Gemarineerde kipfilet

Gemarineerde kipfilet (11)

Met deze heerlijke marinade van zongedroogde tomaten maak je kruidige gemarineerde kipfilet. Lekker bij een lunchsalade of bij het avondeten.

Ik heb al eens eerder een lofzang afgestoken over kip. Ik ben dol op kip. Misschien komt het door de propaganda van de jaren tachtig en negentig, maar ik krijg dat deuntje en de leus niet uit mijn hoofd gegrift. “Kip het meest veelzijdige stukje vlees! Kip!”.

Het is net als met cola. Wanneer ik cola koop is het altijd van hetzelfde merk. Ik koop alleen Coca-Cola, want in mijn hoofd denk ik dan aan de reclame van de kerstman en het reclamedeuntje van de meest verkochte frisdrank ter wereld: “Always Coca-Cola”. Maar dat is even een zijsprongetje. Terug naar de kip.

Kip is veelzijdig. Je kunt er alle kanten mee op, maar kipfilet. Wow, dat is een stuk vlees van die veelzijdige kip, die nog veelzijdiger is dan kip zelf. Het is het meest multiculturele stukje vlees dat er bestaat. Bereid het met wat curry en het wordt Indisch. Marineer het met olijfolie, basilicum en tomaten en het wordt Italiaans. Wok het met verse groenten en five-spice powder en het wordt Chinees. Bereid het met ananas en zoetzure smaken en je waant je in Hawai. De keuze is aan jou. 

Deze diashow vereist JavaScript.

Marinade met zongedroogde tomaten

Ik koos dit keer voor een Mediterrane marinade. Zongedroogde tomaten, verse kruiden, olijfolie en een klein beetje honing maken een heerlijke kruidige marinade die de kipfilet karakter en pit geeft. Door de zongedroogde tomaten in de marinade krijgt de kipfilet iets Spaans. Als je van pittig houdt kan je er gerust wat pepers doorheen doen. Aangezien dochterlief niet van “pika” (heet in het papiamento) houdt heb ik dat hier achterwege gelaten.

Wees vrij om te experimenteren met de samenstelling van de marinade om het aan te passen naar jouw smaak. Ik ben benieuwd naar jouw favoriete marinade voor kipfilet. Reageer en deel ook jouw favoriete kipfiletrecept. 

Kipfilet in marinade
Write a review
Print
Zelf toevoegen
 1. 500 gram kipfilet in reepjes gesneden
 2. Sap en schil van een ½ citroen
 3. 3 of 4 blaadjes verse basilicum
 4. een klein plukje verse tijm
 5. 3 zongedroogde tomaten
 6. 1 eetlepel olijfolie, plus extra om in te bakken
 7. 1 theelepel balsamico
 8. 1 theelepel honing
 9. peper
 10. zout
Zo ga je te werk
 1. Maak de kipfilet schoon. Snijd de kipfilet in reepjes.
 2. Doe alle ingrediënten behalve de honing in een kleine hakmolen. Meng alles samen totdat de zongedroogde tomaten fijngemalen zijn. Doe er voldoende peper en zout bij.
 3. Doe de marinade over de kipfilet. Voeg nu de theelepel honing toe.
 4. Laat de reepjes kipfilet minimaal een uur in de marinade liggen, zodat de smaken van de marinade goed in het vlees kunnen trekken. Je kunt de kipfiletreepjes ook een avond tevoren al in de marinade leggen. Bewaar het vlees dan wel afgedekt in de koelkast.
 5. Verhit een koekenpan op het fornuis en gebruik een heel klein beetje olijfolie in de pan om de reepjes kipfilet gaar te bakken.
 6. Lekker met gebakken aardappeltjes en een frisse salade.
Tip van Oma
 1. Proef de marinade om te zien of je voldoende peper en zout erbij hebt gedaan. Ik gebruik een pepermolen en zoutmolen. Een goede tip is om altijd net een extra draai aan de molens te geven, dan je zelf denkt dat voldoende zou zijn.
Bakken Zoals Oma https://www.bakkenzoalsoma.nl/

Genieten maar!

Wil je reageren of heb je vragen? Dat kan hier.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.