Gevulde Eieren met tonijn

Gevulde eieren, Recept voor gevulde eieren, eieren gevuld met tonijnsalade, recept voor gevulde eieren met tonijn

Dien de gevulde eieren op in een mooie schaal

Zalig Pasen

Dit recept voor gevulde eieren is een typisch Arubaanse variant. Het is makkelijk te maken. Deze gevulde eieren worden gemaakt met een vulling van tonijn.

Het is vandaag Pasen. Een prachtig feest van hoop en liefde die door de tijden, afstanden en zelfs de dood heen levend blijft. In de Christelijke traditie wensen we elkaar een Zalig Pasen toe. Het woord zalig betekent ook wel goddelijk, hoogst gelukkig, verlossend en glorierijk. Met Pasen vieren we een nieuw begin. Op Goede Vrijdag herdenken we de dood van Jezus. In de kerkdienst op Goede Vrijdag werd het verhaal van zijn dood verteld. Het verraad door de hogepriesters, de roep van het volk om zijn dood en de zwaarte van het kruis. Om Hem te herdenken werden kaarsjes aangestoken, terwijl de volgende woorden plechtig werden gezongen: “Als alles duister is, ontsteek dan een lichtend vuur, dat nooit meer dooft. Vuur dat nooit meer dooft.” Daarna werd verteld over de gruwelijke pijnen en martelingen die Hij doorstond en hoe Hij zijn laatste adem uitblies. Op dat moment gingen de lichten uit in de kerk en in het duister en in stilte gaat iedereen naar huis.

Een dag later begint in de avond de Paaswake in dezelfde duisternis. Iedereen heeft een kaars in de hand. De kaars brandt nog niet. Het koor begint te zingen. Het is hetzelfde lied dat op Goede Vrijdag ook gezongen werd. Nu met meer hoop in de stemmen en als uit één keel afkomstig: “Als alles duister is, ontsteek dan een lichtend vuur, dat nooit meer dooft. Vuur dat nooit meer dooft”. De deuren van de kerk gaan open en de pastoor komt binnen met de paaskaars hoog geheven. Het vuur van de paaskaars staat symbool voor het licht van Christus. Christus die opstaat uit de dood en de duisternis verdrijft en een nieuw leven geeft. Dat licht van Christus wordt onder de mensen in de kerk verspreid. Steeds weer één kaarsje, totdat alle kaarsjes branden en de duisternis is verdreven.  Er is weer hoop, er is nieuw leven.

Dit nieuw leven en dit nieuwe begin vieren we met Pasen. Het is een feest dat verbonden is aan het Joodse Pasen, maar het is het ook een feest van de lente. Het Joodse Pasen werd altijd al gevierd door de Joden op de eerste volle maand van de lente. Ons Pasen is daarom óók een lentefeest, net als Kerstmis óók een midwinterfeest is. Het feest van Pasen en de opstandig van Jezus zijn zo verbonden met het nieuwe leven dat in de lente ontluikt na een diepe winterslaap. Er is een nieuw begin gemaakt.

Deze diashow vereist JavaScript.

Eieren staan symbool voor vruchtbaarheid en nieuw leven. Dit is de reden waarom ze zo mooi passen bij de traditie van Pasen. De paasei is dan ook niet weg te denken uit de beleving van dit feest. Chocolade-eitjes, gekookte eitjes, eitjes van snoep en dus ook gevulde eieren. Dit recept voor gevulde eieren heb ik van mijn moeder geleerd. Een echt recept op papier is het nu vandaag voor het eerst. Ik leerde gevulde eieren maken op gevoel. Ondanks dat het nu op papier staat, zou ik je willen aanraden om tijdens het maken van de vulling vooral te blijven proeven. Gebruik kruiden en specerijen om de vulling te maken, zoals jij dat het lekkerst vindt.

Gevulde Eieren met tonijn
Yields 8
Een makkelijk te maken hapje voor een feestelijke gelegenheid, zoals een Paasbrunch of een verjaardagsfeestje.
Write a review
Print
Zelf toevoegen
 1. - 4 eieren (+ 1 extra)
 2. - scheutje azijn
 3. - 1 blik tonijn op water
 4. - mayonaise
 5. - peper
 6. - zout
 7. - maggi
 8. - gedroogde peterselie
Zo ga je te werk
 1. Breng in een ruime pan water aan de kook. Schenk als het water kookt een scheutje azijn in het water. Dit is om te voorkomen, dat de eieren tijdens het koken openbarsten. Doe de eieren vervolgens voorzichtig één voor één met een soeplepel in het kokende water. Probeer de eieren rustig de pan te leggen zodat ze niet hard tegen de bodem aankomen en alsnog barsten. Kook de eieren vervolgens in 10 tot 14 minuten tot ze hardgekookt zijn.
 2. Haal de eieren weer één voor één met de soeplepel uit het kokend water. Leg de eieren in een grote vergiet. Spoel de eieren af met koud water. Giet het hete water uit de pan. Vul de pan weer met koud water en leg de eieren weer in het koude water om af te koelen.
 3. Maak ondertussen het blik tonijn open. Lek het uit, zodat er geen vocht meer bij de tonijn zit. Doe de tonijn in een grote kom. Zet apart.
 4. Pel de eieren als ze afgekoeld zijn. Snijd de eieren overdwars doormidden. Haal met een klein theelepeltje alle eidooiers uit de halve eieren.
 5. Doe de eidooiers in de kom bij de tonijn. Roer dit goed door totdat de eidooiers volledig met de tonijn vermengd zijn.
 6. Doe mayonaise in de kom bij het tonijnmengsel. Begin met twee eetlepels mayonaise. Afhankelijk van de kwaliteit van de tonijn en de mayonaise heb je meer of minder mayonaise nodig. Meng steeds goed door elkaar totdat een smeuïge, maar goed smeerbare massa ontstaat. Voeg als nodig steeds een eetlepel mayonaise extra toe. Voor deze vulling had ik vier eetlepels mayonaise nodig.
 7. Breng de vulling op smaak met zout en peper naar smaak. Je kunt hier ook andere kruiden of specerijen voor gebruiken. Voeg nu ook een theelepel gedroogde peterselie toe. Traditioneel gaat er in mijn familierecept een klein scheutje (ongeveer een theelepel) maggi bij. Dat maakt de smaak voor mij compleet. Roer de vulling goed door.
 8. Je kunt de eieren vullen met een klein theelepeltje. Mijn ervaring is dat het met een spuitzak een stuk makkelijk gaat. Gebruik hiervoor een wegwerpspuitzak of gewoon een diepvrieszakje van stevig plastic. Vul het mengsel in de spuitzak en vul de eieren met de tonijnvulling.
 9. Leg de eieren op een mooi dienblad of een eierschaal. Besprenkel de eieren met wat gedroogde peterselie. Bewaar de eieren in de koelkast tot ze worden geserveerd.
Tip van Oma
 1. Kook altijd meer eieren dan je nodig hebt. De extra eieren gebruik je als reserve. Eieren die niet mooi koken of breken tijdens het snijden kan je dan vervangen. Je kunt zo de mooiste exemplaren opdienen. Het extra eitje is voor de chef. Voor het voorproeven zeg maar..;-)
Bakken Zoals Oma https://www.bakkenzoalsoma.nl/

Genieten maar!

Wil je reageren of heb je vragen? Dat kan hier.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.