Chocoladetaart met mayonaise

Chocoladetaart met mayonaise-14

Ik kwam op Pinterest een recept tegen voor chocoladetaart met mayonaise. Dat soort gekke recepten intrigeren met meteen. Ik moest het proberen. En het is hemels lekker!

Ik heb een kleine verslaving…Pinterest. Ik ben visueel ingesteld. Als je Pinterest nog niet kent…ga er alsjeblieft eens een keer naar toe. Het is geweldig! Klik hier rechtsboven op het icoontje van Pinterest (het is de P) en dan kom je op mijn Pinterestpagina “Alesig’s Taste and Opinions”. Pinterest is een soort digitaal prikbord waar je foto’s, plaatjes en filmpjes kunt sorteren die je interesse hebben. Ik ben ooit met mijn Pinterestpagina begonnen als een soort inspiratiebord. Het was een moodbord voor het organiseren mijn bruiloft en later voor het organiseren van het communiefeestje van dochterlief. Inmiddels is mijn Pinterestpagina uitgegroeid tot een bron van inspiratie en opslag van nieuwe ideeën voor mijn blog, maar ook voor andere dingen die mijn interesse hebben. Je bent welkom om ook daar eens een kijkje te komen nemen. Naast mijn liefde voor eten en koken, zie je daar ook wat ik nog meer leuk vind, zoals Jane Austen, Historische Kleding, Mode, Quotes en nog veel meer. Het recept voor deze Chocoladetaart met mayonaise staat bijvoorbeeld om mijn Pinterestbord “Food History”. 

Deze diashow vereist JavaScript.

Hellman’s mayonaise is pas grootschalig op de Nederlandse markt geïntroduceerd. Ik kende het al. Het is een veelgebruikte mayonaise op de Antillen. Dat was voor mij de trigger om dit recept dat ik al een tijdje op Pinterest had gepind te gaan proberen. Het recept is afkomstig van een krantenartikel, waarbij wordt aangeraden om Hellman’s mayonaise te proberen. Mayonaise wordt gemaakt van eieren en olie. Eieren en vet (vaak boter of olie) zijn ook natuurlijke ingrediënten voor taart. Dus waarom zou je er geen chocoladetaart van maken? Mijn nieuwsgierigheid won het van mijn ongeloof. En ja, soms moet je in het diepe duiken en iets doen wat totaal buiten je comfortzone ligt. Je ontdekt dan de meest geweldige dingen. Deze chocoladetaart met mayonaise valt onder die categorie. Het is een geweldig ding, De taart is zacht, sponzig en vol van chocoladesmaak. Het smelt op je tong en zoals dochterlief zei: “Het is zo lekker deze taart…dat het smeekt om gegeten te worden!”.  

Chocoladetaart met mayonaise
Ja, je leest het goed! Chocoladetaart met mayonaise. Je verwacht het niet, maar het is gewoon een heerlijke geweldige luchtige fluweelachtige taart. Vol met chocoladesmaak. Dat dit kan met mayonaise. Helemaal geweldig!
Write a review
Print
Zelf toevoegen
 1. 2 cups bloem
 2. ⅔ cup cacaopoeder
 3. 1¼ theelepel baksoda
 4. ¼ theelepel bakpoeder
 5. 1⅔ cup suiker
 6. 3 eieren
 7. 1½ theelepel vanille-extract
 8. 1 cup mayonaise (Hellman's of Calvé)
 9. 1½ cup water
 10. 2 theelepels zachte boter (voor het invetten van de vorm)
 11. 2 theelepels cacaopoeder
Keukenbenodigdheden
 1. 2 x bakvormen met een diameter 22 cm
 2. bakpapier (optioneel)
 3. bakkwastje
 4. rubberen spatel
 5. elektrische mixer of keukenmachine
Zo ga je te werk
 1. Bereid de 2 bakvormen voor door deze in te vetten met boter. Doe een theelepel zachte boter in de bakvorm. Smeer de boter goed uit in de bakvorm met een bakkwast. Nadat de bakvorm volledig is ingevet doe je een theelepel cacaopoeder in de bakvorm. Verspreid de cacaopoeder door de bakvorm door de vorm goed rond te draaien. Ik vind het fijn om in de bodem van de taartvorm een rond stuk bakpapier te doen. Dit voorkomt het plakken van de aan de bodem van de bakvorm. Zet de bakvormen opzij.
 2. Meng de bloem, baksoda, bakpoeder en cacaopoeder samen in een kom. Roer goed door, zodat alles goed gemengd is. Zet de kom met het bloemmengsel opzij.
 3. Meng de eieren, vanille-extract en suiker met een elektrische mixer of in de keukenmachine tot een licht een luchtig eimengsel. Om tot een goed luchtig mengsel te komen laat je dit minstens 3 minuten draaien op hoge snelheid.
 4. Verlaag de snelheid van de elektrische mixer of keukenmachine. Voeg de mayonaise toe. Draai op de lage snelheid verder totdat de mayonaise volledig is opgenomen.
 5. Doe de oven aan. Verwarm de oven voor op 180 ºC.
 6. Neem de kom met het bloemmengsel er weer bij. Voeg het bloemmengsel en het water om en om toe aan het eimengsel. Begin met het bloemmengsel en eindig met het bloemmengsel. Schraap tussentijds 2 keer de zijkanten van de kom schoon met een spatel. Draai alles op een lage snelheid met de elektrische mixer of in de keukenmachine totdat er een mooi glad en egaal chocoladebruin cakebeslag ontstaat.
 7. Neem de bakvormen erbij. Verdeel het cakebeslag gelijkmatig over de 2 bakvormen. Bak voor het beste resultaat de taarten één voor één in de oven.
 8. Bak de eerste taart in 30 tot 35 minuten gaar in de oven op een temperatuur van 180 ºC. Je kunt controleren of de taart klaar is door er een satéprikker in te prikken. Wanneer de satéprikker droog uit de taart komt is deze klaar. Haal de taart uit de oven. Laat de taart nog 10 minuten in de bakvorm afkoelen.
 9. Herhaal dit met de tweede taart. Zorg ervoor dat je de tweede taart in de oven doet, terwijl deze nog op temperatuur is. Lukt dit niet, dan moet je de oven opnieuw voorverwarmen.
 10. Nadat de 10 minuten voorbij zijn haal je de taart voorzichtig uit de vorm en laat deze afkoelen op een koelrek. Herhaal dit ook met de tweede taart.
 11. Nadat beide taarten helemaal zijn afgekoeld kan je de taart garneren.
Tip van Oma
 1. Je kunt een chocoladeganache maken om deze taart mee te bedekken. Een chocoladebotercrème past ook prima bij deze chocoladetaart. Zelf had ik niet zoveel tijd dit keer om zelf een crème te maken. Ik had wel een enorme pot Nutella in de kast staan. Nutella smaakt heerlijk bij alles. Vooral bij deze heerlijk verrassende chocoladetaart.
Bakken Zoals Oma https://www.bakkenzoalsoma.nl/

Genieten maar!

2 reacties

 • RR schreef:

  Is het echt noodzakelijk om er twee te bakken? Eentje zou meer dan genoeg zijn voor ons, ben dus benieuwd wat twee taarten toevoegt behalve dat je dan een hogere taart krijgt 🙂

  • Alesig schreef:

   Hoi,

   In principe bak je met dit recept 2 taarten van 1 cakebeslag.
   Je kunt ook 1 taart maken, door het beslag niet op te delen, maar in één bakvorm te bakken. De oventijd wordt dan wel langer.
   Daarmee wordt de taart ook iets hoger. De belangrijkste reden voor het bakken van twee taarten in dit recept is inderdaad dat je de taart kunt stapelen.
   Als dit teveel taart is, dan zou ik het recept ook halveren.

   Hartelijke groet
   Alesig

Wil je reageren of heb je vragen? Dat kan hier.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.