Duo van chocolademousse met passievrucht

Duo van chocolademousse (20)Een duo van witte en pure chocolademousse met passievrucht als een ultiem vrouwelijk gerecht. Zoet, vurig, passievol en mysterieus…

Als je een foodblog hebt, krijg je ineens mailtjes van marketingbureau’s en andere websites met verzoeken gerelateerd aan je blog. Ik ben heel kieskeurig met het accepteren van die verzoeken. Maar pas geleden ontving ik een mail van Accor Hotels met een leuke uitdaging.

Sergio Herman opende eind maart zijn restaurant “The Jane” in Antwerpen. De vrouw staat centraal in zijn nieuwe restaurant en dat geldt niet alleen voor de naam van het restaurant, maar ook voor uitstraling van het restaurant en voor de gerechten. In de mail werd ik gevraagd een antwoord te geven op de volgende vraag: “Welk recept is voor jou op en top vrouwelijk?”, en om hierover op Bakken Zoals Oma een post over dat vrouwelijke gerecht te schrijven. Die uitdaging wilde ik wel aan gaan. 

Mijn eerste ingeving was om een dessert te maken. Ik twijfelde. Een gerecht dat op en top vrouwelijk is, daar moest ik even over nadenken. In mijn gedachten maakte ik een gerecht met coquilles of met andere zeevruchten, zoals oesters of mosselen. Die gedachtengang was het toch niet helemaal voor mij. Misschien kwam het wel, omdat het idee van een dessert in de kookhoek van mijn brein wortels had geschoten. Dat kreeg ik er niet meer uit. Ik nam een besluit. Het zou een chocolademousse met passievrucht worden. Maar het werd niet zomaar een chocolademousse. Het werd een vrouwelijke…

Vrouwelijkheid

Vrouwelijkheid is net zo veelzijdig als de vrouwen (en mannen) aan wie zij haar bestaansrecht ontleent. Vrouwelijkheid is niet simpel te vatten. Het is een complexe verzameling van kenmerken en karaktereigenschappen die net als de tijdsgeest veranderlijk is, maar gelijktijdig standvastig, universeel en eeuwig. Vrouwelijkheid komt op vele manier tot uiting. Vrouwelijkheid is donker en licht, zoet en zuur, vurig en fris. Vrouwelijkheid is mysterieus en ondoorgrondelijk. Met die gedachte ging ik aan de slag.

Deze diashow vereist JavaScript.

In dit ogenschijnlijk simpele gerecht gebruik ik verschillende ingrediënten. Elk ingrediënt symboliseert een onderdeel van de vrouwelijkheid. De pure chocolademousse met rode peper is vurig. Het wekt passie en verlangen op. De witte zoetige chocolademousse met kardemon en nootmuskaat verleidt en bemint. De passievrucht staat symbool voor vruchtbaarheid die een zure smaak heeft, maar snel transformeert in de onvoorwaardelijke liefde van het moederhart. De Marasquin is bedwelmend zoals vrouwelijke schoonheid dat alleen kan zijn…De elementen in dit dessert smelten samen tot een nieuwe vrouwelijke eenheid. Het is een dessert geworden, dat een mysterieuze smaakbeleving biedt, die de diversiteit van vrouwelijkheid in één hap als een harmonieuze heerlijkheid op je tong laat smelten.

Duo van Chocolademousse met passievruchtsaus
Dit dessert staat symbool voor vrouwelijkheid. Zoet, zuur, vurig en karaktervol...veelzijdig zoals de vrouwelijk aard.
Write a review
Print
Zelf toevoegen
 1. 100 ml slagroom
 2. 50 gram witte chocolade
 3. 50 gram pure chocolade
 4. 1 cm rode peper
 5. 1 kardemonpeul
 6. cayennepeper
 7. nootmuskaat
 8. zeezout
 9. Marasquinlikeur (4 theelepels)
 10. 4 passievruchten
Zo ga je te werk
 1. Hak de chocolade in stukjes. Zet de witte en pure chocolade elk in een apart kommetje.
 2. Splijt het kardemonpeultje open. Vermaal de kleine zwarte kardemonpitten in een vijzel.
 3. Zet ongeveer de helft van de kardemonpoeder apart. Laat het andere deel van de kardemonpoeder in de vijzel zitten.
 4. Snijd ongeveer een cm van de rode peper af. Gebruik het uiterste eind van de rode peper hiervoor. Snijd de rode peper in hele dunne reepjes. Doe de rode peper bij de kardemon in de vijzel. Meng dit goed samen tot een puree. Zet het mengsel apart.
 5. Breng de slagroom tot net aan de kook.
 6. Giet 50 ml van de slagroom in het kommetje met de witte chocoladeblokjes. Giet de andere 50 ml slagroom in het kommetje met de pure chocoladeblokjes.
 7. Doe het mengsel van rode peper en kardemon in het kommetje met de pure chocolade.
 8. Doe de kardemonpoeder die je apart hebt gezet in het kommetje met de witte chocolade. Rasp de nootmuskaat in het kommetje met de witte chocolade. Je hebt ongeveer een mespunt nootmuskaat nodig.
 9. Laat de kommetjes met de chocolade en de slagroom 15 minuten staan totdat de chocolade helemaal is gesmolten.
 10. Gebruik een garde om chocolade en slagroom goed te mengen tot er een gladde vloeistof ontstaat. De chocolade moet goed met de slagroom vermengd zijn. Klop de witte en de pure chocolade apart.
 11. Laat de kommetjes met chocolade en slagroom verder afkoelen tot ze op kamertemperatuur zijn.
 12. Wanneer de chocoladeroom op kamertemperatuur is gekomen klop je deze apart op. Gebruik hiervoor een elektrische mixer. Het duurt even voordat de chocoladeroom is opgeklopt tot een mousse. Als het mengsel de structuur van slagroom heeft kan je stoppen met de kloppen. Dit duurt even, dus even geduld hebben. Klop de beide mengsels in aparte kommen op.
 13. Bedek de kommen met de chocolademousse met plastic folie. Laat de kommen met chocolademousse verder afkoelen in de koelkast tot je klaar bent om het dessert te serveren. Laat de chocolademousse minimaal een half uur in de koelkast afkoelen.
 14. Snijd de passievrucht doormidden vlak voordat je het dessert gaat serveren. Lepel de pulp van de passievrucht in een klein kommetje. Voeg een theelepel marasquinlikeur per passievrucht toe. Roer de passievruchtpulp en de marasquin goed door.
 15. Spoel de schil van de passievrucht aan de binnenkant af en dep het voorzichtig droog met keukenpapier.
 16. Zet een glas met warm water klaar. Gebruik twee eetlepels om quenelles te maken van de chocolademousse. Spoel de eetlepels tussendoor steeds af in het glas om de quenelles mooi glad te maken. Gebruik aparte lepels voor de witte en de pure chocolademousse.
 17. Leg een quenelle van witte chocolademousse en een quenelle van pure chocolademousse op een langwerpig bord. Leg ze tegen elkaar aan in de vorm van een hart. Gebruik een lepel om de passievruchtpulp als een saus langs de quenelles op het bord neer te leggen. De schoongemaakte schil van de passievrucht gebruik je als garnering. Leg met een theelepel een beetje van de passievruchtpulp in de lege schil van de passievrucht.
Tip van Oma
 1. Proef de chocoladeroom van pure chocolade. Je moet een tintelend gevoel en een lichte smaak van de peper kunnen proeven. Als je de smaak niet diep genoeg vindt kan je nog een mespunt cayennepeper toevoegen. Het proeven is hierbij belangrijk. Teveel peper in de chocolademousse is niet lekker.
Bakken Zoals Oma https://www.bakkenzoalsoma.nl/

Genieten maar!

 

Eén reactie

Wil je reageren of heb je vragen? Dat kan hier.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.