Andijviestamppot, maar dan anders…

Stamppot Andijvie uit de oven

Mooie plant Mama!

Dochterlief is dol op stamppotten. Het maakt haar niet uit, wat het voor stamppot is, ze vindt het lekker. Maar andijviestamppot, daar kan je haar altijd voor wakker maken. Ik koop andijvie meestal gewoon in een zakje. Het is al gewassen en in mooie reepjes voorgesneden. De enige moeite die ik dan nog moet doen is de zak openscheuren. En ik weet zeker dat jij dat ook doet. Er is niks mis mee, want een verse bos andijvie is niet altijd verkrijgbaar. Laatst werd ik in de supermarkt verrast door een heel vak vol mooie bossen andijvie. Ik nam een bos mee, maar ook een zakje. Toen ik thuiskwam met de boodschappentassen kwam dochterlief enthousiast aangelopen. “Oh, wat heb jij een mooie nieuwe plant gekocht mama!”, zei ze tegen mij. Ik schaterde het uit. Ik haalde de andijvie uit de tas en liet het haar eens goed bekijken. “Dit is andijvie!”, zei ik tegen haar. Haar ogen werden zo groot als schotels. Ze kon het niet geloven. “Nou, ik blijf het wel lekker vinden hoor!”, zei ze.
Gelukkig maar!

Voorgesneden andijvie

Het wassen en snijden van de andijvie is een behoorlijke klus. Je kunt ook smokkelen en gewoon een zak gesneden verse andijvie in de winkel kopen. Dat doe ik normaal gesproken ook. Het gemak is in dit geval wel te rechtvaardigen. Het liefst snijd ik al mijn groenten zelf, maar op doordeweekse dagen na een lange dag werken, ben ik toch blij dat ik verse groenten ook voorgesneden kan kopen. Dit scheelt dan al gauw 10 minuten voor het eten op tafel is. Deze andijvie-“anders”-stamppot kan je dan in 45 minuten op tafel hebben van begin tot eind (de laatste 10 minuten kan je de tafel dekken en alvast een lekker wijntje voor jezelf inschenken ;-).

Zelf toevoegen

* 8 grote aardappels
* 400 gram andijvie
* 1 rode ui
* 2 teentjes knoflook
* zout
* peper
* 1 rode paprika
* 1 theelepel paprikapoeder
* 2 eetlepels tomatenpuree (passata)
* 300 gram rundergehakt
* 125 gram spekjes
* geraspte kaas
* boter
* 100 ml melk
* 1 eetlepel olijfolie
* 2 eetlepels oestersaus
* kwart theelepel komijn
* mespuntje curcuma

Stap 1: De voorbereiding

Schil de aardappels en snijd ze in kleine blokjes.
Was de andijvie en snijd deze in kleine reepjes. Of, maak de zak gesneden andijvie open.
Snijd de ui in halve ringen en snijd blokjes van de paprika.
Vet een ovenschaal in met wat boter.

Stap 2
Laat de aardappelblokjes in ruim water koken. Ik zet altijd eerst de waterkoker aan en doe het hete water in de pan met de aardappels er al in. Dit versnelt de kooktijd aanzienlijk.

 

Stap 3

Bak de spekjes in een koekenpan. Doe er geen extra olie of vet bij. Dat is niet nodig. Als de spekjes knapperig zijn schep ze dan uit de pan met een schuimspaan. Leg de spekjes apart op een bordje.

Stap 4

Doe nu twee eetlepels olijfolie in de koekenpan. Gebruik dezelfde koekenpan waar je de spekjes in hebt gebakken. Dit geeft lekker veel smaak. Fruit de ui en de paprika tot ze glazig zijn.

Stap 5

Doe hier vervolgens het gehakt erbij. Breng op smaak met peper en zout. Gebruik niet te veel zout, want de spekjes zijn al zoutig genoeg. Als het gehakt wat begint te verkleuren voeg je de curcuma, paprikapoeder en het komijnpoeder toe. (Als je dit niet hebt of niet kunt vinden, dan kan je ook een theelepel kerriepoeder gebruiker).

Roer de specerijen goed door het gehakt. Voeg daarna de tomatenpuree toe.
Rul het gehakt tot het gaar is.

Als het gehakt gaar is, doe je de gebakken spekjes erbij. Roer goed door elkaar.
Zet de pan opzij.

Stap 6
Je zult straks een warme oven nodig hebben. Doe de oven nu alvast aan. Laat het voorverwarmen op 200 graden.

Stap 7

Neem een wok of een grote pan. Doe de gesneden andijvie in de pan. Schenk hier twee eetlepels oestersaus overheen. Bedek de pan met een deksel en laat de andijvie slinken tot ongeveer een derde van de volume.
Kijk af en toe onder de deksel van de pan en roer de andijvie om.
Dit duurt ongeveer drie minuten.

Stap 8
Ondertussen zullen je aardappels wel gaar zijn. Gebruik een vergiet om de aardappels af te gieten. Doe ze terug in de pan. Doe hier de melk en 20 gram boter bij. Prak de aardappels met een aardappelstamper tot je een smeuiige puree hebt.

Stap 9

Schep de helft van de puree in de ovenschaal. Druk dit plat met een lepel. Doe de geslonken andijvie hier overheen. Neem het gehaktmengsel en maak hier een volgend laagje van.

Maak met de rest van de puree een volgende laag bovenop het gehakt heen. Maak met de bolle kant van een lepel de laag puree glad.
Gebruik een vork en haal deze kruiselings door het aardappelpuree heen. Dit kun je overslaan. Ik doe het wel om twee redenen, het ziet er mooi uit en de kaas smelt dan iets krokanter over de aardappellaag heen.
Bedek de laatste aardappellaag tot slot helemaal met geraspte kaas.
Doe de ovenschaal in de inmiddels voorverwarmde oven tot de kaas gesmolten is.

Het resultaat

Een herfstige maaltijd, traditioneel voor deze tijd van het jaar, maar met een moderne twist!

Genieten maar!

5 reacties

Wil je reageren of heb je vragen? Dat kan hier.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.