra de zomervakantie voorbij is, kijkt iedereen in de organisatie al vooruit naar het optreden van de “wereldberoemde”  collega’s van het cabaret. Niemand wordt gespaard en de humor is geweldig.

Deze diashow vereist JavaScript.

Voor de interne mens wordt ook gezorgd met een stamppotbuffet. Lekker nuchter en oer-Hollands! Dit jaar werd er hutspot, boerenkool- en zuurkoolstamppot met een gehaktballen, speklapjes, rookworst en hachee geserveerd. Het was erg lekker.

Het mooie aan een stamppot is, dat je er alle kanten mee uit kunt. Spinazie, boerenkool en andijvie, het kan allemaal prima in een stamppot. De mogelijkheden zijn eindeloos. In dit recept heb ik mijn creativiteit de vrije loop gelaten. Een courgette kan ook prima door de stamppot! Gewoon raspen even aanbakken en door de aardappels mengen. Het is een heerlijk alternatief voor de oerhollandse stamppot. Ik heb de courgettestamppot geserveerd met braadworstjes en jus.

Courgettestamppot
Je kunt courgette ook gebruiken voor een stamppot. Rasp de courgette, bak het even aan in een wok, stamp door de aardappels heen en je hebt een courgettestamppot. Net even anders, maar wel lekker.
Write a review
Print
Zelf toevoegen
 1. 8 kruimige aardappels
 2. 2 sjalotten
 3. 1 courgette
 4. 125 gram gerookte spekblokjes
 5. 1 bouillonblok (kip)
 6. Olijfolie
Zo ga je te werk
 1. Schil de aardappels. Snijd de aardappels in kleine blokjes. Kook de aardappels in ruim water met een bouillonblokje gaar.
 2. Snipper de sjalotten. Doe een wok op het vuur. Doe een scheut olijfolie in de wok. Fruit de sjalotten.
 3. Als de sjalotten glazig zijn voeg je de spekblokjes toe.
 4. Rasp de courgette. Gebruik hiervoor de grote ogen van de rasp.
 5. Voeg de courgetterasp toe aan de wok. Bak de courgetterasp 1 minuut met de spekjes en sjalotten mee.
 6. Giet de aardappels af als ze gaar zijn.
 7. Meng de courgetterasp, spek en sjalotten door de aardappels. Stamp de aardappels fijn met een aardappelstamper.
Tip van Oma
 1. Hou je van knapperige spekjes? Bak dan eerst de spekjes aan tot ze goed knapperig zijn. Schep de spekjes uit de wok. Hou ze apart. Gooi het vrijgekomen vet niet weg. Bak de sjalotsnippers in het bakvet van de spekjes. Voeg daaraan de courgetterasp toe. Volg het recept verder zoals beschreven. Roer de knapperige spekjes als laatste door de stamppot heen.
Bakken Zoals Oma https://www.bakkenzoalsoma.nl/

Genieten maar!

Wil je reageren of heb je vragen? Dat kan hier.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.