Boterkip met citroen en peper

Lemon Pepper Butter Chicken-12

Deze gebraden kip uit de oven is lekker gekruid en geurig. Door boter onder de vel stoppen bij het bakken in de oven wordt deze boterkip sappig en smaakvol.

Kip is zo veelzijdig. Een kip is voor een kok als een leeg canvas voor een kunstschilder. De schilder gebruikt pigmenten en verf om het canvas tot leven te brengen. De kok gebruikt kruiden en specerijen om de kip op smaak te brengen. Een schilderij met alleen zwarte strepen kan ook een kunstwerk zijn en kip met alleen peper en zout kan ook goed smaken. Maar wanneer de schilder, zoals Vincent van Gogh deed, in staat is om kleuren op zo’n manier toe te passen in zijn werk dat het schokt, ontroert en vernieuwt dan overstijgt het de kunst. Dan wordt het een meesterwerk. En natuurlijk zou ik het niet durven om dit simpele recept voor een boterkip uit de oven te vergelijken met een meesterwerk van Van Gogh. Wat ik wel durf is om je uit te dagen om eens dit recept te proberen. Het is een kunstwerkje van smaken die samenkomen en van iets “gewoons”, zoals een kip, iets bijzonders maken. 

Deze diashow vereist JavaScript.

Boterkip uit de oven

De peper, cayenne, paprika en knoflook geven deze boterkip een pittig karakter. De zuurheid van citroen zorgt ervoor dat het vlees goed gaar wordt en mals blijft. De boter zorgt ervoor dat het pittige van de peper en het zure van de citroen samenkomen. Deze kip smaakt goed bij gekookte aardappels en groente, maar bij ook rijst en een frisse salade. Mijn voorkeur gaat uit naar rijst en salade. De frisse pittige smaak van deze boterkip doet mij denken aan zomer en daar past een frisse salade natuurlijk heel goed bij.

Boterkip met citroen en peper
Een lekker sappig kippetje uit de oven. De boter, citroen en kruiden maken van dit alledaags kippetje een feestmaal.
Write a review
Print
Zelf toevoegen
 1. 1 hele kip (1,5 kilo)
 2. 3 uien
 3. 1 citroen
 4. 100 gram boter
Marinade
 1. 1 theelepel zwarte peper
 2. ½ theelepel zout
 3. 1 theelepel cayennepeper
 4. 3 theelepels knoflookpoeder
 5. 3 theelepels paprikapoeder
 6. 3 steranijzen
Keukenbenodigdheden
 1. Grote ovenschaal
 2. Aluminiumfolie
 3. Keukenpapier
 4. Keukentouw of keukenelastiekje
Zo ga je te werk
 1. Doe de oven aan. Verwarm de oven voor op 180 ºC.
 2. Snijd 1 ui in halve ringen. Leg de halve uienringen in de ovenschaal.
 3. Snijd de boter in dunne plakjes van ongeveer een halve centimeter. Neem 50 gram van de boter en leg dit in de ovenschaal. Zet de overgebleven 50 gram boter even opzij.
 4. Spoel de kip onder heet lopend water schoon. Dep de kip aan de binnenkant en buitenkant met keukenpapier af, zodat hij goed droog is.
 5. Snijd de overgebleven 2 uien in vier parten. Snijd de citroen doormidden. Prik twee van de steranijsjes elk in 1 citroenhelft. Zet even opzij.
 6. Neem een klein schaaltje en meng hierin de zout, zwarte peper, cayennepeper, knoflookpoeder en paprikapoeder samen. Meng alles goed samen tot een specerijmengsel.
 7. Neem een theelepel van het specerijmengsel en strooi dit aan de binnenkant van de kip. Gebruik de achterkant van een eetlepel om het specerijenmengsel goed aan de binnenkant te verspreiden.
 8. Doe vervolgens de laatste steranijs los in de kip samen met de parten ui en de citroenhelften met steranijs.
 9. Leg de kip met de borstzijde omhoog. Ga voorzichtig met je hand onder het vel van de kip om het vel los te maken van het vlees. Het beste is om dit met de hand te doen. Wanneer je een mes gebruikt loop je het risico dat je het vel doorprikt.
 10. Neem de overgebleven 50 gram boter erbij. Breng de plakjes boter in onder de kippenvel. Wanneer je alle boter hebt ingebracht bind je de kip dicht met keukentouw of met een keukenelastiekje.
 11. Besprenkel de kip eerst in met een beetje peper en zout. Wrijf de kip vervolgens helemaal in met de rest van het specerijmengsel.
 12. Leg de kip met de borst naar boven op het bedje van ui en boter in de ovenschaal. Dek de ovenschaal af met een stuk aluminiumfolie. Doe de ovenschaal in de oven en doe de oven aan op 180 ºC met een kooktijd van 90 minuten.
 13. Haal na de helft van de braadtijd (in dit geval na 45 minuten) de kip uit de oven. Maak de aluminiumfolie los en bedruip de kip goed met de gesmolten boter uit de ovenschaal. Bedek de ovenschaal weer met de aluminiumfolie en doe de ovenschaal met de kip terug in de oven en braad verder tot de volledige braadtijd voorbij is (in dit geval na 45 minuten).
 14. Wanneer de kip 90 minuten in de oven is gebraden haal je de ovenschaal uit de oven. Verwijder de aluminiumfolie en doe de ovenschaal met de kip nog 10 minuten in de oven om het vel mooi knapperig te maken. Bedruip de kip voor het serveren nogmaals met de gesmolten boter uit de ovenschaal.
Tip van Oma
 1. Een kip braden in de oven doe je op 180 ºC. Houd bij het braden van een hele kip in de oven 30 minuten per 500 gram kip aan. Dus als je een hele kip hebt gekocht die 2 kilo weegt, dan braad je hem 120 minuten in de oven.
 2. Zo weet je zeker dat de kip goed gaar is.
Bakken Zoals Oma https://www.bakkenzoalsoma.nl/

Genieten maar!

Wil je reageren of heb je vragen? Dat kan hier.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.