Old Bay Kruidenmix

Old Bay Mix-3Old Bay Kruidenmix is een Amerikaanse Klassieker. Het is een smaakvolle kruidenmix met vele toepassingen. Gebruik het op kip, vis, rund of zelfs op patat!

Toen we vorig jaar op vakantie waren op Aruba had ik een hele voorraad specerijen, kruiden en kookdingetjes meegenomen. Ik had speciaal een potje Old Bay Spicemix meegenomen. Op mijn kook bucketlist staat: “Kreeft koken.” Dat heb ik nog nooit eerder gedaan. Ik denk dat ik begin met een bevroren kreeft. Daarna, misschien wanneer ik voldoende lef heb bijeen heb verzameld, misschien eens een keer een levende? De gedachte om een levend dier in kokend water onder te dompelen schrikt me eerlijk gezegd een beetje af. Ik weet het niet hoor…

Maar ik dwaal af.

Old Bay Spicemix is een uitstekende smaakpartner voor een kreeft. In Nederland is het moeilijk te krijgen, dus toen ik op Aruba was nam ik een potje mee. Op Aruba ging een potje mee in de koffer. Het vloog mee over de Atlantische Oceaan naar Nederland, naar Arnhem. Het potje Old Bay Spicemix kreeg een mooi plekje in mijn keukenkast. Klaar om gebruikt te worden wanneer ik aan de kreeft toe zou komen.

Deze diashow vereist JavaScript.

Manlief had al een paar keer erg smakelijk gekookt. Kip uit de oven had hij gemaakt, zijn nieuwe go-to recept. Toen ik vroeg wat hij had gebruikt voor het kruiden van de kip zei hij: “Gewoon een mix van kruiden uit de kast.” Ik dacht er verder niet bij na. 

Een paar keer per jaar ruim ik het plankje in de keukenkast op waarop ik mijn specerijen en kruiden bewaar. Ik vind het fijn om dit te doen, om te ordenen, maar ook om mijn voorraad op orde te houden. Het is gewoon handig om dit regelmatig te doen. De laatste keer dat ik het kruidenplankje opruimde ontdekte ik wat manlief al die tijd had gebruikt. Het potje Old Bay spicemix, dat ik op Aruba had gekocht, in mijn koffer had gestopt, dat meegevlogen was over de Altantische Oceaan naar Nederland, naar Arnhem was…op een paar korrels na…leeg!. Eeek! Dat vond ik niet zo leuk. Ik ontdekte waar manlief die mix van kruiden uit de kast vandaan had.

Ik wil nog steeds die kreeft maken. Hij moet een keer van mijn Bucketlist af.  Dus ik ging op zoek naar een alternatief. Een retourtje Aruba voor een busje specerijen vind zelfs ik te ver gaan.  Old Bay is een specerijmix, dus die kan je ook gewoon zelf mengen. Het is makkelijk na te maken. Je weet wat in de bus gaat en het is niet minder lekker. Deze mix van kruiden is een goede benadering van de echte Old Bay Spicemix. De Old Bay Spicemix is ooit in de jaren ’40 in Amerika samengesteld door een Duitse immigrant die op zoek was naar een perfect specerijmix. Net zoals met Coca-Cola en zoals met veel dingen uit de Amerikaanse voedselindustrie blijft het oorspronkelijke recept uiteraard “Topsecret”. 

En dan wanneer je dan die keukenkast uitruimt, gebruik dan je neus en ogen om de houdbaarheid van specerijen en kruiden in te schatten. Echt, specerijen bederven niet zo snel als de houdbaarheidsdata op de busjes en flesjes ons willen doen geloven. Tijd kan de kwaliteit van de specerijen verminderen. Dus dan moet je net iets meer gebruiken. Verder kan het echt geen kwaad. 

Homemade Old Bay Seasoning
Deze mix van kruiden is al vele decennia een hit in Amerika. In Nederland is het moeilijk te krijgen, maar met huis-tuin-en keuken specerijen maak je het zelf.
Write a review
Print
Zelf toevoegen
 1. 10 laurierblaadjes
 2. 1½ theelepel zwarte peperkorrels
 3. 2½ theelepel selderiezout
 4. 1½ theelepel mosterdpoeder
 5. ¾ theelepel gemalen nootmuskaat
 6. ½ theelepel gemalen kruidnagel
 7. ½ theelepel gemalen gember
 8. ½ theelepel paprikapoeder
 9. ½ theelepel cayennepeper
 10. ¼ theelepel gemalen foelie
 11. ¼ theelepel gemalen kardemom
Keukenbenodigdheden
 1. Koffiemolen, specerijmolen of hakmolen
 2. goed afsluitbaar potje
Zo ga je te werk
 1. Meet alle gemalen specerijen af. Doe deze in een kleine kom. Roer goed door.
 2. Doe de laurierbladeren en de peperkorrels in de koffiemolen. Vermaal tot een fijn poeder. Doe dit poeder in de kom bij de overige specerijen en kruiden. Roer alles goed door elkaar. De zelfgemaakte Old Bay spicemix is klaar voor gebruik.
 3. Bewaar de specerijenmix in een goed afsluitbaar potje.
Tip van Oma
 1. Bewaar altijd je kruiden in afgesloten potjes of bakjes. Droog bewaarde specerijen en kruiden blijven heel lang goed. Vaak langer dan de houdbaarheidsdatum. Behalve wanneer bijvoorbeeld rare schimmels groeien, currypoeder ineens groen is of de specerijenbusjes roesten. Dat is natuurlijk nooit goed. Vertouw op je ogen en neus. Als je zoiets tegenkomt dan moet het busje rechtstreeks naar de prullenbak.
Bakken Zoals Oma https://www.bakkenzoalsoma.nl/

Genieten maar!

Wil je reageren of heb je vragen? Dat kan hier.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.