Bananencarameltaart a.k.a. Banoffee pie

Banoffee pie

Banoffee pie!

Vandaag een recept voor de Banoffee pie. De Banoffee pie vindt haar oorsprong in Engeland. De naam bannoffee pie intrigeerde me.  Ik wil dan meer weten over de oorsprong van zo’n bijzondere naam. Ik ga dan googlen. Banoffee ontdekte ik op Wikipedia is een portmanteau. Ik was op zoek naar een mooi verhaal. Dat van een Franse kok, bijvoorbeeld, die met een flesje port onder zijn mantel op zijn werk verscheen en de Banoffee pie bedacht. De werkelijkheid is minder spannend. Een portmanteau is de grammaticale naam. Als twee woorden aan elkaar gekoppeld worden tot een nieuw woord is dat een portmanteau. Geen spannend verhaal dus. Banoffee is niets meer of minder dan de samenvoeging van “banana” en “toffee”. De twee woorden samen aan elkaar gekoppeld maken dan Banoffee. Voeg pie erachter en je hebt de Banoffee pie. Zo simpel kan het zijn, net als dit recept trouwens. Er zijn wel veel stappen, maar het is niet moeilijk om een Banoffee pie te maken.

Banoffee pie

De banoffee pie is een gelaagde bananenkarameltaart. Een koekjesbodem vormt de eerste laag. Een koekjesbodem is makkelijk en snel te maken. Bovenop de koekjesbodem wordt een laagje bananenschijven gelegd. Daarop komt een karamellaag. Een laag banketbakkersroom en daarna een laag slagroom. Het is decadent. Het is overdadig. Het is lekker.

Deze diashow vereist JavaScript.

Voor de karamellaag wordt een ongeopend blik gecondenseerde melk urenlang in een heet waterbad gekookt. De gecondenseerde melk verandert dan in het blik in een heerlijke dikke stroperige karamelpasta. De karamelpasta die dan ontstaat wordt ook wel “Dulce de Leche” genoemd. In Latijns-Amerika is “Dulce de Leche” erg populair. Er worden in supermarkten en snoepwinkels zelfs kleine plastic kuipjes “Dulce de Leche” verkocht als tussendoortje. Het is in Nederland niet zo makkelijk te verkrijgen. In de Surinaamse toko bij ons in de buurt werd ik onlangs verrast toen ik een blikje “Dulce de Leche” in de schappen zag staan. De toko heeft een wisselend assortiment, dus ik kom er ook regelmatig om me te laten verrassen. Ik kocht twee blikjes. Het maken van de banoffee pie was een logische en zeer geslaagde volgende stap!

Banoffee pie
Een koekjesbodem bedekt met zalvige caramel, banaan en slagroom maken samen een heerlijke taart. Speciaal voor een verjaardag of gewoon omdat je zin hebt in taart.
Write a review
Print
Zelf toevoegen
Voor de bodem
 1. 18 digestive koekjes
 2. 150 gram boter, gesmolten
Voor de vulling
 1. 4 rijpe bananen
 2. 1 blik Dulce de Leche Caramel
Voor de topping
 1. 2 eidooiers
 2. 50 gram suiker
 3. 1 eetlepel bloem
 4. 250 ml melk
 5. 1 vanillestokje (dit kan je vervangen door 1 theelepel vanille-extract)
Voor de garnering
 1. 250 ml slagroom
 2. 1 eetlepel cacao
 3. 1 verkruimeld digestive koekje
Zo ga je te werk
Voor de koekjesbodem
 1. Verwarm de oven voor op 180 C
 2. Verkruimel de koekjes. Doe de koekjes in een plastic boterhamzak. Plet met een glas de koekjes tot er fijne kruimels ontstaan. Je kunt hiervoor ook de hakfunctie van een keukenmachine voor gebruiken.
 3. Smelt de boter in een steelpan. Meng de gesmolten boter met de koekkruimels.
 4. Bekleed een ronde bakvorm (24 cm) met bakpapier. Doe het koekjesmengsel in de met bakpapier beklede bakvorm. Druk het koekjesmengsel met de achterkant van een lepel goed aan. Zorg ervoor dat je rand hebt van ongeveer 1,5 cm.
 5. Bak de bodem in 12 minuten in de oven op 180 C.
 6. Haal de bodem uit de oven. Laat de bodem helemaal afkoelen.
Voor de banketbakkersroom
 1. Zet alvast een grote platte schaal klaar.
 2. Doe de melk en vanille in steelpannetje. Breng dit aan de kook. Als het kookpunt is bereikt zet je het vuur lager. Roer af en toe rustig door de kokende melk. Laat de melk nog 5 minuten zachtjes doorkoken.
 3. Klop intussen de eidooiers en suiker samen. Het eimengsel moet een luchtige custardkleurige crème worden.
 4. Voeg de bloem toe. Roer de bloem door het eimengsel.
 5. Giet vervolgens de melk al roerend op het eimengsel. Schenk alles terug in de pan. Laat nu 5 minuten zachtjes koken. Blijf de room zachtjes roeren terwijl het op het vuur staat.
 6. Giet de room nu in de grote platte schaal. Dek de room af met een stuk plastic folie. Dit voorkomt velvorming op de room. Zet de banketbakkersroom nu in de koelkast om volledig af te koelen.
Voor de garnering
 1. Klop de 250 ml slagroom stijf met een beetje suiker. Zet het in de koelkast.
De opmaak van de taart
 1. Als de bodem en de banketbakkersroom helemaal zijn afgekoeld kan je de taart gaan opmaken.
 2. Snijd de bananen in plakjes. Leg de plakjes op de afgekoelde koekbodem.
 3. Smeer een laag karamel bovenop de laag bananenplakjes. Zorg ervoor de dat hele bodem bedekt is met karamel.
 4. Neem de banketbakkersroom uit de koelkast. Smeer de banketbakkersroom boven op de karamellaag. Het smeren van de room gaat het makkelijkst met een spatel of de achterkant van een lepel.
 5. Zet de taart nu 10 minuten in de koelkast.
 6. Haal na de 10 minuten de taart en de slagroom uit de koelkast. Smeer de slagroom bovenop de laag banketbakkersroom.
 7. Besprenkel de bovenkant van de taart met de koekkruimels. Zeef de cacao vervolgens over de taart heen. Zet de taart terug in de koelkast. Laat de taart nog minstens een uur afkoelen in de koelkast voor het serveren.
Tip van Oma
 1. Gebruik een gekartelde broodmes om de banoffee pie aan te snijden. Een gekarteld mes snijdt de koekbodem het beste aan.
Bakken Zoals Oma https://www.bakkenzoalsoma.nl/

Genieten maar!

4 reacties

 • inge schreef:

  Bij stap 3 van het opmaken van de taart wordt gesproken over ‘smeer de karamel’ over de bananen … waar koop/hoe maak ik deze smeerbare karamel?

  • Alesig schreef:

   Hoi Ilse,

   Ik heb voor de Banoffee pie dulce de leche gebruikt. Ik heb dat gekocht in een toko hier in Arnhem. Van andere lezers hoorde ik dat het ook bij de Jumbo verkrijgbaar is. Jumbo heeft een service dat je daar producten die ze niet in het assortiment hebben kunt bestellen. Dat kan je proberen. Wanneer je geen Jumbo in de buurt hebt dan kan je ook Bebogeen gebruiken van De Ruyter. Dat is in de grotere supermarkten wel te verkrijgen. Zelf maken kan ook door een blik gezoete gecondenseerde melk te koken in een pan. Zelf heb ik het nog nooit gemaakt, maar via de volgende link op de blog van Caroline vind je een hele handige beschrijving van hoe dit moet: Dulce de Leche.

   Groetjes
   Alesig

 • Rosaline schreef:

  Dulce de leche is gewoon in n potje bij de jumbo te vinden bij ons

  • Alesig schreef:

   Hoi Rosalina,

   In onze jumbo heb ik het nog niet gezien. De volgende keer dat ik daar ben ga ik beter kijken. Niet alle jumbo’s dragen hetzelfde uitgebreide assortiment producten in de schappen. Maar het is goed om te weten, dat ze ook Dulce de Leche verkopen. Die kan je dan laten bestellen. Bedankt voor de tip!

   Groetjes
   Alesig

Wil je reageren of heb je vragen? Dat kan hier.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.