Semifreddo van kiwi en munt

Semifreddo Kiwi Munt (17)Een heerlijk ijsje voor warme zomerse maanden. Deze semifreddo van kiwi en munt is verfrissend lekker en bijzonder van smaak. 

Soms droom ik van eten, lekkere drankjes, cupcakes, malse stukken gebraden vlees met een lekkere jus…Mijn allereerste droom over eten ging eigenlijk over sap. Taksi om precies te zijn. Toen ik een jaar of 8 was vond ik Taksi het allerlekkerste sap wat ooit bedacht was. Ik kreeg ook van die schattige pakjes mee naar school.

In een nacht droomde ik dat met mijn moeder boodschappen ging doen in de supermarkt. Plotseling was ik alleen in de supermarkt. De supermarkt was dicht en ik was er helemaal alleen. Ineens stond ik voor schappen vol met pakken sap. Ja, je raadt het al, Taksi. Ik dronk zoveel van de lekkere sap als ik maar kon en ineens zwom ik in een zwembad dat ermee gevuld was. Ik onthoud mijn dromen meestal en deze zeker. Ik werd wakker en vertelde aan de ontbijttafel over mijn droom. Mijn broer plaagde me er de hele dag mee. Nog steeds, kan ook hij die droom van mij herinneren en plaagt me ermee. Ik kan het wel hebben hoor een beetje geplaag van mijn grote broer. Het recept van Taksi is inmiddels een tijd terug veranderd. Het ligt aan het nieuwe recept of aan mijn veranderde smaak. Ik weet het niet, maar ik vind het niet lekker meer.  Maar waarom vertel ik over die eerste droom? Oh, ja, deze semifreddo van kiwi en munt is ook in een droom tot me gekomen in een warme zomernacht. De combinatie van munt en kiwi is spannend en prachtig van kleur en smaak.

Semifreddo of halfbevroren ijs

Semifreddo is een Italiaans dessert. Het betekent letterlijk halfbevroren ijs. Dat is het ook echt. Om een semifreddo te bereiden maak je een lichte custard met geklopte slagroom. Dat is eigenlijk de basis voor elk goed recept voor roomijs. Als je gewoon ijs wilt maken (zonder een ijsmachine), dan moet je een lichte custard maken en in de vriezer laten opstijven. Afhankelijk van het recept zal je steeds het ijs moeten roeren om ervoor te zorgen, dat er geen ijskristallen vormen. Dat zorgt ervoor, dat het ijs lekker romig en zacht van structuur wordt. Bij de semifreddo is dat niet nodig. Je bevriest het ijs en haalt het een half uur voor het serveren uit de vriezer. De semifreddo laat je een half uur in de koelkast of een kwartier op het aanrecht staan. Het ijs gaat dan licht smelten. Het smelt dan genoeg om het door te kunnen snijden met een mes. Serveer de semifreddo direct na de wachttijd en je hebt halfbevroren ijs als dessert.

Deze diashow vereist JavaScript.

Erg lekker en verfrissend. Met de verrassende lichte smaken van de kiwi en munt is dit een heerlijk verkoelend ijsje. Het ziet er bovendien ook schitterend uit als het uit de puddingvorm komt. Ik een grote puddingvorm en wat kleinere eenpersoonsvormpjes gebruikt voor deze semifreddo. Klassiek wordt de semifreddo echter gewoon in een smalle rechthoekige schaal of cakeblik gemaakt. Het resultaat was ook een droom van een toetje om te zien, maar vooral ook om te eten.

Kiwi Munt Semifreddo
Een heerlijk frisse semifreddo van munt en kiwi. De smaken vullen elkaar aan en en verfrissen. Lekker verkoelend op een warme zomerdag.
Write a review
Print
Zelf toevoegen
  1. 250 ml slagroom
  2. 2 eieren
  3. 75 gram suiker
  4. snufje zout
  5. 200 gram kiwi
  6. 3 eetlepels muntsiroop
  7. halve citroen
Voor garnering
  1. 1 kiwi
  2. muntblaadjes
Zo ga je te werk
  1. Klop de slagroom lobbig en zet de slagroom in de koelkast.
  2. Splits de eieren. Doe de eidooiers en eiwitten in aparte kommetjes.
  3. Schil en prak de kiwi's.
  4. Schenk drie eetlepels muntsiroop bij de kiwiprak.
  5. Bekleed een puddingvorm met plastic vershoudfolie. Je kunt hier ook prima een cakeblik voor gebruiken. Let er wel op, dat je geen springvorm gebruikt. Dat kan gaan lekken.
  6. Klop de eidooiers met suiker au bain marie schuimig.
  7. Maak de mixer vetvrij. Gebruik hiervoor de halve citroen. Pers de citroen uit en giet een eetlepel citroensap in de mixer. Met een stuk keukenpapier wrijf je de kom met de citroensap in. Maak zo ook de garde van je mixer vetvrij. Dit is nodig om de eiwitten mooi luchtig te kunnen kloppen.
  8. Doe de eiwitten in de mixerkom met een klein snufje zout. Klop de eiwitten stijf.
  9. Spatel het dooiermengsel voorzichtig door de slagroom.
  10. Spatel vervolgens het eiwitschuim hier doorheen. Niet kloppen of roeren, want dan sla je het mengsel plat. Al het mixen en kloppen was juist bedoeld om het geheel goed luchtig te maken.
  11. Spatel vervolgens de kiwiprak door het ijsmengsel.
  12. Schenk het ijsmengsel voorzichtig in de puddingvorm. Dek de puddingvorm af met een stuk plastic vershoudfolie.
  13. Zet de semifreddo in de vriezer. Laat de semifreddo minimaal 8 uur in de vriezer staan.
  14. Haal de semifreddo 15 minuten voor het serveren uit de vriezer. Zet de semifreddo in de koelkast.
  15. Stort de semifreddo uit op een bord en verwijder de vershoudfolie.
  16. Snijd met een mes plakken van de semifreddo af en serveer.
Tip van Oma
  1. Je kunt de semifreddo het best snijden met een warm mes. Je kunt een mes opwarmen door het even onder warm stromend water te houden. Droog het snel af en gebruik het warme mes om de semifreddo aan te snijden. Het mes gaat dan makkelijker door het ijs. Doe dit steeds tussen elke plak voor mooi gesneden plakken ijs.
Bakken Zoals Oma https://www.bakkenzoalsoma.nl/

Genieten maar!

Wil je reageren of heb je vragen? Dat kan hier.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.