Happy Hour – Cuba Libre

Recept Cuba Libre, Cuba Libre cocktail recipe, Rum coke,

Happy Hour: Een legendarische klassieker onder de cocktails. Puur, simpel en lekker. Een echte Cuba Libre is coca-cola, rum en limoen. Dat is alles.

In 1898 woedde in Cuba een oorlog tussen de Spanjaarden en de Amerikanen. De Amerikanen stonden aan de kant van de Cubanen. Ze ondersteunden de Cubanen met wapens en soldaten om de Spaanse overheerser te verdrijven. Het kan verkeren, want in de afgelopen vijftig jaar is er van de vriendschappelijkheid tussen Cuba en Amerika weinig overgebleven. Cubaanse soldaten en Amerikaanse soldaten vochten toen echter zij aan zij. Op de slagvelden scandeerden zij gezamenlijk: “Cuba Libre!”, ofwel “Vrijheid voor Cuba”. De Cubanen wonnen dankzij de hulp van de Amerikanen de oorlog. Er kwam een eind aan de Spaanse heerschappij over het eiland. 

Por Cuba Libre!

Bacardi en Havana Club, beiden rummakers van Cubaanse oorspong, vertellen elk hun eigen verhaal over het ontstaan van de Cuba Libre. Net zoals bij veel klassieke cocktails is ook de onstaansgeschiedenis van de eerste Cuba Libre legendarisch en met een waarheidsgehalte die twijfelachtig is.

De legende van de Cuba Libre gaat als volgt. 

In de American Bar in Havana kwamen Amerikaanse en Cubaanse soldaten in 1898 samen om de overwinning op de Spanjaarden te vieren. Alcohol is een goede gezel in tijden van oorlog. De gruwelen gezien op het slagveld, het gemis van geliefden en de pijn van opgedane oorlogsverwondingen werden in Cuba overvloedig met rum weggespoeld. Rum spoelt alles weg, ook al is het voor een paar uur, even verstilt de pijn en verdriet.
Een Amerikaanse kapitein besloot tijdens het vieren van de overwinning in de American Bar zijn rum te mengen met cola en limoen. De andere soldaten in de bar raakten geïnteresseerd in het drankje. Ze overtuigden de lokale barman om zijn kostbare rum te mengen met het nieuwe populaire Amerikaanse drankje. Huiverig, want de kostbare rum meng je niet, die drink je puur, gaf hij gehoor aan de mannen die voor zijn vrijheid hadden gestreden. De barman besloot een rondje van die nieuwe drank voor de soldaten te maken. Onder luid gescandeer van de strijdkreet proostten de soldaten op het net bevrijde Cuba: “Por Cuba Libre!”

De rest is geschiedenis, want daarmee werd deze klassieke cocktail geboren. 

De overwinning van de Amerikanen en Cubanen op de Spanjaarden gaf indertijd een opleving in de handel tussen de Cuba en Amerika. Veel Amerikanen bezochten Cuba, waaronder natuurlijk de bekende schrijver Hemingway, die er ook bleef wonen. Maar ook beroemde politici, filmsterren andere leden van de Amerikaanse elite vonden hun weg naar het paradijselijke eiland. Ze brachten het in Amerika populaire Coca-Cola mee naar het eiland. Alleen niet in 1898, zoals de legende vertelt, maar pas twee jaar later in 1900. Pas daarna was Coca-Cola op Cuba verkrijgbaar. Een overwinningsdrankje kan het dus niet geweest zijn. Wel was het een teken van de vriendschapsband tussen het eiland Cuba en Amerika. Een vriendschapsband die symbool stond voor de verlossing van de Spanjaarden. De Cubaanse rum werd gemengd met de Amerikaanse cola om een nieuwe drank te maken, die in het teken stond van vrijheid.

Wat er ook van zij, de Cuba Libre is met recht een klassieker onder de cocktails.

Happy Hour - Cuba Libre
De Cuba Libre is waarschijnlijk één van de meest simpele en legendarische cocktails uit de geschiedenis.
Write a review
Print
Zelf toevoegen
  1. 30 (of 60 ml) witte rum
  2. Cola
  3. Ijsblokjes
  4. Limoen
Zo ga je te werk
  1. Vul het glas met ijs.
  2. Schenk de rum in het glas.
  3. Vul het glas met cola.
  4. Serveer de Cuba Libre met een partje limoen.
Happy Hour Tip
  1. Alleen als je deze cocktail serveert met een partje limoen mag het de stoere naam van Cuba Libre dragen. De limoen geeft de traditionele en populaire rum-coke (of de baco zoals we het Nederland kennen) net dat beetje extra, waardoor het verheven wordt tot de legendarische Cuba Libre!.
Bakken Zoals Oma https://www.bakkenzoalsoma.nl/

Proost!

en

Fijn Weekend!

Het Etiketje: Geniet, maar drink met mate! 100 % BOB, 0 % op! NIX onder 18!

Wil je reageren of heb je vragen? Dat kan hier.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.