Happy Hour – Mulsum – wijn van de romein

Oud Romeinse Wijn Mulsum in een bokaal

Happy Hour – Vandaag gaan we een reis maken door de tijd. Mulsum is wijn met honing. Het is fris en zoet en wordt gedronken sinds de tijd van de oude Romeinen.

Ik ben opgegroeid in de Katholieke traditie. Dan ontkom je er niet aan om kennis te maken invloeden uit het oude Rome. Als klein meisje was ik gefascineerd door de Latijnse woorden die tijdens hoogmissen werden uitgesproken bij het Credo, Agnus Dei en af toe zong het koor Gregoriaanse liederen. Helaas heb ik nooit echt Latijn geleerd. Later toen ik rechten ging studeren kwam daar het oude Rome weer tot leven. Veel rechtsbeginselen stammen nog uit de tijd van het vervlogen Rome.

Toen ik dit simpele wijndrankje ontdekte, dat ook al in de tijd van de romeinen werd gedronken, was mijn interesse gewekt. In de oudheid was het lastig om voedsel en drank lang te bewaren. Om de bittere smaak van wijn te verdoezelen mengden de romeinen wijn met honing. Dat klinkt niet gek dacht ik. De verassing was groot toen ik de eerste slok van dit mengseltje tot mij nam. Het was fris, zoet en heerlijk. Het inspireerde me om op zoek te gaan naar wat Latijnse woorden om met jullie te delen.

Benevole lector,
In vino veritas. Ubi vino, ibi cantus.
Sine dubio, vinum et musica laetificant cor.
Gaudeamus igitur, iuvenus dum sumus,
Bono laetificanitur! Ad Fundum!

(vertaling)
Welwillende lezer,
De waarheid is in de wijn. Waar wijn is is gezang.
Ongetwijfeld, wijn en muziek verblijden het hart.
Laat ons dan vrolijk wezen, zolang we jong zijn.
Proost! Tot de bodem! 

Mulsum - wijn van de romein
Mulsum is een frisse zoete wijndrank die al in de tijd van de romeinen werd gedronken. Maak een reis door de tijd met deze wijn.
Write a review
Print
Zelf toevoegen
  1. 500 ml droge witte wijn (bijv. Pinot Noir)
  2. 80 ml honing
Keukenbenodigdheden
  1. Schone afsluitbare fles
  2. Trechter
Zo ga je te werk
  1. Verwarm de honing in een steelpannetje tot het niet meer stroperig van structuur is, maar mooi vloeibaar is geworden. Neem het pannetje van het vuur.
  2. Schenk de wijn in het pannetje bij de honing. Roer met een houten lepel door de wijn en honing tot het goed gemengd is. Dit duurt ongeveer 2 minuten.
  3. Schenk de wijn met een trechter in een schone afsluitbare fles.
  4. Laat de wijn nog een paar uur in de koelkast afkoelen voordat je het serveert.
Happy Hour Tip
  1. In de tijd van de romeinen verdunden ze de mulsum ook wel met water. Daar komt het gezegde water bij de wijn doen vandaan!
Bakken Zoals Oma https://www.bakkenzoalsoma.nl/

Fijn Weekend!

Het Etiketje: Geniet, maar drink met mate! 100 % BOB, 0 % op! NIX onder 18!

Bonus Track:

Bij zo’n eeuwenoud Romeins drankje hoort natuurlijk ook muziek uit die tijd. Op YouTube zijn veel filmpjes te vinden van mensen die de oude Romeinse muziek opnieuw tot leven brengen. In de Bonus Track vandaag een oude aan Oud Rome op de lier.

Wil je reageren of heb je vragen? Dat kan hier.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.