Happy Hour: Braziliaanse Caipirinha

Caipirinha, Cachaca, Limoen, rietsuiker en ijs, Brazilië, Cocktails, Happy Hour, Cocktail, Eindresultaat

Garneer de Caipirinha met een rietje en een schijfje limoen

 Happy Hour: De Braziliaanse Caipirinha. Een heerlijk fris drankje met munt, suiker en de Braziliaanse suikerrietdrank Cachaça. Sambalicious!

Als je de Mojito lekker vindt, dan kan ik je de Caipirinha van harte aanbevelen. Deze Braziliaanse cocktail drinkt goed weg. Het is fris en fruitig, zoetig en zurig maar vooral erg lekker!

Een tijd geleden postte ik het recept van één van mijn favoriete cocktails: de Mojito. Één van de offline reacties op die post was: “Maar dan moet je binnenkort ook over de Caipirinha schrijven.” Dat advies volg ik natuurlijk graag op.

Cachaça of aguadente

Ik had wel van de Caipirinha gehoord, maar de ingrediënten kende ik niet. Ik dacht de Caipirinha met rum gemaakt werd. Na een avondje Googlen en Pinteresten kwam ik erachter dat er geen rum in de Caipirinha zit. De stermaker in de Caipirinha is Cachaça. Die drank kende ik niet. Tenminste dat dacht ik. Cachaça is een distillaat van suikerriet en is afkomstig uit…ja, je raadt het al: Brazilië.

Toen ik verder zocht ontdekte ik dat Cachaça hetzelfde is als Aguardente. Ja, toen ging het lampje branden. Aguardiente ken ik het wel. Het is een helderwitte drank en vergelijkbaar met witte rum.  Ik groeide op in een huis waar Salsa, Merengue en Mariachi de luidsprekers domineerden. Toen ik zelf het uitgaansleven ontdekte kwam daar een grote liefde voor de Bachata bij. Latin muziek is een pure mix van passie, emotie en ritme. De songteksten zijn doorspekt van vurige liefdes, onbeantwoorde liefdes, liefdesverdriet, obsessies en onbeantwoorde liefde. Kortom een bijzondere mix van heroïek en tragedie. Daar is ook de overeenkomst met de Aguardiente. De Aguardente of Aguardiente is in Latijns Amerika een zeer geliefd, maar ook een berucht drankje. De Aguardiente wordt bezongen in de Cubaanse Salsa klassieker Aguardiente van Alfredo Rodrigues. Het is een prachtig oldschool Salsanummer. Aguardiente is een drank die veelal door mannen puur wordt gedronken. Voor plezier, maar ook om de pijn van het hart te verstillen.

Als ik aan Aguardiente denk klinkt een oud Bachatanummer in mijn hoofd. Het lied gaat over een door liefdesverdriet geplaagde man, die in de bar op de hoek zijn liefdesverdriet wegdrinkt met Aguardiente. De man is gekleed in een wit linnen pak. Zijn hoed in Cubaanse stijl ligt op de bar naast zijn glaasje Aguardiente. Zijn ogen zijn rood en de ellende straalt van hem af. De deur van de donkere bar gaat open. Zonnestralen glippen naar binnen en zijn fel en oogverblindend. De dappere zonnestralen verliezen in de donkere door airconditioning gekoelde bar hun kracht als de deur snel dicht wordt gedaan om de hitte van de middagzon buiten te sluiten. De man aan de bar heeft niet in de gaten gehad dat iemand de bar binnen was gekomen. Zijn ogen zijn strak gericht op het glaasje met de kraakheldere vloeistof in zijn hand. Ineens voelt hij een hand op zijn schouder. “Hier ben je vriend!”, hoort hij een bekende stem zeggen. Hij kijkt op. Zijn vriend gaat naast hem zitten. De man houdt het niet meer en begint zijn klaagzang. Hij vertelt, dat hij het niet kon laten. Hij had zijn vrouw beloofd niet meer naar de bar te gaan. Een week had hij het volgehouden. Toen moest hij weer een glaasje komen drinken, hier in de bar. Toen hij die avond strompelend thuis kwam was zijn vrouw verdwenen. Alleen haar foto in zijn portemonnee had hij nog als een vage herinnering van haar aanwezigheid in zijn leven. Zijn tranen vloeien rijkelijk. Smekend kijkt hij zijn vriend aan: “Ga haar voor me zoeken! Zeg dat ik alles voor haar opgeef! Dat ik alles voor haar doe, als ik haar maar weer bij mij kan hebben…als ik haar maar weer in mijn armen kan sluiten. Alsjeblieft…doe het voor me! Ik kan niet leven zonder haar!”. Zijn vriend blijft stil en kijkt hem aan.
De man steekt zijn hand op. De barman komt eraan. “Maar eerst een aguardiente voor mij en één voor mijn vriend hier…”.

Deze diashow vereist JavaScript.

Dat tragische verhaal heeft met de Aguardiente zelf natuurlijk niet zo veel van doen. De man heeft zijn keuze gemaakt, maar het is een heerlijk nummer om op te dansen. De Caipirinha is een drankje dat een vrolijker ritme heeft. Na de eerste slok van de Caipirinha kreeg ik de onweerstaanbare behoefte om te dansen. De radio ging aan en de Salsamuziek kwam tot leven. Het was een mooie zonnige dag toen ik de Caipirinha maakte. Ik stapte naar buiten met mijn drankje in de hand en ging lekker in het zonnetje zitten. Ik deed mijn ogen dicht en genoot van de zonnestralen die zacht op het ritme van de muziek op mijn gezicht dansten…wat een heerlijk begin van het weekend!

Caipirinha
Yields 1
Caipirinha..als je een mojito-fan bent, dan moet je dit Braziliaanse drankje eens een keer uitproberen.
Write a review
Print
Zelf toevoegen
 1. 1 limoen
 2. 2 theelepels rietsuiker
 3. 60 ml Cachaça of Aguardiente
 4. Gemalen ijs
Benodigdheden
 1. Cocktailstamper
Zo ga je te werk
 1. Snijd de hele limoen in twee delen. Snijd een schijfje van de limoen af voor de garnering. Hou het limoenschijfje opzij voor de garnering van je cocktail. Snijd de rest van de limoen in partjes.
 2. Doe de limoenpartjes in een laag glas. Doe twee theelepels rietsuiker erbij. Gebruik de cocktailstamper om de limoen en de suiker te stampen. Stamp totdat de suiker is opgelost en het sap uit de limoenpartjes is vrijgekomen.
 3. Vul het glas met gemalen ijs.
 4. Schenk de Cachaça in het glas.
 5. Garneer de Caipirinha met de limoenschijf en klein rietje.
Happy Hour Tip
 1. Neem voor het gemalen ijs 6 tot 8 ijsblokjes uit de vriezer. Doe de ijsblokjes in een plastic diepvrieszak. Wikkel de diepvrieszak in een keukendoek. Gebruik een deegroller, keukenhamer of gewone hamer om de ijsblokjes fijn te stampen. Als je een keukenmachine met hele scherpe messen hebt kan je het ijs ook daarin vermalen. Dat werkt ook prima.
Bakken Zoals Oma https://www.bakkenzoalsoma.nl/

Proost! en Fijn Weekend!

Het Etiketje:
Geniet, maar drink met mate!
100 % BOB, 0 % op!
NIX onder 18!

Eén reactie

Wil je reageren of heb je vragen? Dat kan hier.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.