Gnocchi met citroen thijmsaus

Gnocchi-16Probeer dit recept eens: Luchtige gnocchi met een friszure citroen thijmsaus en krokante bacon. Voor mij is het een succes!

De afgelopen weken heb ik een geheim met me meegedragen. Toen ik een oproep voor kandidaten voor Masterchef Holland voorbij zag komen heb ik iets geks gedaan. Ik heb me aangemeld. Ik dacht niet geschoten altijd mis. 

Na een paar dagen kreeg ik een telefoontje van Masterchef Holland. Ik werd uitgenodigd voor eens gesprek. Met een koud gerechtje ging op weg naar Hilversum naar het Media Park. Ik was er nog nooit geweest. Het is net een klein dorp. Ik kreeg zelfs een Media Park parkeervergunning. Ik had een gesprek met twee medewerkers van het productiebedrijf. Het was een leuk gesprek. Ik ging weg met een goed gevoel.

Een paar dagen later kreeg ik een telefoontje. Ik was door naar de volgende ronde. Ik mocht in de studio in Aalsmeer mee komen doen aan de kookauditie. Ik was door naar de laatste selectieronde! Yes! 

Er is geen bos nodig, zolang er geen beren op de weg staan

Zou ik door deze laatste selectie komen, dan zou ik vier maanden lang fulltime met het programma bezig zijn. Dat was even slikken. Dat betekende nogal wat. Voor thuis, voor het werk, voor de blog. Manlief en dochterlief waren superenthousiast. We zouden dit mogelijk maken.

Ik wilde heel graag meedoen, maar ik heb op mijn werk natuurlijk ook verantwoordelijkheden en zomaar vier maanden verlof vragen betekent nogal wat.  Mijn passie voor koken en bakken is op mijn werk bekend. Dat ik zo ver wilde gaan om ook mee te doen aan tv-programma waarbij alles voor het koken op zijn kop zou worden gezet was een verrassing. Ook voor mezelf overigens. Ik was natuurlijk nergens zeker van en dat maakte het lastig. Ik werd gesteund in elk stap. We spraken af, dat we geen bos zouden zoeken, zolang de beer nog niet op de weg stond. We zouden alles stap voor stap aanpakken. Ik waardeer die steun en bemoediging echt heel erg. Gemeente Zevenaar is een goede en fijne werkgever! Ik ben blij dat ik daar mag werken.

Deze diashow vereist JavaScript.

Kookauditie

Vorige week was het dan tijd voor de kookauditie. Met mijn messenset ging ik op weg naar de studio in Aalsmeer. Dat was het enige wat ik mee mocht nemen. Ik zou ter plaatse een kookopdracht krijgen. Samen met een groep van ongeveer 13 andere kandidaten kregen ik de opdracht om in de studio te gaan koken. Er stonden ingrediënten klaar en daar moest je wat van maken. Dat was best moeilijk en spannend. Ik begon met de aardappelen. Ik besloot gnocchi met een saus van citroen en thijm te maken. Het was riskant, want ik had nog nooit eerder gnocchi gemaakt. Ik was op tijd klaar. Ik had een mooi gerecht gemaakt. Puur, simpel en op smaak. Ik had mijn best gedaan. Ik was tevreden. Meer kon ik niet doen. We zouden binnen een week gebeld worden over het resultaat. Naast kooktalent werd ook gekeken naar de samenstelling van de groep kandidaten. Leeftijd, achtergrond en motivatie speelde bij de selectie ook een rol. Het wachten begon.

Het telefoontje…

Het was een lange zenuwslopende week. Ik wilde zo graag. Van de ongeveer 60 kandidaten in de laatste ronde zouden er 16 doorgaan en meedoen met het programma. Gisteren kreeg ik het verlossend telefoontje. Helaas…ik ben niet door naar de laatste ronde. Er waren te veel kandidaten met mijn profiel.

Hier houdt het masterchefavontuur voor Alesig op. Het was op zichzelf al een mooie ervaring om met zo’n casting en auditie mee te doen. Er gaat een hele wereld schuil achter wat wij op televisie zien. Het was leuk om dit mee te mogen maken. De kans om met de geweldige sterrenchefs te mogen werken en nieuwe dingen te leren had ik graag met beide handen aangegrepen. Die beurt was helaas nu niet voor mij. Wie weet wat de toekomst mij brengen zal. En ik ben er trots op, dat ik het heb gedurfd. De koks die de selectie gehaald hebben wens ik heel veel plezier en heel veel succes. Ik ga zeker kijken.

Ondanks de positieve draai die ik hier aan dit verhaal wil geven, was het ook gewoon niet leuk. Het was KL*T* en K*T. Ik was teleurgesteld en baalde als een stekker. In die baalbui en tijdelijke toestand van overweldigende zelfmedelijden stapte ik naar de sportschool om de frustratie weg te sporten. Dat lukte niet helemaal, maar het hielp wel.

Bakken Zoals Oma bestaat 2 jaar!

Toen ik thuiskwam ging ik dapper zitten om aan deze post te beginnen. Ik wilde je dit Masterchefavontuur met je delen. Mijn teleurstelling was groot. Maar als ik wel door was geweest had ik het ook met je gedeeld. Ik ging zitten en klapte mijn laptop open. Ik logde in bij WordPress. Door de hele bedoening rondom mijn Masterchefauditie heb ik geen aandacht besteed aan het 2e jubileum van Bakken Zoals Oma. Het was dus tijd om weer te kijken naar de statistieken. Dat maakte mij weer zo ontzettend blij. 

Woooow…2014 tot nu toe: aantal bezoekers  ruim 70.000 en pageviews tot nu toe 246.750. Weg baalbui en welkom dankbaarheid!

Dank je wel! Daar zit jij tussen!

Ik ben een tevreden foodblogger. Het is goed. Mijn passie voor lekker eten, koken en schrijven bestond al.

Dat deel ik al 2 jaar hier op Bakken Zoals Oma. Dat houdt niet op, dat zal alleen doorgaan en groter worden.

Gnocchi met citroen thijmsaus
Luchtige gnocchi met een friszure citroen thijmsaus en krokante bacon.
Write a review
Print
Zelf toevoegen
 1. 500 gram kruimige aardappelen
 2. 40 gram bloem
 3. 1 ei
 4. peper
 5. zout
 6. nootmuskaat
 7. 50 gram boter
 8. scheutje olijfolie
 9. 1 ui
 10. rasp van ½ citroen
 11. 1 eetlepel citroensap
 12. bosje verse thijm
 13. 4 plakjes bacon of ontbijtspek
 14. 750 gram kippenfond (of gevogeltefond)
Zo ga je te werk
 1. Schil de aardappels en snijd de aardappels in kleine blokjes. Kook de aardappels gaar in een pan met gezouten water.
 2. Giet de aardappels af en laat ze goed uitlekken en drogen. Stamp de aardappels fijn. Druk de aardappels vervolgens door een zeef in een grote kom. Breng de aardappels op smaak met peper, zout en nootmuskaat.
 3. Voeg vervolgens het ei en de bloem toe. Roer alles goed door elkaar tot een samenhangend deeg. Bestrooi het werkblad met wat bloem. Kneed het deeg nog even goed door. Zorg ervoor dat het deeg niet te nat is aan de binnenkant.
 4. Maak van het deeg kleine balletjes van ongeveer 2 cm. Druk de balletjes plat. Doop een vork in wat bloem. Gebruik de vork om een gestreepte afdruk in de gnocchi te maken. Zet de gnocchi opzij. Deze hoeveelheid is genoeg voor ongeveer 25-30 gnocchi's.
 5. Bak de plakjes bacon of ontbijtspek uit in een droge koekenpan (dus zonder gebruik van olie of boter). Laat de gebakken bacon op een bord met keukenpapier uitlekken.
 6. Pel de ui en snijd deze in kleine blokjes. Rasp de citroen. Pers de citroen zodat je voldoende een eetlepel citroensap hebt. Zet wat takjes thijm klaar (ongeveer 2 tot 3 takjes).
 7. Verwarm 25 gram van de boter in een andere koekenpan. Bak de uien in de pan totdat ze fruitig zijn.
 8. Voeg de citroenrasp en de thijm toe aan de uien. Bak dit even aan. Voeg de rest van de boter toe en een scheutje olijfolie. Laat de boter helemaal smelten voordat je doorgaat met de volgende stap.
 9. Schenk ongeveer 375 ml van de kippenfond toe aan de uien. Voeg de helft van de citroensap toe. Proef of de saus goed op smaak is. Voeg indien nodig meer peper, zout en/of citroensap toe. Laat de saus reduceren totdat de helft van de fond is verdampt. Proef de saus nogmaals voordat je naar de volgende stap gaat. Als het nodig is breng de saus meer op smaak met peper en zout.
 10. Zeef de saus. Wrijf de uien met de achterkant van een lepel uit door de zeef. Zo behoud je alle smaken in de saus. Houd de saus warm. Roer de saus goed door voor je het serveert.
 11. Laat een pan met 500 ml water en de rest van de fond aan de kook komen. Proef het water. Voeg indien nodig iets meer zout toe. Voeg in elk geval nog een paar takjes toe voor de smaak.
 12. Als het water borrelend kookt laat je voorzichtig wat van gnocchi op een schuimspaan in het water zakken. De gnocchi zal naar de bodem zakken. Als de gnocchi's weer omhoog komen drijven zijn ze klaar. Dit duurt ongeveer 3-4 minuten.
 13. Serveer de gnocchi met een paar lepels van de citroen thijmsaus. Verbrokkel de krokant gebakken bacon en strooi op de gnocchi. Garneer met een stukje thijm.
Tip van Oma
 1. Je kunt de gnocchi ook serveren met een andere saus. Gebruik bijvoorbeeld een klassieke Italiaanse tomatensaus of een carbonarasaus bij de gnocchi. De meer klassieke vorm van de gnocchi is een stuk kleiner. Daarvoor draai een lange sliert van het deeg met een dikte van ongeveer 1,5 cm dik. Snijd kleine stukjes deeg af van 1,5 cm en gebruik een in bloem gedoopte vork om de deegklompjes aan te drukken. Kook de gnocchi vervolgens in 1-2 minuten gaar in kokend water.
Bakken Zoals Oma https://www.bakkenzoalsoma.nl/

Genieten maar!

3 reacties

 • Alesig schreef:

  Hoi Marja en Katrin,
  Bedankt voor jullie leuke reacties. Het was erg spannend om een gooi te doen naar een plek in het programma. En ik ben een ervaring rijker. Ik had nog nooit eerder auditie gedaan. Sollicitatiegesprekken, dat wel 😉 maar een auditie is toch anders. Het was een bijzondere ervaring. @Marja ik blijf zeker koken en mijn kookavonturen hier delen met jullie.
  Groetjes
  Alesig

 • Katrin schreef:

  Wow, stoer dat je je hebt aangemeld! En je zat wel bij de laatste 60 van ??? Dat is ook al heel wat!

 • Marja schreef:

  Wow, wat goed dat je de stap naar Masterchef durfde te maken! Hou dat in je achterhoofd en volgende keer kom je gewoon weer een stap verder!

  Voordeel voor je volgers: we kunnen lekker blijven genieten van jouw verhalen en heerlijke recepten! Top!

Wil je reageren of heb je vragen? Dat kan hier.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.