Groentesoep met balletjes

Groentesoep
Ik heb nu al drie keer de beginregel van deze post gedelete. Wat kan ik jou nou vertellen over deze groentesoep, behalve dat een alledaags, maar lekker soepje is dat in staat is je een vitamineboost te geven in deze donkere winterdagen. Gezond, makkelijk, puur en snel.

De oorsprong van de groentesoep

Maar dit groentesoepje laat mijn fantasie op hol slaan. Stel je voor….
Je bent een vrouw in de vroege prehistorie. Je man is al dagenlang weg. Op jacht, maar hij is nog nooit zo lang weg geweest. Je hebt niks van hem vernomen en je vreest het ergste. Aan je berevacht hangen twee krijsende kinderen. Het enige wat je hebt zijn knollen, uien, wilde bloemkool, wat uien en wilde groene planten waarvan je weet dat ze eetbaar zijn. De kinderen moeten de groenten niet, ze zijn te hard. De kinderen krijsen en krijsen. Ze hebben honger en jij bent radeloos. Op het vuurtje staat een kleien pot met water te koken. Uit pure wanhoop gooi je alle groenten die je hebt in de pot. Na een tijdje heb je de kinderen rustig gekregen. Even later ruik je een geur die je nog nooit hebt geroken. Het is een heerlijke geur en het komt uit de pot water. Je kijkt erin en ziet dat de groenten en knollen het water een groenige kleur heeft gegeven. Je twijfelt. Kan je dit wel eten? Je prikt met een stokje in een knol. Het is zacht, je neemt een hapje en het smelt op je tong. Dit is goed, denk je. Je roept je kinderen erbij en ze eten het! Samen genieten jullie van een heerlijke soep. Dan zie je in de verte een iemand aankomen. Je herkent hem. Het is je man.
Hij is terug!
Ik stel me zo voor dat dit best het verhaal zou kunnen zijn van het groentesoepje.
Natuurlijk helemaal uit mijn grote duim gezogen…net zoals dit receptje voor deze heerlijke groentesoep met balletjes.

Zelf toevoegen:

groentesoep

* 1 rode paprika (of groen of geel, wat je maar in huis hebt)
* halve bloemkool
* 2 uien
* 2 sjalotjes
* 3 worteltjes
* 2 stengels bleekselderij
* 3 tenen knoflook
* 3 à 4 aardappels
* 1 prei
* zout
* peper
* maggi
* 1 à 2 eetlepels olijfolie
* 2 blokjes runderbouillon
* 500 gram half-om-halfgehakt


Stap 1
Doe peper en zout bij het gehakt.Doe er lekker veel bij. Dat maakt de balletjes straks extra lekker. Roer het gehakt los met een vork. Zet het opzij.
Stap 2
Snijd alle groenten in blokjes of reepjes. Gewoon waar je vandaag zin in hebt. Maar doe dit van tevoren.
Een goede voorbereiding is het halve werk! Vul je waterkoker ook vast met een liter water en zet het aan.
Stap 3
Verhit wat olijfolie in een pan en bak de uien, sjalotjes en paprika tot ze glazig zijn. Doe daarna de prei en de bleekselderij erbij. Laat ze nu lekker meebakken.
Stap 4
Doe een halve liter kokend heet water in een maatbeker en laat de bouillonblokjes hierin oplossen.
Schenk de opgeloste bouillon en de rest van het kokend water in de pan. Doe nu de wortels en de aardappels in de pan. Het begint nu al op soep te lijken.

Stap 5
Laat een wok heet worden op het vuur. Doe er een heel klein beetje olie in (een theelepeltje is genoeg). Neem de kom met het gehakt erbij en begin kleine balletjes gehakt te rollen. De balletjes moeten ongeveer zo groot zijn als een bonk (je weet wel zo’n grote knikker).

Telkens als je een  balletje klaar hebt, doe je die in de pan. Je kunt ze ook allemaal eerst rollen en dan in de wok doen, maar op zich hoeft dat nu niet. Als je ze allemaal gerold hebt laat je ze even aanbakken tot ze allemaal een lichtbruine en het gehakt een lichte rulbruine kleur heeft.

Stap 6
Nu doe je de gehaktballetjes met bakvocht in de pan. Daarna doe je de bloemkool er ook bij. En bij groentesoep hoort ook een beetje maggi. Voeg maggi naar smaak toe.

Laat het nu nog 10 tot 15 minuten doorkoken. En de soep is klaar.

Het resultaat
Een heerlijke groentesoep met zelfgemaakte balletjes. Deze soep is lekker, vol met groenten en een complete maaltijd! Serveer met geroosterd brood of witte bolletjes.


Tip van oma: 
Als je van een pittigheid houdt, dan kan je vlak voor het serveren een fijngesneden pepertje op de soep strooien.

Genieten maar!

Wil je reageren of heb je vragen? Dat kan hier.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.