Kiprollade zelf maken

Ballotine van kip-22

De feestdagen komen eraan. De feestelijke menu’s moeten weer worden samengesteld. Deze kiprollade of (heel sjiek op zijn frans) ballotine van kip is een prima kandidaat als hoofdgerecht voor het kerstdiner. De rollade is een klassieker. Hij is mooi, feestelijk en smakelijk. Met dit recept maak je hem helemaal zelf.

Ik zag laatst reclame van een supermarktketen. Gourmetten wordt daarin gepropageerd als een alternatief voor het klassieke kerstdiner. Gourmetten is zeker feestelijk. Met verjaardagen, Sinterklaasavond of andere feestelijke momenten halen wij graag de gourmetgrill tevoorschijn. Maar met kerst? 

Bij kerst hoort in mijn wereld een mooi diner, met mooie gerechten, lekkere wijntjes, rollades, Arubaanse beenham, ayaka’s (Latijns-Amerikaanse traditioneel gevuld maisdeeg), gevulde kaas, gevulde kip, kalkoen, braadstukken, zalm, taart, mooie desserts. En dat natuurlijk niet alleen voor jezelf, maar om te delen met je gezin, familie en vrienden. 

De periode rondom kerst is voor mij een tijd, waarin ik inspiratie alom vind. Persoonlijk inspiratie, maar zeker ook inspiratie voor mijn kookpassie. De kooktijdschriften staan vol met de prachtigste gerechten. Het inspireert me om nieuwe dingen uit te proberen. Zo wilde ik altijd al zelf een kip ontbenen. Het is niet het makkelijkste werkje in de keuken, maar ik vond dat ik het moest proberen. En met behulp van een youtube-filmpje is het me gelukt. De ontbeende kip heb ik gebruikt om te vullen en om te toveren tot een feestelijke kiprollade. Deze kiprollade is geschikt voor een feestelijke maaltijd zoals het kerstdiner. Hij kan prima geserveerd worden als hoofdgerecht.  Deze kiprollade is ook geschikt als voorgerecht. Snijd hem dan in dunne plakjes en serveer hem met een salade van rucola, walnoten, olijven en een dressing van honing en walnootolie.  

Genieten maar!

Hieronder een tutorial van Chef Andros waarin hij laat zien hoe je zelf een hele kip kunt ontbenen om een rollade te maken. Hij vult de kip niet, maar rol het zonder vulling op tot een eenvoudige kiprollade.

2 reacties

  • Robert schreef:

    Dit ziet er heel lekker uit, vraagje: Zou je de rollade zoals hij is bij stap 12 ook in de vriezer kunnen bewaren?

    • Alesig schreef:

      Hoi Robert,

      Ik heb het invriezen zelf niet uitgeprobeerd, maar ik denk niet dat het een probleem zal zijn.
      Wat wel verstandig is om te doen voordat je de rollade invriest is om de rollade goed strak in te pakken in plastic huishoudfolie.
      Ook zul je rollade goed moeten laten ontdooien voordat je het gaat bereiden. Gebruik om de gaarheid te bepalen dan ook een vleesthermometer, zodat je zeker weet dat het goed gaar is.

      Hartelijke groeten
      Alesig

Wil je reageren of heb je vragen? Dat kan hier.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.