Deze taart van gecondenseerde melk is snel gemaakt. Maak het bijvoorbeeld als je onverwacht bezoek op de koffie krijgt. Het resultaat is een lekkere cake die goed smaakt bij de koffie.
Toen we in de jaren ’80 in Nederland kwamen wonen, waren exotische ingrediënten vrij schaars. Gecondenseerde melk was in een gemiddelde supermarkt bijna niet te vinden of het was heel erg duur. Dat vond ik als kind raar. Op de blikjes gecondenseerde melk die ik uit Aruba kende, prijkten altijd de Friese vlag of een afbeelding van een Fries Meisje. Dat waren (en zijn) de twee merken die de lekkerste gecondenseerde melk maken. Het zijn producten van Nederlandse bodem, dus waarom het op Aruba makkelijker was om een gecondenseerde melk te kopen dan in Nederland verbaasde mij. Tegenwoordig kan je in een wat betere supermarkt goed terecht voor gecondenseerde melk. De blikjes staan vaak verstopt in de schappen tussen de Oosterse producten. Ook dat geeft een gek beeld. Het blikje met de Friese vlag staat tussen de bamboe en kokosmelk. Hoe Nederlands het ook is, het blijft ook vandaag nog een tikkeltje exotisch.
Omdat de tropische producten moeilijk verkrijgbaar waren, werden ze vaak meegenomen vanuit Aruba. Als traktatie voor de kinderen werden hele kleine blikjes gecondenseerde melk meegenomen. Die blikjes waren zo klein en schattig. Ze zijn nu in Nederland ook wel verkrijgbaar bij grotere goed bevoorraadde toko’s. Maar destijds waren ze voor ons als kinderen een delicatesse. Ieder kind kreeg één blikje. Er zat ongeveer 25 – 30 ml gecondenseerde melk in. Met een blikopener maak je een twee kleine gaatjes in het blikje. Het ene gaatje moet net iets groter zijn dan het andere, zodat er lucht in het blikje kan komen en de heerlijke dikke zoetige melk zo uit het blikje kon worden gezogen. Dat was een feest van zoetigheid.
Toen ik dit recept tegenkwam werden mijn jeugdherinneringen opgeroepen. Ik kende wel een taart met gecondenseerde melk erin als zoetmaker. Maar in dit recept speelt de gecondenseerde melk de hoofdrol. Ik wist meteen dat ik deze taart wilde maken. De taart van gecondenseerde melk is ondanks de zoete melk vrij licht van smaak. Doordat er geen extra suiker in gaat en alle zoetigheid van de suiker in de gecondenseerde melk zelf komt is de taart licht gezoet en niet zwaar.
kan ik hier ook nog appelen en/of chocolade aan toevoegen?
Hoi Mia,
Ik denk dat appel hier niet zo goed bij zal gaan. De structuur van de taart is daar net iets te compact voor. Wel zou je chocolade kunnen proberen. Je kan dan een halve reep chocolade in kleine stukjes hakken en aan het eind als het beslag klaar is kunnen toevoegen. Ik heb dat zelf niet geprobeerd maar ik denk dat het wel goed zou kunnen lukken. Als je het uitprobeert ben ik erg benieuwd naar je resultaten.
Groetjes
Alesig
Ik heb deze taart gemaakt en heb er chocoladedruppels en één grote appel in blokjes gesneden aan toegevoegd. Ik vond dat het naar broodpudding smaakte en er ook naar uitzag. De volgende maal voeg ik nog meer appel toe in de hoop dat de taart dan niet zo droog zal zijn.
Hoi Mia,
De structuur van de taart is inderdaad wat compact. Als je een taart met appel en chocolade wilt maken kan je beter een ander basisrecept gebruiken. Kijk eens bij mijn recept voor rabarbertaart. Vervang daar de rabarber door de appel en voeg de chocolade toe. Ik denk dat dat recept in combinatie met appel en chocolade je betere resultaten zal geven.
Groetjes
Alesig