Spritskoekjes

Spritskoekjes met thee, spritskoekjesDeze koekjes zijn lekkerder dan uit de supermarkt. De koekjes zijn mooi krokant en kruimelig, zoals een spritskoekje hoort te zijn. Een lekker koekje van eigen deeg!

Dochterlief vroeg mij: “Mam, wil je een koekje?”. Ik had de koekjestrommel net gevuld met spritskoekjes die ik maakte met dit recept. Ik kreeg een koekje van eigen deeg aangeboden. Letterlijk…

Ik moest er hartelijk om lachen, want dochterlief wilde natuurlijk graag zelf een koekje. We maakten een pot thee en dronken deze samen op. Deze spritskoekjes van eigen deeg smaakten daar prima bij.

Het recept voor deze spritskoekjes is niet ingewikkeld. Het lastigste gedeelte is het opspuiten van de koekjes. De eerste keer dat ik deze spritskoekjes maakte had ik nog geen koekjesspuit. Ik heb toen een spuitzak met een spuitmond. Ik maakte stervormige koekjes. Deze heb ik opgespoten met een grote stervormige spuitmond. Dat werkte het beste. Het koekjesdeeg voor deze spritskoekjes is best stug. Ik moest een behoorlijk beroep doe op mijn armspieren. Maar het ging prima.

Deegspuit

Toen ik op vakantie in Frankrijk was, zag ik een deegspuit in een supermarkt zag liggen.  Ja, ik heb een ding voor supermarkten. Als ik op vakantie ben, dan is de supermarkt niet een noodzakelijkheid (zoals manlief het zou omschrijven), maar een attractie. In Nederland zijn ook goede deegspuiten te koop. Ik vind het wel een charmant idee om een deegspuit uit Frankrijk te hebben. Dus ik nam de Franse deegspuit mee. De deegspuit is een mooi souvenir die ik gewoon dagelijks kan gebruiken. Tenminste, steeds als ik een deegspuit nodig heb.

Deze diashow vereist JavaScript.

Met een deegspuit gaat het opspuiten van spritskoekjes een stuk makkelijker. Ik besloot spritskoekjes met een kartelrand te maken. Hiervoor spuit je de koekjesdeeg in lange plakken op de bakplaat. Vlak nadat de koekjes uit de oven komen snijd je met een klein mes de plakken in gelijke stukken koek af. Hierdoor krijg je mooie koekjes met een gladde afgesneden zijkant. De kartelvorm leverde prachtige gekartelde koekjes op. Alsof ze uit de winkel kwamen.

Spritskoekjes
Met dit simpele basisrecept maak je in een handomdraai zelf spritskoekjes.
Write a review
Print
Zelf toevoegen (voor ongeveer 48 koekjes)
 1. 1,5 cup boter
 2. 1 cup suiker
 3. 1 ei
 4. 1 eetlepel melk
 5. 1 theelepel vanille-extract
 6. 0,5 theelepel amandelextract
 7. 4 cups bloem
 8. 1 theelepel bakpoeder
Zo ga je te werk
 1. Meng de boter en suiker met een mixer licht en luchtig.
 2. Voeg het ei, de melk en de vanille- en amandelextract toe aan het botermengsel. Mix alles goed samen.
 3. Zeef de bloem en de bakpoeder samen in een kom.
 4. Voeg de bloem en bakpoeder beetje bij beetje toe aan de botercrème. Meng dit goed samen totdat er een mooi deeg ontstaat.
 5. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Zet de oven aan. Verwarm de oven voor op 200 C.
 6. Om de spritskoekjes op te spuiten kan je een garneerspuit (met zak) of een deegspuit gebruiken.
 7. Gebruik voor stervormige koekjes een mondstuk met spuitmondje met een grote ster. Voor platte gekartelde spritskoekjes gebruik je de kartelrand van de deegspuit.
 8. Spuit de koekjes op de met bakpapier beklede bakplaat. Voor gekartelde koekjes spuit je lange plakken op de bakplaat. Na het bakken snijd je de koeken met een scherp mes in gelijke stukken.
 9. Bak de koekjes in 8 tot 10 minuten in de oven gaar op 200 C of totdat ze gaar zijn. De koekjes zijn gaar wanneer de randjes een mooie goudbruine rand hebben.
 10. Verplaats de koekjes met een bakspatel (of kaasschaaf) van de bakplaat naar een rek om de koekjes volledig te laten afkoelen. Snijd de koekjes (als je koekplakken met kartels hebt gemaakt) nu in gelijke stukken. Doe dit voordat je ze van de hete bakplaat naar het koelrek verplaatst. De koekjes worden pas hard als ze helemaal afgekoeld zijn.
Tip van Oma
 1. Dit is een groot recept voor 48 koekjes. Als je minder koekjes wilt bakken, dan kan je het recept halveren. De meeste hoeveelheden bij de ingrediënten zijn makkelijk te delen door twee. Bij een rauw ei is dat wat lastiger. Een goede manier om dit te doen is om het ei los te kloppen. Weeg het losgeklopt ei vervolgens op een weegschaal. Gebruik de helft van het gewicht van het ei om een half recept te bakken. Zo weet je zeker, dat je genoeg ei gebruikt in het recept!
Bakken Zoals Oma https://www.bakkenzoalsoma.nl/

Genieten maar!

2 reacties

 • Nijssen schreef:

  Hoeveel is een cup?

  • Alesig schreef:

   Hoi,

   Dat verschilt. Cups hebben standaard inhoudsmaten. Een cup boter is bijvoorbeeld veel zwaarder dan een cup poedersuiker.
   Ik probeer tegenwoordig wel steeds vaker ook het gewicht in grammen weer te geven. Voor het omrekenen van wat je nodig hebt voor dit recept kan je gebruik maken van de omrekentabel die ik hier ook op de blog heb staan. Die vind je via de volgende link: Omrekentabel voor cups en spoons.

   Als je nog vragen hebt, dan hoor ik het graag!
   Groetjes
   Alesig

Wil je reageren of heb je vragen? Dat kan hier.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.