Molasses Koekjes

Molasses koekjes-16

Molasses is een stroop van rietsuiker. De molasses met de kaneel en gember geven deze koekjes een diepe kruidige dropachtige smaak.

Ik heb zoals jullie weten een nieuwe oven. Ik ben er heel erg blij mee. Ik heb er al in gebakken, maar ik had toen hulp van manlief om het apparaat werkend te krijgen. Nu is het natuurlijk zo dat ik als geëmancipeerde vrouw echt zelf kan uitvogelen hoe zo’n ovenapparaat werkt. Ik ben ook een vrouw van gadgets en dingetjes. Ik heb toen ik op de middelbare school zat zelfs twee jaar gewerkt op de elektronica-afdeling van de Vroom & Dreesmann. Dat was in de tijd dat de V&D ook daadwerkelijk zelf nog een elektronica-afdeling had. Dus vrees voor elektrische apparaten heb ik niet. Maar dan toch, was er een onbeschrijflijk gevoel van onzekerheid toen ik één op één met de oven was. Alsof het apparaat mij uit wilde testen in plaats van andersom. Maar goed hier spreekt de vrouw die haar auto’s namen geeft…Ik ging een poging wagen om deze lekkere Molasses koekjes in de nieuwe oven te bakken.

Deze diashow vereist JavaScript.

Molasses is een bijproduct van de rietsuikerproductie. Het is een diepe donkere suikerstroop. Het is in de VS en in Latijns-Amerika een veel gebruikt ingrediënt. Het is hier ook goed te verkrijgen in de betere supermarkt, toko of natuurwinkel. Lukt het niet Molasses te kopen, dan kan je dit vervangen met keukenstroop.

Dus daar stond ik dan. Oog in oog met het apparaat. De twee bedieningsknoppen aan de voorkant leken op twee ogen. Die ogen volgden mij in de keuken terwijl  ik het deeg voor deze Molasses koekjes aan het maken was. De ogen bleven mij in de keuken volgen. Even leek het alsof de oven dreigend onhoorbaar fluisterde…het lukt je niet…je overmeestert mij niet…je koekjes gaan mislukken…je raakt je bakmojo kwijt…
Maar het was mijn eigen onzekerheid en twijfel. Die oven praat natuurlijk niet. Ik haalde diep adem en drukte op de knopjes. Het apparaat sputterde en begon te piepen, lampjes gingen branden en bijna raakte in paniek. Maar het lukte. Het lukte mij om de oven voor te verwarmen. En ook nog op de juiste temperatuur!
De koekjes waren klaar om gebakken te worden. Ik schoof ze langzaam de oven in en stelde de baktijd in.
De oven nam het over. De minuten gleden voorbij, de oven piepte, ik haalde de koekjes eruit, liet ze afkoelen en proefde. Wow…deze koekjes waren heel erg aangenaam. De smaak was diep en intens. De oven had perfect werk geleverd. De koekjes waren precies zoals ze hoorden te zijn. Knapperig en knisperig. Ik kan nu echt weer gaan bakken! Mijn bakmojo is er nog steeds! 😉

Molasses koekjes
Deze koekjes zijn lekker kruidig en knapperig. Molasses is een diepdonkere suikerstroop en geeft de koekjes de mooie donkere kleur én diepe dropachtige smaak.
Write a review
Print
Zelf toevoegen
 1. ¼ cup molasses
 2. ¾ cup kokosolie
 3. 1 cup suiker
 4. 1 ei
 5. 2 cups bloem (plus 2 eetlepels om het werkblad te bestuiven)
 6. 2 theelepels bakpoeder
 7. ½ theelepel zout
 8. ½ theelepel gember
 9. 1 theelepel kaneel
Keukenbenodigdheden
 1. Zeef
 2. 2 kommen
 3. bakplaat
 4. spatel
 5. bakpapier
 6. Uitsteekvorm (rond met diameter van 6,5 cm)
Zo ga je te werk
 1. Bekleed een bakplaat met een stuk bakpapier. Zet de bakplaat opzij.
 2. Meng de kokosolie, suiker en molasses samen in een kom. Roer alles goed door tot een homogene massa ontstaat.
 3. Voeg het ei toe. Roer dit goed door het mengsel.
 4. Zeef de meel, bakpoeder, zout, gember en kaneel in een grote kom. Roer goed door totdat alles goed vermengd is.
 5. Doe het molassesmengsel bij het meelmengsel. Roer met een houten pollepel alles goed door totdat er een brokkelig deeg ontstaat.
 6. Bestuif het werkblad met de 2 eetlepels bloem. Kneed het deeg goed door tot een samenhangend deeg ontstaat.
 7. Zet de oven aan. Verwarm de oven voor op een temperatuur van 190 ºC.
 8. Rol het deeg uit tot een dikte van een halve centimeter. Gebruik de uitsteekvorm om de koekjes uit te steken. Leg de uitgestoken koekjes op de bakplaat. Blijf dit doen totdat al het deeg op is.
 9. Bak de koekjes in de voorverwarmde oven op 190 ºC. Afhankelijk van de grootte van je oven zal je de koekjes in twee rondes moeten bakken.
 10. Neem de koekjes van de bakplaat en laat ze op een afkoelrooster afkoelen tot ze op kamertemperatuur zijn.
Tip van Oma
 1. Zorg ervoor dat de koekjes goed afgekoeld zijn voordat je ze in een koektrommel doet. Om ervoor te zorgen dat de koekjes goed krokant blijven kan je een stuk keukenpapier in de koektrommel doen, maar je kunt ook laagjes bakpapier tussen de koekjes leggen.
Bakken Zoals Oma https://www.bakkenzoalsoma.nl/

Genieten maar!

Wil je reageren of heb je vragen? Dat kan hier.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.