De oorsprong van de groentesoep
Zelf toevoegen:
* 1 rode paprika (of groen of geel, wat je maar in huis hebt)
* halve bloemkool
* 2 uien
* 2 sjalotjes
* 3 worteltjes
* 2 stengels bleekselderij
* 3 tenen knoflook
* 3 à 4 aardappels
* 1 prei
* zout
* peper
* maggi
* 1 à 2 eetlepels olijfolie
* 2 blokjes runderbouillon
* 500 gram half-om-halfgehakt
Doe peper en zout bij het gehakt.Doe er lekker veel bij. Dat maakt de balletjes straks extra lekker. Roer het gehakt los met een vork. Zet het opzij.
Snijd alle groenten in blokjes of reepjes. Gewoon waar je vandaag zin in hebt. Maar doe dit van tevoren.
Verhit wat olijfolie in een pan en bak de uien, sjalotjes en paprika tot ze glazig zijn. Doe daarna de prei en de bleekselderij erbij. Laat ze nu lekker meebakken.
Doe een halve liter kokend heet water in een maatbeker en laat de bouillonblokjes hierin oplossen.
Stap 5
Laat een wok heet worden op het vuur. Doe er een heel klein beetje olie in (een theelepeltje is genoeg). Neem de kom met het gehakt erbij en begin kleine balletjes gehakt te rollen. De balletjes moeten ongeveer zo groot zijn als een bonk (je weet wel zo’n grote knikker).
Telkens als je een balletje klaar hebt, doe je die in de pan. Je kunt ze ook allemaal eerst rollen en dan in de wok doen, maar op zich hoeft dat nu niet. Als je ze allemaal gerold hebt laat je ze even aanbakken tot ze allemaal een lichtbruine en het gehakt een lichte rulbruine kleur heeft.
Stap 6
Nu doe je de gehaktballetjes met bakvocht in de pan. Daarna doe je de bloemkool er ook bij. En bij groentesoep hoort ook een beetje maggi. Voeg maggi naar smaak toe.
Laat het nu nog 10 tot 15 minuten doorkoken. En de soep is klaar.
Het resultaat
Een heerlijke groentesoep met zelfgemaakte balletjes. Deze soep is lekker, vol met groenten en een complete maaltijd! Serveer met geroosterd brood of witte bolletjes.
Tip van oma:
Als je van een pittigheid houdt, dan kan je vlak voor het serveren een fijngesneden pepertje op de soep strooien.
Genieten maar!
Wil je reageren of heb je vragen? Dat kan hier.