Gegrilde Kabeljauw met creoolse vissaus

Gegrilde kabeljauw (12)Binnen de kortste keren heb je een lekker visje op tafel. Probeer deze gegrilde kabeljauw met creoolse vissaus eens ook zelf te maken!

De afgelopen maanden ben ik een beetje verwend geweest. Manlief was thuis en kookte daarom op doordeweekse dagen. De eerste keren vond ik het niet zo leuk, want de keuken, dat is hier in huis mijn domein. Dat klinkt heel ouderwets en klassiek. In ons geval is de oorzaak niet een traditionele rolverdeling waarbij het enige recht van de vrouw het aanrecht is. Nee, verre van dat. Bij ons is mijn passie voor eten en koken de aanleiding voor die afbakening van de keuken in “Alesig” territory. Op zaterdag en zondag was de keuken toch echt weer van mij. Ik had dan het rijk weer voor mezelf en kon de mooie gerechten maken die ik met jullie deel. Als ik dan mijn domein betrad en ontdekte dat mijn ovenschaal niet op de juiste plek was opgeborgen konden mijn tenen wel eens krommen van ergernis. Maar de ergernis duurde niet lang. Als ik me dan bedacht, dat manlief wel heel erg zijn best had gedaan. En dat ik dat toch echt heel lief vond dan ontspanden mijn tenen weer. Ik verplaatste de ovenschaal weer naar de juiste plek en kon met mijn gekokkerel beginnen.

De laatste twee weken is er een verschuiving plaatsgevonden hier in huis. Manlief is weer met een klus bezig. Helemaal leuk en het is heerlijk dat hij ook weer in zijn vakgebied aan de slag is. Ik merk nu hoe heel erg fijn het was, dat hij de laatste maanden zo hard zijn best heeft gedaan. Ook al is koken mijn passie, het is best fijn om na een lange dag werken een warm bordje op tafel aan te treffen. Dank je wel daarvoor lief!

Deze diashow vereist JavaScript.

Het geeft me wel weer inspiratie om op zoek te gaan naar gerechten die je heel snel kunt maken. Gerechten die je snel na een lange dag hard werken zo op tafel hebt. Een soort 30 minute meals zeg maar, maar dan niet volgens Jamie, maar volgens Alesig. Als ik genoeg materiaal heb, begin ik misschien wel eens aan dat kookboek waar ik wel eens van droom. 

Voor nu, heb ik voor jou een heel simpel, maar oh, zo lekker en snel gerechtje. Gegrilde kabeljauw met dille. Ik heb het geserveerd met simpele gekookte krieltjes en een klassieke creoolse vissaus. Deze vissaus wordt in de Cariben vaak als begeleider van vis geserveerd. De simpele bereiding van deze kabeljauwfilet maakt dat het eigenlijk overal bij past. Met gebakken aardappeltjes en een frisse salade zou deze vis ook erg lekker smaken. Snel, lekker en makkelijk! 

Gegrilde Kabeljauwfilet
Yields 4
Een makkelijk visgerecht, dat ook op een gewone doordeweekse dag snel op tafel te krijgen is.
Write a review
Print
Zelf toevoegen
  1. 500 gram kabeljauwfilet (of 2 lange stukken)
  2. peper
  3. zout
  4. klein bosje dille
  5. olijfolie
Voor de vissaus
  1. 1 ui
  2. 2 tomaten
  3. 1 teen knoflook
  4. halve groene paprika (rood of geel kan ook prima)
  5. 1 theelepel witte wijnazijn
  6. 250 ml kippenbouillon
  7. 1 theelepel citroensap
  8. 3 eetlepels tomatenpuree
  9. 25 gram ongezouten roomboter
  10. peper
  11. zout
Zo ga je te werk
  1. Begin met eerst met de vissaus. Terwijl de vissaus pruttelt kan je kabeljauw grillen. De vissaus en kabeljauw zijn dan ongeveer gelijktijdig klaar om op te dienen.
Voor de gegrilde kabeljauwfilet
  1. Dep met een stuk keukenpapier de kabeljauwfilets goed droog. Snijd de lange stukken kabeljauwfilet in twee, zodat je vier stukjes kabeljauwfilet hebt.
  2. Besprenkel de kabeljauwfilet royaal met zout en peper.
  3. Hak een klein bosje dille fijn. Strooi de dille over de vis.
  4. Zet een grillpan op het vuur. Maak de grillpan heet. De pan moet zo heet worden, dat het gaat walmen. Doe een paar druppels olijfolie in de grillpan. Gebruik een silliconen bakborsteltje om de olijfolie goed in de pan te verdelen.
  5. Leg de kabeljauwfilets voorzichtig in de grillpan. Grill de kabeljauwfilet 2 minuten zonder te keren goudbruin aan de ene kant.
  6. Keer de kabeljauwfilet om en bak de andere kant ook in 2 minuten goudbruin.
  7. Neem de stukken vis uit de grillpan. Serveer de kabeljauwfilets direct.
Voor de creoolse vissaus
  1. Snijd de tomaten en paprika in kleine blokjes. Snijd de ui in dunne ringetjes.
  2. Smelt de roomboter in een sauspannetje. Bak de ui, tomaten en paprika in het sauspannetje totdat de ui glazig is.
  3. Knijp de knoflook uit in het pannetje en bak de knoflook mee.
  4. Voeg de tomatenpuree, citroen en azijn toe. Breng het mengsel op smaak met peper en zout. Roer alles goed door elkaar.
  5. Schenk de kippenbouillon toe. Laat de saus aan de kook komen op vol vuur. Zet het vuur op een lager pitje. Laat de saus zachtjes pruttelen totdat je het gaat serveren.
  6. Schenk de saus voor het serveren in een mooie sauskom.
Tip van Oma
  1. Als je verse kruiden koopt en je niet alles gebruikt kan je de restjes prima invriezen. Je kunt in dit geval de rest van de dille in een plastic diepvrieszakje bewaren en invriezen. Dat gaat prima. Als je in een recept verse dille nodig hebt kan je de gewenste hoeveelheid uit de vriezer pakken en zo in het gerecht verwerken. Het is wel handig om op de zakjes met een permanent marker op te schrijven wat in de zakjes zit.
Bakken Zoals Oma https://www.bakkenzoalsoma.nl/

Genieten maar!

4 reacties

  • Eric cook for life schreef:

    Hoi Alesig,

    Deze maken we vanavond, ziet er goed uit, wel een vraagje:
    In je omschrijving en boodschappenlijst staat tomaten puree, echter op de foto’s zie ik passata.
    Alvast dank voor je reactie.

    Groet Eric.

    • Alesig schreef:

      Hoi Eric,

      Wat scherp opgemerkt van jou. Ik gebruik voor deze saus inderdaad passata tomatenpuree. Ik omschrijf dit dan altijd als tomatenpuree. Als ik puree uit blikjes gebruik dan omschrijf ik het meestal als tomatenpasta. Het is een kwestie van gewoonte 😉 Voor deze saus heb je dus passata nodig. Ik ben benieuwd of het bij jullie in de smaak valt.

      Groet
      Alesig

  • Siska Wolf schreef:

    Hallo Alesig,

    Wat lijkt me dit een lekker recept en zo eenvoudig te maken.
    Ik ga het zeker binnenkort een keer maken.
    Ik heb alleen een vraagje over de saus.
    Bij de bereiding staat paprika, maar in de ingredientenlijst zie ik deze niet staan.
    Hoeveel paprika moet erin?
    Alvast dank voor je reactie.

    Groet Siska

    • Alesig schreef:

      Hoi Siska,
      Bedankt voor je reactie. Ik ben inderdaad vergeten de paprika op te nemen. Een halve paprika is voldoende. De kleur maakt niet zo heel veel uit voor dit recept. Ik ga het aanpassen in het recept. Bedankt voor de tip. Groetjes Alesig

Wil je reageren of heb je vragen? Dat kan hier.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.