Panko Kipnuggets

Panko Kipnuggets-10

Zelfgemaakte panko kipnuggets 

Gebruik panko om zelf kipnuggets te maken. Het is zo gemaakt en zoveel lekkerder en knapperiger dan uit de winkel. Probeer het eens!

Het is me nu al een paar keer gebeurd, dat ik in de supermarkt een ingrediënt meeneem en dat mensen die achter me in de rij of zelfs de kassamedewerker me vraagt wat het is of wat je ermee kunt doen. Zo had ik laatst een potje met panko op de band staan. Er stond een meneer achter me. Hij tikte op mijn schouder. “Mag ik u wat vragen? Wat is dit?”, vroeg hij, terwijl hij wees naar de pot panko. Ik antwoordde: “Dat is Japanse paneermeel van broodkruimels. Je kunt er kipnuggets van maken.” De meneer had een spannender antwoord verwacht denk ik. Hij haalde zijn schouders op en bedankt me. De kassamedewerker had haast, want de rij was lang in de winkel. Mijn laatste boodschappen waren aangeslagen en ik rekende af.  Ik had die meneer best wel meer willen vertellen over de panko. Panko is Japanse paneermeel gemaakt van geroosterd broodkruim. Het is wit van kleur. Wanneer het gebakken wordt ontstaat een heerlijk krokant laagje, dat lekker knappert als je een hap neemt. Je kunt het ook zelf maken. Zo ver ben ik nog niet. Ik heb het zelf nog niet zo lang geleden ontdekt. Ik ga experimenteren met het zelf maken en daar zal nog wel een keer een recept voor verschijnen. 

Deze diashow vereist JavaScript.

Lekkerder dan van de McDonald’s

Deze panko kipnuggets met sesamzaadjes zijn krokant van buiten en mals van binnen. Ik maak ze regelmatig en het is een succesnummer. Dochterlief wilde ze eerst niet. Het zag er anders uit. We zijn inmiddels zo ver dat we haar ervan hebben overtuigd, dat ze dingen eerst moest proeven. Met enige tegenzin nam ze een hap. Ik vind het altijd zo leuk als ze verrast wordt door nieuw eten. Haar prachtige groene ogen worden dan nog groter dan normaal. De verwondering is er dan van af te lezen. Dit keer riep ze: “Mam, dit zijn kipnuggets! Deze zijn lekkerder dan die van de McDonald’s.” Je kunt je voorstellen, dat mij dat goed deed. “I beat the golden arches!”.

Kipnuggets met panko en sesamzaadjes
Een kipnugget met echte kipfilet en echte smaak. Puur, simpel en lekker!
Write a review
Print
Zelf toevoegen
 1. 500 gram kipfilets in kleine blokjes gesneden.
 2. Peper
 3. Zout
 4. 2 theelepels sojasaus
 5. 2 eieren
 6. 1 ½ theelepel Chinese 5 kruidenpoeder
 7. 2 eetlepels water
 8. 2 eetlepels witte sesamzaadjes
 9. 150 gram panko
 10. zonnebloemolie (om in te bakken)
Zo ga je te werk
 1. Begin met het eierbeslag. Om de kipnuggets te paneren moeten ze eerst door een eierbeslag. Breek 2 eieren in een kom. Klop de eieren los.
 2. Voeg twee theelepels sojasaus, 2 eetlepels water en 1 ½ theelepel Chinese 5 kruidenpoeder toe aan de losgeklopte. Roer alles goed door. Voeg flink wat versgemalen peper en zout toe. Zet het eierbeslag apart.
 3. Snijd de kipfilet in blokjes van 2 x 2 cm en ½ cm dik. Ik gebruik hele stukken kipfilet, die ik eerst overdwars snijd. Er ontstaan dan 2 of drie grote plakken kipfilet van een ½ cm. Deze snijd ik blokjes. De hoekjes en oneven stukjes bewaar ik in de vriezer voor wanneer ik een roerbakschotel of nasi maak. Je kunt ook voorgesneden kipmedaillions of kipfiletblokjes gebruiken. Zorg er dan voor, dat de blokjes niet dikker zijn dan een halve centimeter. Doe de kipfilet in een andere kom.
 4. Strooi een beetje versgemalen peper en zout over de kipfilet heen. Zet de kom opzij.
 5. Neem een schone kom. Doe hier de panko in met 2 eetlepels sesamzaadjes. Roer de panko en sesamzaadjes door elkaar.
 6. Zet de kommen met kipfilet, eierbeslag en panko naast elkaar. Zet daar een leeg bord naast.
 7. Doe alle stukjes kipfilet in het eierbeslag. Leg de kipfilet vervolgens steeds één voor één in de kom met panko en sesamzaadjes. Paneer het stukje kipfilet door het stevig in de panko te drukken. Gebruik een lepel om ervoor te zorgen dat ook de zijkanten goed bedekt zijn met panko. De kipfiletstukjes zijn nu kipnuggets geworden. Leg de kipnuggets op het bord. Doe dit totdat alle stukjes kipfilet gepaneerd zijn met panko. Ik had twee volle borden met kipnuggets.
 8. Zet een grote koekenpan op het vuur. Schenk hier voldoende zonnebloemolie in zodat de bodem helemaal bedekt is. Als de olie heet genoeg is kan je de kipnuggets bakken. Je kunt dit testen door een stukje panko in de pan te doen. Als het stukje panko gaat sissen en spetteren dan is de olie heet genoeg.
 9. Leg de kipnuggets in de koekepan. Zorg ervoor dat ze voldoende ruimte hebben om goed te bakken. Bak de kipnuggets totdat ze mooi goudbruin zijn. Keer de kipnuggets tijdens het bakken regelmatig om voor een gelijkmatige garing. Leg de gebakken kipnuggets op een bord met keukenpapier.
 10. Ga hiermee door totdat je alle kipnuggets hebt gebakken. Vul tussen bakbeurten de zonnebloemolie aan (indien nodig).
Tip van Oma
 1. Serveer deze kipnuggets met een beetje chilisaus bij een mihoensalade. Ze zijn ook heel erg lekker als verrassende vervangers van gehaktballetjes bij een tomatensoep.
Bakken Zoals Oma https://www.bakkenzoalsoma.nl/

 Genieten maar!

Wil je reageren of heb je vragen? Dat kan hier.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.