Limoncello taart

Limoncello taart, Limoncello, gecondenseerde melk, amarettikoekjes, recept limoncello taartDeze limoncello taart is licht, zurig en zoetig. Het recept is eenvoudig. Het eindresultaat is tongstrelend. Een taart die altijd smaakt…naar meer…

Een paar weken geleden zijn onze goede vrienden in het huwelijksbootje gestapt. Het was een geweldige dag en het was een eer om er deel van te mogen uitmaken. De bruiloft was idyllisch en sprookjesachtig. De ceremonie en het feest vonden buiten plaats.  Er was een cirkel van hooibalen gemaakt, die was bekleed met lekkere kleedjes en schapenvachten. Daar te midden in die feeërieke setting vond de huwelijksvoltrekking plaats, in een bos in de buitenlucht. Het was mooi. De sfeer was natuurlijk, ongedwongen en romantisch. 

Een van de mooiste momenten van de dag was toen de bruid haar intrede deed. Alle gasten stonden in een kring om de bruidegom. Hij keek ons aan. Wij konden de bruid al zien aankomen, hij nog niet. Ze zag er schitterend uit en werd aan de arm geleid door haar trotse vader. Bij de bruidegom aangekomen tikte de trotse vader hem op de schouder. De bruidegom draaide zich om en stond oog in oog met zijn prachtige bruid. Op dat moment legde de trotse vader de hand van zijn dochter in de hand van zijn schoonzoon. Hij zei met tranen in zijn ogen: “Vanaf nu mag jij haar leiden”. Dat was zo mooi! 

Deze diashow vereist JavaScript.

Waarom vertel ik dit prachtige verhaal nu bij dit recept. Deze taart had een speciaal plekje op deze bruiloft. Het bruidspaar had niet gekozen voor een traditionele bruidstaart. Ze hadden aan drie mensen gevraagd taarten te bakken voor deze mooie gelegenheid, de moeder en tante van de bruid en mij. Toen ik de vraag van de bruid kreeg twijfelde ik geen moment. Ik vond het meteen een geweldig mooi en leuk idee. Ik zei enthousiast ja! Ik wist ook meteen wat het zou moeten worden. Deze limoncello taart en een Angel Food Cake. Beiden vielen in de smaak. 

Deze limoncello taart is makkelijk en snel te maken. Het contrast tussen zoet en zuur komt goed naar voren en zorgt voor ware smaaksensatie. Het is een zomerse en vrolijke taart. Doordat de vulling in de oven gebakken wordt, verdampt de alcohol van de limoncello en kunnen ook de kleintjes van deze taart genieten.

Limoncello tart
Een heerlijk lichte zoetzure limoncello taart in een bodem van amaretti koekjes. Je zult er niet van af kunnen blijven!
Write a review
Print
Zelf toevoegen
Voor de bodem
 1. 200 gram amaretti koekjes (Italiaanse amandelkoekjes)
 2. 90 gram roomboter (gesmolten)
 3. Gebruik een bakvorm voor de bodem met een doorsnee van 22-23 cm
Voor de vulling
 1. 1 blik gecondenseerde melk
 2. 2 eidooier
 3. 60 ml verse citroensap
 4. 1 eetlepel citroenrasp
 5. 60 ml limoncello likeur
Zo ga je te werk
Begin eerst met de bodem
 1. Bekleed een bakblik met bakpapier. Hierdoor kan de taart makkelijk uit de vorm kunt halen. Ik heb een boterkoekvorm gebruikt.
 2. Doe de oven aan. Verwarm de oven voor op 180 ºC.
 3. Verkruimel de amaretti koekjes tot fijne kruimels. Het gaat het makkelijkst met een keukenmachine. Je kunt de koekjes ook verkruimelen door de koekjes in een plastic zak te stoppen en de koekjes te pletten.
 4. Smelt de roomboter. Voeg de gesmolten roomboter toe aan de koekkruimels. Roer alles goed door elkaar.
 5. Doe de koekkruimelmix in het met bakpapier beklede bakblik. Druk de koekkruimels goed aan, zodat de bodem en de rand van het bakblik volledig bedekt zijn.
 6. Bak de koekbodem 5 minuten in de oven op 180 ºC.
 7. Laat de koekbodem volledig afkoelen en op kamertemperatuur komen voordat je verder gaat met de vulling.
De vulling bereiden
 1. Ik had 4 kleine citroenen nodig voor deze taart. Begin eerst met het raspen van de citroenen. Rasp totdat je 1 eetlepel citroenrasp hebt. Pers de citroenen vervolgens totdat je 60 ml citroensap hebt.
 2. Neem een grote kom om de vulling te maken. Doe de gecondenseerde melk, de 2 eidooiers, 60 ml citroensap, een eetlepel citroenrasp en 60 ml limoncellolikeur in de kom.
 3. Klop alles ongeveer 5 minuten met een elektrische handmixer. Zorg ervoor dat alles goed gemengd is tot een luchtig beslag.
 4. Schenk het beslag in de afgekoelde koekbodem.
 5. Bak de limoncello taart in 20 minuten af in de oven op 180 ºC.
 6. Laat de taart afkoelen tot kamertemperatuur. Doe de taart vervolgens minimaal 3 uur in de koelskast om helemaal af te koelen. De taart is het lekkerst als het goed koud is.
 7. Garneer de taart met verse frambozen of serveer de taart met slagroom en blauwe bessenstroop.
Tip van Oma
 1. De blauwe bessenstroop, maak je heel simpel door twee of drie eetlepels suiker met een handjevol blauwe bessen in een kleine koekenpan te verhitten. Het sap van de blauwe bessen komt door de hitte vrij en vormt samen met de suiker een lekkere bessenstroop.
 2. Je kunt de taart ook heel simpel garneren met alleen frambozen. Zo vind ik hem het lekkerst.
Bakken Zoals Oma https://www.bakkenzoalsoma.nl/

 Genieten maar!

Wil je reageren of heb je vragen? Dat kan hier.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.