Vanille Soufflé

Vanille Soufflé met vanille extract

Een uitdagend toetje die snel moét opeten. Met dit recept maak je een verassend lekkere vanille soufflé in je eigen oven.

Ik vind kookprogramma’s op tv leuk. Dat is natuurlijk niet zo gek. Het is een bron van inspiratie. Masterchef USA met Gordon Ramsey vind ik erg leuk. Gordon Ramsey is op zich een bijzondere chef die erg inspireert. Ook Hell’s Kitchen vind ik hilarisch om te zien. Bij één van de afleveringen van Masterchef USA kregen de kandidaten in de “pressure test” de opdracht om soufflés te maken. Drie smaken, frambozen, chocolade en vanille, moesten ze de jury voorschotelen. De soufflés moesten binnen een uur tijd allemaal tegelijkertijd klaar zijn. Toen ik die aflevering zag, bedacht ik dat ik zelf nog nooit een soufflé had gebakken. Dat wilde ik veranderen. Dus ik ging aan de slag.

De soufflé is een klassieker uit de Franse keuken. In de 18e eeuw werd in Frankrijk voor het eerst een soufflé gemaakt met een roux als basis. Soufflé in het Frans betekent letterlijk opgeblazen. De Franse kok Beauvilliers publiceerde voor het eerst een recept voor soufflé in zijn boek “L’Art du cuisinier” (De kunsten van de kok) uit 1814. In de keuken wordt de soufflé gebruikt als een culinaire naam voor gerechten die wolkerig van structuur zijn, maar stevig genoeg om hun vorm te houden. Ik kies in dit recept voor een simpele zoete vanille soufflé. Met een leeftijd van meer dan 200 jaar draagt de soufflé terecht de titel van klassieker.

Deze diashow vereist JavaScript.

Wanneer je vanille soufflés wilt serveren als nagerecht bij een diner of etentje thuis zal je de timer goed in de gaten moeten houden. Als de vanille soufflés eenmaal goed gerezen en gaar zijn moet je ervoor zorgen dat ze binnen een kwartier zijn opgediend. Bij het maken van de foto’s voor dit recept was het een uitdaging om de soufflés in hun meest luchtige en opgeblazen vorm op de foto te krijgen. Dat is aardig gelukt vind ik zelf. Wat vind jij?

Vanille Soufflé
Is het een zacht warm vanillewolkje?...Nee, het is een Vanille Souffé, die je zelf kunt maken.
Write a review
Print
Zelf toevoegen
 1. 14 gram ongezouten boter
 2. 10 gram bloem
 3. 120 gram hete melk
 4. 1/2 theelepel natuurlijke vanille-extract
 5. 2 eieren (gesplitst)
 6. snufje zout
 7. poedersuiker om de soufflé te bestuiven
 8. extra boter op kamertemperatuur en kristalsuiker om de vormpjes in te vetten
Keukenbenodigdheden
 1. 4 ovenschaaltjes of ramekins
Zo ga je te werk
 1. Zet de ovenschaaltjes klaar. Smeer de ovenschaaltjes in met de extra boter. Smeer ovenschaaltjes van beneden naar boven in met de boter. Dit helpt om de soufflés straks goed omhoog te laten rijzen.
 2. Schep ongeveer een eetlepel kristalsuiker in de ovenschaaltjes. Draai de schaaltjes rond, zodat de ovenschaaltjes helemaal bedekt raken met de suiker. Overtollig suiker kan je weg doen. Zet de ovenschaaltjes opzij.
 3. Smelt de boter. Voeg de bloem toe. Kook het mengsel ongeveer 1 minuut. Roer het mengsel met een houten lepel. Nu heb je witte roux gemaakt.
 4. Neem het mengsel van het vuur. Voeg de melk toe. Roer alles door, totdat alle melk is opgenomen en er een gladde saus is ontstaan.
 5. Zet het mengsel op een middelmatig vuur op het fornuis. Roer de saus constant totdat het gaat koken. Dit is dan witte saus. Neem de saus van het vuur af.
 6. Voeg een snufje zout en de vanille-extract toe. Roer alles door tot het goed gecombineerd is. Splits de eieren. Voeg de eidooiers één voor één toe totdat ze helemaal opgenomen zijn. Roer alles goed door.
 7. De pan is nu nog erg heet. Giet daarom de saus over in een andere kom om te voorkomen dat de saus doorkookt en gaat schiften.
 8. Klop de eiwitten. Blijf lang doorkloppen om de eiwitten goed luchtig te maken, zodat er een eiwitschuim ontstaat. Blijf kloppen tot er zachte pieken ontstaan.
 9. Doe eerst 1/3 van de eiwitschuim in de witte saus. Vouw alles door elkaar, totdat het eiwitschuim helemaal is opgenomen.
 10. Doe nu de rest van het eiwitschuim in de witte saus. Doe dit door het eiwitschuim door de witte saus te vouwen. Als je het gaat roeren of kloppen, loop je de kans, dat je alle lucht eruit slaat. Het is juist de bedoeling dat je een luchtig beslag maakt.
 11. Doe de oven aan. Verwarm de oven voor op 200 C.
 12. Vul de bakvormpjes tot aan de rand met het beslag. Veeg de randen van de ovenschaaltjes schoon met vochtig gemaakt keukenpapier. Dit helpt om de soufflé goed te doen rijzen.
 13. Bak de soufflés op 200 C in de oven op 12 tot 15 minuten of totdat de soufflés voldoende gerezen zijn.
 14. Besprenkel de soufflés met poedersuiker voor het serveren.
Tip van Oma
 1. Soufflés moet je zo snel mogelijk serveren nadat je ze uit de oven haalt. Ze zakken snel in. Niet dat het uitmaakt voor de smaak. Ze blijven lekker, maar een soufflé moet natuurlijk wel opgeblazen zijn.
Adapted from Eugeniekitchen.com
Adapted from Eugeniekitchen.com
Bakken Zoals Oma https://www.bakkenzoalsoma.nl/

Genieten maar!

Wil je reageren of heb je vragen? Dat kan hier.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.