Gezonde Muffins

Magic Muffins, Gezonde Muffins, Vetvrije Muffins, Suikervrije Muffins, Appelmoes muffin,

Scheur het papiertje open. Lekker!

Deze gezonde muffins zijn suikervrij, vetvrij en lactosevrij, maar toch krijg je heerlijke zachte smakelijke gezonde muffins.

Deze muffins zijn op het internet ook wel  bekend als “Magic Muffins”. Ik begrijp wel waarom dat is. Met een simpel makkelijk te onthouden basisrecept maak je deze smakelijke en zeer gezonde muffins. De basis van het beslag voor deze muffins bestaat uit volkorenmeel en appelmoes. Er komt geen boter, geen melk en geen eigeel aan te pas. Ik hoor het je al denken: “Ja, ja…dat is vast een 1-april grap!?”. Maar lees gerust verder. Ik neem je heus niet in de maling.

 Ik wilde deze magische en gezonde muffins natuurlijk uitproberen. Bij poging nummer 1 ging ik meteen ook aan de slag met een banaan erbij. Dat leek mij wel lekker. Ook gebruikte ik Stevia, zoals in het oorspronkelijke recept stond aangegeven. Het resultaat was verre van magisch. Geen enkel tovertrucje of spreuk kon die muffins nog redden.

Stevia

De smaak van de Stevia was zo overheersend aanwezig in de muffins, dat de muffins, heel erg chemisch smaakten. Heel raar natuurlijk. Als je niet weet wat Stevia is, zou ik aanraden om het voorlopig maar even zo te houden. Nee, dat is misschien wel iets te stellig. Ik vind de smaak niet lekker. Stevia is een natuurlijke zoetstof, die in de Steviaplant voorkomt. Het is een natuurlijke zoetstof die door de Indianen in de Andesgebergte in Zuid-Amerika al eeuwen wordt gebruikt als zoetstof in allerlei drankjes, medicijndrankjes en kruidendrankjes. De Indianen gebruiken gewoon de bladeren van het plantje zelf.  Ik heb geen Steviaplant, dus ik weet niet hoe de plant zelf smaakt.
De Stevia-Zoetstof die ik heb gebruikt bij mijn eerste poging om deze gezonde muffins te maken was geen succes. De structuur van de muffin was overigens wel erg goed. Dus ik gaf niet op.

Deze diashow vereist JavaScript.

Bij de tweede poging heb ik in plaats van Steviapoeder Canderelpoeder gebruikt. Dat leverde een compleet ander resultaat op. De structuur was iets beter dan de eerste versie. Ik had voor mijn tweede poging ook de banaan achterwege gelaten. De muffins waren goed op smaak, niet te zoet, maar lekker en ook gezond.

Gezonde Muffins
Wie zegt dat gebak niet gezond is? Deze muffins maak je met volkoren tarwemeel, appelmoes en zoetstof. Het resultaat is een lekkere gezonde muffin!
Write a review
Print
Zelf toevoegen
 1. 1 cup volkoren tarwemeel
 2. 1 cup zoetstof (Candarel, Stevia of een andere zoetstof in poedervorm dat geschikt is voor gebak)
 3. 1/2 cup appelmoes
 4. 1 theelepel baksoda
 5. 2 eiwitten
 6. 1 eetlepel vanille-extract
Zo ga je te werk
 1. Doe de oven aan. Verwarm de oven voor op 180 C.
 2. Meng alle droge ingrediënten (volkoren tarwemeel, zoetstof en baksoda) bij elkaar in een grote kom.
 3. Gebruik een wat kleiner kommetje voor de natte ingrediënten. Meng eerst de eiwitten en de vanille-extract samen. Voeg daarna de appelmoes toe. Roer alles goed door.
 4. Breng nu de droge en natte ingrediënten samen. Doe het appelmoesmengsel bij de bloem in de kom. Meng alles voorzichtig met een houten lepel tot een beslag.
 5. Doe het beslag in een met papieren muffinvormpjes bekleed muffinbakblik of cupcakebakblik.
 6. Bak de muffins in 15 tot 20 minuten af op 180 C in een voorverwarmde oven.
Tip van Oma
 1. In het oorspronkelijk recept wordt Stevia aanbevolen. Hoewel Stevia van een plantje afkomstig en dus natuurlijk is, vind ik het persoonlijk niet een prettige zoetmaker of suikervervanger. Het heeft een wat nare nasmaak. Ik heb Candarel gebruikt voor deze suikervrije muffins.
Adapted from http://undressedskeleton.tumblr.com
Adapted from http://undressedskeleton.tumblr.com
Bakken Zoals Oma https://www.bakkenzoalsoma.nl/

Genieten maar!

Wil je reageren of heb je vragen? Dat kan hier.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.