Eendenborstfilet bakken

Eend met Kaneel-11

Op zoek naar een feestelijk gerecht? Eendenborstfilet is een lekker stuk vlees. Met deze tips kan je zelf eendenborstfilet bakken en een feestmaal opdienen.

Het eind van het jaar nadert. Vooral op het werk wordt het dan ineens erg druk. De ene bijeenkomst na de andere wordt georganiseerd. Vandaag had ik de eindejaarsbijeenkomst van de afdeling. Er werd een “Ik hou van Holland-spelshow” nagespeeld, waarbij we de afdeling mooi opgedeeld werd in de mannen tegen de vrouwen. We begonnen als vrouwen met een mooie voorsprong, maar helaas het mocht niet baten. We verloren. Maar dat drukte de gezelligheid niet. We hadden een hapje en een drankje en veel praatjes onderling. Het was leuk. Gezelligheid en samenzijn horen bij december. 

Voor mij is deze periode in het jaar ook een periode van bezinning. Het is de periode van Advent. Een tijd van denken aan een ander en niet alleen aan jezelf. Het feest van kerst is een feest van verwachting, van hoop en van nieuw leven. We gedenken de geboorte van Christus, die een nieuw Licht in de wereld bracht en brengt. Daarom vieren we het kerstfeest. Het is eerder een feest waarbij geven meer centraal staat dan van krijgen. Het is eerder een feest waarbij het gaat om de ander, en niet om jezelf. Dat vind ik mooi. Dat feest van licht vieren we samen door aan een feestelijke tafel eten met elkaar te delen. Het meest oermenselijke gebaar dat bestaat is dat van samen eten. Het is iets wat we elke dag doen, maar dat het dagelijkse overstijgt. Samen aan tafel, samen eten en samen vieren, dat staat symbool voor samen leven. 

Deze diashow vereist JavaScript.

Eendenborstfilet bakken

Dat feestelijk samen eten gaat zeker lukken met een eendenborstfilet. Met dit recept leer je precies hoe je dat moet doen. Het bakken van een eendenborstfilet is niet moeilijk. Het is een kwestie van een pan goed heet maken en bakken maar. Een eendenborstfilet heeft niet veel meer dan wat peper en zout nodig. Zelfs extra vet om te bakken heb je niet nodig. Bij het bakken van de eendenborstfilet smelt de vetlaag onder de huid weg. Het vlees wordt zo in het eigen vet gebakken. Wanneer je bij het bakken van het vlees een klein beetje kaneel toevoegt krijgt het vlees een extra smaakdimensie mee. Kaneel past perfect bij een winterse feestmaaltijd. En het is snel gedaan. Binnen 10 minuten heb je een lekker zelf gebakken eendenborstfilet op tafel. 

Eendenborstfilet bakken
Serves 2
In minder dan 10 minuten heb je een eendenborstfilet gebakken. Even 15 minuten wachten voor de rusttijd en dan heerlijk genieten van een mooi en lekker stuk vlees.
Write a review
Print
Zelf toevoegen
 1. Eendenborstfilet (1 eendenborstfilet is voldoende voor 2 personen.)
 2. Peper
 3. Zout
 4. Kaneel (optioneel)
Keukenbenodigheden
 1. Aluminiumfolie
Zo ga je te werk
 1. Snijd het eendenvel met een heel scherp mes in. Er moeten kleine ruitjes ontstaan van ongeveer 1 cm. Pas op bij het insnijden, dat je dit niet te diep doet. Probeer alleen het vel in te snijden en niet het vlees.
 2. Bestrooi de eendenborst met zout en peper. Doe dit aan beide kanten van de eendenborst. Het beste resultaat krijg je door het zout en peper in de eend in te wrijven.
 3. Verhit een grote koekenpan op hoog vuur. Let hierbij op dat het vuur echt heel hoog staat. Wees niet bang voor een te hete pan. Doe GEEN vet of olie in de pan. Het vet van de eendenborstvel zal zelf voor voldoende vet zorgen om de eendenborstfilet goed te bakken.
 4. Leg de eendenborstfilet op de velkant in de pan. Bak de eendenborstfilet in 3 minuten bruin op de velkant. Wanneer je de eendenborst iets minder rosé wilt, houd dan hier 5 minuten aan. Wanneer je de eendenborstfilet iets extra's mee wilt geven, kan je nu de vleeskant nog even besprenkelen met een klein beetje kaneel. Dat geeft het vlees net een beetje zoetigheid en extra smaak.
 5. Keer de eendenborstfilet om in de pan en bak deze nog 30 tot 60 seconden op de vleeskant. Haal de eendenborstfilet uit de pan.
 6. Leg de eendenborstfilet op een stuk aluminiumfolie. Wikkel de eendenborstfilet in de folie. Laat de eendenborstfilet 15 minuten rusten.
 7. Haal de eendenborstfilet na de rusttijd uit de folie.
 8. Snijd het vlees in dunne plakjes en leg ze overlappend op een schaal of serveer op een bord.
Tip van Oma
 1. Snijd de eendenborstfilet flinterdun bij het serveren. Probeer de reepjes 3 millimeter dun te snijden. Ik heb ze zelf iets dikker gesneden toen ik ze op de foto zette.
 2. Ik heb de eendenborstfilet hier geserveerd met een wortelparade en aardappels. De wortels zijn gekookt met een klein beetje honing en zout en de aardappels met een kippenbouillonblokje.
Bakken Zoals Oma https://www.bakkenzoalsoma.nl/

Genieten maar!

Eén reactie

Wil je reageren of heb je vragen? Dat kan hier.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.