Lamsschouder met rozemarijn uit de oven – Jamie Oliver

Lamschouder met rozemarijn en knoflook, Wood and sons Dorset servies, Lamschouder Jamie Oliver

Lamschouder met rozemarijn en knoflook

Dit recept voor een gebraad van lamsschouder van Jamie Oliver is geweldig. Het resultaat is heerlijk en het is blijvertje in mijn keuken.

Ik kan er veel woorden aan wijden en prachtig verhaal verzinnen over de bijzonderheden van dit recept, maar eerlijk gezegd, heeft dit lammetje dat helemaal niet nodig. Het vlees is sappig en mals en valt letterlijk van het bot af. Ik serveer de lamsschouder heel simpel met gekookte aardappels en gekookte worteltjes. De muntsaus die erbij hoort is ook gewoon hemels.

Het recept zelf is zo makkelijk, dat je het zelfs fluitend met je ogen dicht zou kunnen maken. Wel even stiekem kijken als je met het mes in de weer gaat om het lamsvlees in te kerven. Scherpe messen en gesloten ogen gaan niet zo goed hand in hand.

Het grootste obstakel dat je moet overwinnen zal waarschijnlijk zijn het vinden van een mooi stuk lamsschouder zijn. Maar niet gevreesd. Als je een goede keurslager of een goede Islamitische Slager in de buurt hebt, dan zal ook die horde goed te nemen zijn. Het is dan een kwestie van even tevoren een schouder van goed formaat bestellen.

Deze diashow vereist JavaScript.

Als je indruk wilt maken op gasten, dan is dit recept echt aan te raden. Het is wel belangrijk om goed te plannen, omdat de lam lang in de oven moet garen. Zorg ervoor dat de lam op tijd in de oven staat. Schil de aardappels alvast en schraap de worteltjes schoon. Dat heb je dan vast gedaan.

Als je net als ik een beetje ongeorganiseerd bent, maar wel geobsedeerd door een schoon huis (vooral) als je visite krijgt, dan zal je vast de tijd nog nodig hebben om de boel nog aan kant te maken. Tegen de tijd dat je gasten er zijn en je bent klaar voor het hoofdgerecht zal je lamsschouder klaar zijn. Zorg ervoor dat je een half uur voor die tijd de aardappels en de worteltjes aan de kook hebt gebracht. Ik gebruik altijd kokend water uit de waterkoker. Dat scheelt weer in kookminuten. Je maakt de saus terwijl de aardappels en wortels koken en de lamsschouder even rust. Het is zo gedaan en ik beloof je het zal erop lijken alsof je uren in de keuken hebt gestaan…

Lamschouder met muntsaus
Rozemarijn lamschouder met muntsaus
Write a review
Print
Zelf toevoegen
  1. een groot bosje rozemarijn
  2. Een lamschouder van ongeveer 2 kilo
  3. Zeezout
  4. Vers gemalen zwarte peper
  5. Een knoflook ongeschild en in teentjes gebroken
  6. Olijfolie
Voor de saus
  1. 1 eetlepel bloem
  2. 500 ml kippenbouillion
  3. 2 eetlepels kappertjes (uitgelekt en in stukjes gehakt)
  4. verse munt
  5. 2 eetlepels rode wijnazijn
Keukenbenodigdheden
  1. Ovenschaal die vuurbestendig is of een grote braadpan die ook in de oven kan
  2. Zeef
Zo ga je te werk
  1. Doe de oven aan. Verwarm de oven voor op volle kracht. Kies de allerhoogste temperatuur die je oven aankan. Verwarm je oven op deze temperatuur.
  2. Besprenkel een ovenschaal met olijfolie. Leg de helft van de rozemarijn en helft van de teentjes knoflook in de ovenschaal. Zorg er natuurlijk wel voor dat je lamschouder goed in de ovenschaal past.
  3. Kerf de lamschouder aan beide kanten in met een scherp mes. Wrijf de lamschouder aan beide zijden in met olijfolie. Breng de lam goed op smaak met versgemalen peper en zout. Wees royaal met de zout en peper.
  4. Zet de lamschouder in de ovenschaal bovenop de rozemarijn en knoflook. Leg de rest van de knoflook en rozemarijn bovenop de lamschouder.
  5. Bedek de lam met aluminiumfolie. Zet de ovenschaal in de oven. Verlaag de temperatuur naar 170 º C. Bak de lamschouder 4 uur op 170 º C in de oven.
  6. De lam is klaar als je het vlees met twee vorken uit elkaar kunt trekken.
  7. Haal de lam uit de oven als het vlees gaar is. Leg de lamschouder met ongeveer de helft van de knoflookteentjes op een snijplank of een serveerschaal. Bedek het met aluminiumfolie om het te laten rusten.
Voor de saus
  1. Schenk het meeste vet uit de ovenschaal. Je moet wel een beetje vet in de pan laten om de saus te maken. Haal de rozemarijntakjes ook uit de ovenschaal. Zet de ovenschaal op het vuur.
  2. Druk met de achterkant van een lepel de teentjes knoflook uit.
  3. Doe een eetlepel bloem in de ovenschaal. Laat de bloem gaar bakken.
  4. Voeg de rode wijnazijn en kippenbouillon toe en schraap met een houten lepel goed langs de bodem om alle lekkere smaken mee te nemen in de saus.
  5. Voeg de kappertjes toe aan de saus en laat het geheel een paar minuten sudderen.
  6. Gebruik een zeef om de saus in een juskom of kom te schenken. Hak tot slot de muntblaadjes fijn. Voeg de muntblaadjes toe aan de saus.
Tip van Oma
  1. Serveer de lamschouder met gekookte aardappels en gekookte worteltjes. Meer is er niet nodig. Echt niet. Het lamsvlees op deze manier bereid is ongelooflijk lekker.
Adapted from Jamie Oliver
Adapted from Jamie Oliver
Bakken Zoals Oma https://www.bakkenzoalsoma.nl/

Genieten maar!

Wil je reageren of heb je vragen? Dat kan hier.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.