Hazelnootkoekjes

Recept hazelnootkoekjes, Hazelnootkoekjes van Jamie Oliver, koekjes op bakplaat

Garneer de hazelnootkoekjes met wat vermalen hazelnoten

Hazelnootkoekjes van Jamie Oliver. Een lekker koekje voor fans van hazelnoten en  sinaasappel. Daarnaast is het koekje zo gebakken!

In de loop van de tijd heb ik veel recepten gespaard. Heel veel recepten… in kookboeken, uit supermarkttijdschriften, uit kooktijdschriften zoals Foodies, Delicious Magazine, Good Foods en Jamie Oliver, recepten uit kranten, zelfbedachte recepten, recepten van mijn moeder, van mijn oma en recepten van mijn tantes. Het liefst ga ik in het weekend aan de kook. Dan heb ik meer tijd om uitgebreid nieuwe dingen uit te proberen. Sinds ik met Bakken Zoals Oma ben begonnen moet alles ook nog eens gefotografeerd worden. Zo spaar ik de recepten de op. Meestal schrijf ik in mijn kookschriftje ook op of het een geslaagd recept is, welke aanpassingen ik heb gemaakt en waar het recept vandaan komt. Afgelopen weekend ben ik door mijn digitale foto-archief gegaan. Honderden foto’s heb ik inmiddels gemaakt van mijn creaties in de keuken. Ik ben blij, dat we tegenwoordig digitale camera’s hebben. Het zou een fortuin hebben gekost om alle foto’s op de traditionele ouderwetse manier te laten ontwikkelen. Ik heb nog zoveel lekkere recepten voor jullie in petto. Crème caramel, chocolademoussetaart met marshmellows, meer stoofgerechten, groen thee cupcakes. In mijn foto-archief ook deze hazelnootkoekjes tegen. De foto’s zijn zo mooi, dat ik dit recept snel wilde posten. Het was even zoeken naar het recept, want op de één of andere manier was deze niet in mijn kooktijdschrift beland. Ik wist nog wel, dat het een recept van Jamie Oliver was. Maar waar was de bron? Wat je zelf moet toevoegen kon ik wel weer uit de foto herleiden. Ik dook de kast in om op zoek te gaan naar het recept. Het kwam niet uit zijn kookboeken. Dus het moest wel uit de Jamie Magezine komen.

Deze diashow vereist JavaScript.

Koekjes van Jamie Oliver

De koekjes stonden ergens achterin de Jamie Magazine van mei/juni 2012. Dat is alweer een tijd geleden. Het recept is afkomstig uit de rubriek Lekker Makkelijk voor elke dag. Dat is dit koekjesrecept zeker wel. Een smaakwaarschuwing is wel op zijn plaats. Je moet ervan houden. De smaak van de hazelnoten en sinasappelschil is bijzonder. Ik kan me voorstellen, dat niet iedereen dat kan waarderen. Ik vond ze lekker makkelijk en smakelijk.

Hazelnootkoekjes
Een lekker makkelijk hazelnootkoekje met sinasappelschil. Met dit recept maak je ongeveer 15 koekjes.
Write a review
Print
Zelf toevoegen
 1. 120 gram hazelnoten
 2. 30 gram poedersuiker
 3. 60 gram bloem
 4. 80 gram boter
 5. geraspte schil van halve sinaasappel
 6. snufje zout
Zo ga je te werk
 1. Bekleed een bakplaat met wat bakpapier. Leg de hazelnoten op de bakplaat.
 2. Doe de bakplaat met de hazelnoten erop in de oven. Verwarm de oven voor op 180 C. Doe dit terwijl de hazelnoten al in de oven zitten. Laat de hazelnoten 12 minuten in de oven staan terwijl de oven aan het voorverwarmen is.
 3. Neem 20 gram van de hazelnoten apart. Hak deze 20 gram hazelnoten in kleine stukken. Deze gebruik je later om de koekjes te garneren.
 4. Doe de rest van de hazelnoten in een keukenmachine die kan malen of hakken. Hak de hazelnoten tot een korrelig grof poeder.
 5. Laat de hazelnootpoeder in de keukenmachine zitten. Voeg de boter, bloem, sinaasappelschil, poedersuiker en het snufje zout erbij. Let op, dat je maar een heel klein snufje zout gebruikt. De koekjes worden anders veel te zout.
 6. Mix alles met de keukenmachine samen. Doe dit tot er een hazelnootdeeg ontstaat.
 7. Gebruik een eetlepel om met steeds dezelfde hoeveelheid deeg kleine bolletjes te maken. Druk de bolletjes plat. Dit kan je het beste doen door de bolletjes op de bakplaat te leggen en een met bakpapier of met bloem bestoven zijde van een grote snijplank te gebruiken om de koekjes plat te drukken. Dit kan ook met twee bakplaten. Het gaat erom, dat je alle koekjes even plat drukt.
 8. Strooi de overgebleven stukjes gehakte hazelnoot op de koekjes. Druk ze met de achterkant van een lepel lichtjes in het deeg. Zo blijven ze straks na het bakken ook goed zitten.
 9. Bak de koekjes in de op 180 C voorverwarmde oven af. Bak de koekjes 15 minuten of totdat er mooie goudbruine randjes zijn ontstaan.
 10. Laat de koekjes eerst nog even op de bakplaat liggen om af te koelen. Verplaats de koekjes naar een rooster, als ze voldoende zijn afgekoeld en wat stevig zijn. Laat de koekjes op het rooster helemaal afkoelen.
Tip van Oma
 1. Deze koekjes zijn best machtig. Ze zijn goed geschikt als tussendoortje voor bij de koffie rond een uur of 10 op het werk of op school. Er zit niet te veel suiker in en is door de gezonde hazelnootbasis een prima vervanger voor de kant-en-klare volkoren koekjes die als tussendoortje voor overdag worden verkocht.
Bakken Zoals Oma https://www.bakkenzoalsoma.nl/

Genieten maar!

4 reacties

 • B schreef:

  Hoi! Zou je me kunnen vertellen wat de voedingswaarde is van een koekje? Hij is machtig zeg je? Bevat ie dan ook veel calorieen?

  • Alesig schreef:

   Hoi,

   De exacte voedingswaarde van deze koekjes kan ik je niet geven. Ik vermeld op Bakken Zoals Oma in principe geen voedingswaarden. Ik heb voor jou wel even de voedingswaarde van de ingrediënten opgeteld en gedeeld door 15. (Het recept levert ongeveer 15 koekjes op.) Ik kom dan uit op een voedingswaarde van ongeveer 100 calorieën per koekje. Dat is ongeveer evenveel als bijvoorbeeld een Liga Milkbreak koekje. Toen ik schreef dat deze koekjes machtig zijn bedoelde ik dat het geen koekjes zijn waar je van blijft eten. De structuur van de koekjes en de hazelnoten maken het een zwaar koekje.

   Ik hoop dat ik je vraag zo voldoende heb beantwoord.

   Groetjes,
   Alesig

 • Angelina schreef:

  Hoi, ik heb deze hazelnootkoekjes zonder sinaasappelschil gemaakt en ze smaken heerlijk. De structuur is echter wel erg los en zanderig. Misschien een eitje erin voor meer binding? Of had jij dit probleem niet?

  • Alesig schreef:

   Hoi Angelina,

   Ik herken het probleem. Het probleem zit hem in het gebruik van de hazelnootpoeder die je moet maken. Daardoor wordt de structuur inderdaad wat korrelig. Ik moet zeggen dat ik niet geprobeerd heb een ei eraan toe te voegen. Misschien zou dat wel kunnen, ik denk alleen dat je dan ook iets meer bloem moet toevoegen om uitlopen te voorkomen.

   Groetjes
   Alesig

Wil je reageren of heb je vragen? Dat kan hier.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.