Kwartels met prosciutto

Kwartels met spek

Kwartels met spek op een bord met risotto

 De kwartels voor dit  recept heb ik bij een wildslager gekocht. Deze kwartels met prosciutto zijn heerlijk met een romige risotto erbij.

Bij de wildslager lagen de mooiste stukken wild vlees en gevogelte. Naast de kippen, kalkoenen, parelhoenen en wilde eenden lagen ook deze prachtige kwarteltjes. Ik nam vier vogeltjes mee naar huis. Kwartels eten we hier in huis niet elke dag. Sterker nog, we hadden het nog nooit eerder gegeten. Met andere woorden ik had  nooit eerder kwartels bereid. Gelukkig had de slager me wat tips en trucs meegegeven.

Kwartels hebben weinig vet op de botten. Het is vrij mager en droog vlees. Als kwartels in de oven gebakken worden is het inwikkelen van de kwartels in spek zeer aan te bevelen. De spek geeft extra smaak, maar zorgt er vooral voor, dat de kwartels niet uitdrogen. Ik besloot om de kwartels eerst te halveren en ze dan met spek in te wikkelen. Ik koos voor Italiaanse gedroogde prosciutto. Dat zou lekker samengaan met een mooie romige risotto, had ik me bedacht. Ik ging aan de slag. De eerste stap is de kwartels goed wassen en schoonmaken.

Het hart van een kwartel…

Met een goed scherp mes sneed ik de eerste kwartel doormidden. Toen ik dat deed, begreep ik waarom de slager de nadruk had gelegd op het goed schoonmaken van de kwartels. Het was nog een vrij bloederig geheel. De meeste ingewanden waren verwijderd, behalve het hartje. Dat zat er nog in. Sommige foto’s bij dit recept zijn een beetje bloederig…

Deze diashow vereist JavaScript.

De hartjes van de kwarteltjes heb ik niet weggegooid. Ik moest denken aan Bear Grylls. Bear Grylls is een survival-expert met een eigen overlevingsprogramma op Discovery Channel. Op zijn tochten in de wildernis jaagt hij zelf naar voedsel en eet hij de meest bizarre dingen van wormen tot aan spinnen om te overleven. Ik heb een keer een aflevering gezien waarin hij een klein stekelvarkentje had gevangen. Bij het villen van het beestje gooide hij de ingewanden weg, behalve het hart. Dit at hij op. Hij vertelde dat het in de jagertraditie gebruikelijk is dat het hart van zijn vangst opeet. Uit respect voor het dier.

Hoewel ik de kwarteltjes niet zelf had neergeschoten kwam deze gedachte in me op. Ik wilde iets met de hartjes doen. In een klein koekenpannetje heb ik ze opgebakken met wat olijfolie, peper en zout. Toen de kwartels uit de oven kwamen heb ik de hartjes op een apart bordje erbij geserveerd. Tot mijn grote verbazing was dochterlief zo dapper om een hartje te eten. De kwartels waren lekker sappig en het vlees van deze vogels is bijzonder van smaak. Dit is zeker voor herhaling vatbaar.

Kwartels met prosciutto
Deze kwartels met prosciutto bak je in de oven. Ze smaken heerlijk.
Write a review
Print
Zelf toevoegen
 1. 4 kwartels
 2. 8 plakken prosciutto (je hebt mogelijk meer nodig als de plakjes niet zo breed zijn)
 3. 2 citroenen
 4. olijfolie
 5. 2 teentjes knoflook
 6. Zwarte peper
 7. Zeezout
 8. 1 theelepel gedroogde tijm
 9. 1 theelepel gedroogde oregano
 10. 1 theelepel gedroogde peterselie
 11. 1 klein bosje verse peterselie
Zo ga je te werk
 1. Snijd de kwartels doormidden met een scherp vleesmes.
 2. Maak de kwartels schoon door ze onder stromend lauwwarm kraanwater schoon te spoelen. Gebruik per kwartel een halve citroen om de kwartels schoon te boenen. Dit doe je door halve citroen eerst over het vlees uit te knijpen en daarna in te wrijven. Spoel de kwartels daarna nog een keer af. Gooi de citroenen na gebruik weg. Doe dit met alle stukken kwartel.
 3. Doe de oven aan. Verwarm de oven voor op 250 C.
 4. Neem een grote ovenschaal, waar alle kwartels tegelijk in passen. Besprenkel de bodem van de ovenschaal met een flinke scheut olijfolie.
 5. Knijp de twee tenen knoflook met een knoflookpers uit in de ovenschaal.
 6. Breng de kwartels op smaak door het vlees aan beiden zijden royaal te bestrooien met gemalen zwarte peper en gemalen zeezout.
 7. Besprenkel de kwartels met de gedroogde kruiden. De theelepels zijn een indicatie. Keer de kwartels steeds om, zodat beide kanten van de kwartels goed gekruid zijn.
 8. Wikkel elke kwartelhelft in met een plak prosciutto. Leg de kwartels naast elkaar in de ovenschaal.
 9. Doe de ovenschaal met de kwartels in de voorverwarmde oven. Verlaag nu de temperatuur van de oven naar 220 C. Bak de kwartels in 20 minuten op 220 C gaar.
 10. Neem de kwartels uit de oven. Bedek de schaal met aluminiumfolie en laat het vlees 10 minuten rusten voor het serveren.
Tip van Oma
 1. De prosciutto kan je ook vervangen door dunne plakken gerookt ontbijtspek of Zeeuws spek. De kwartels smaakten heerlijk met een risotto. Ook wat gebakken krieltjes met rozemarijn zouden prima met deze kwartels met prosciutto samen gaan.
Bakken Zoals Oma https://www.bakkenzoalsoma.nl/

Genieten maar!

Wil je reageren of heb je vragen? Dat kan hier.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.