Kaki Mousse

Slagroom mengen door fruitpuree voor mousse

Een tijd geleden kwam ik in de supermarkt een bijzondere vrucht tegen. Het was een oranje vrucht. Ik kende het niet. “Kaki”, stond op het bordje, dat erbij stond. Ik had nog nooit zo’n vrucht gezien. Het was een oranje vrucht. Het had beurse plekken en een donkere bruine kroon. Het leek op een kruising tussen een grote vleestomaat en een oranje paprika. Ik nam er één in mijn handen. Ik rook eraan, ik drukte op het vruchtvlees. Ik was gebiologeerd door het stuk fruit dat ik vasthield. Plotseling hoorde ik een stem tegen mij zeggen: “Die zijn erg lekker hoor!”. Ik keek op en zag een oudere dame met twee kaki’s in haar handen. Ze glimlachte naar me. “Dat is een kaki”, zei ze. “Je moet wel zo’n rijpe nemen. Je kunt ze alleen rijp eten.” Ze gaf me een van de twee vruchten die ze vasthield. “Deze is goed rijp. Neem jij die maar. Wist je dat dit de vrucht van de goden wordt genoemd?”. Ik antwoordde dat ik dat niet wist. “Zo staan ze bekend. En ze zijn erg gezond.” Ik bedankt haar voor haar hulp. We glimlachten naar elkaar. Wensten elkaar een goede dag en vervolgden onze eigen weg door de supermarkt.

Deze diashow vereist JavaScript.

Kaki, Sharon Fruit, Bouquet Persimon

Ik kon niet wachten om thuis de kaki voor het eerst te proeven. Ik sneed de vrucht open. Het vruchtvlees was sappig en had een prachtige heldere oranje kleur. Ik sneed de kaki in stukken. De smaak is wat moeilijk te beschrijven. Het is een combinatie van abrikoos, perzik, meloen en druivenschillen. Na een zoektocht in mijn encyclopedie (googlen dus 😉 ) kwam ik meer van deze bijzondere vrucht te weten. De vrucht moet rijp gegeten worden omdat in de onrijpe vrucht het looizuurgehalte erg hoog is. Het is dan niet lekker en niet eetbaar. Looizuur zit bijvoorbeeld ook in druiven. De kaki groeit aan een kakiboom. De kakiboom komt van oorsprong uit Azië, maar gedijt ook goed in subtropische klimaten. De vrucht wordt door biologen de “Diospyros” genoemd. Dios staat voor god en pyros staat voor vrucht. De godenvrucht dus! De oude dame uit de supermarkt wist waar ze het over had. Er zijn ook varianten van de kaki verkrijgbaar. In Nederland zien wij de sharon fruit uit Israël veel in de schappen.

De kakiboom is uitzonderlijk sterk. Toen Nagasaki in Japan in tweede oorlog werd gebombardeerd door een atoombom werd alles weggevaagd. In het getroffen gebied werd later nog wel één levende boom aangetroffen. Dat was een kakiboom. Ondanks een zwartgeblakeerde stam en wortels leefde de boom nog en bracht zelfs nog zaailingen voort. Die zaailingen zijn door een Japanse kunstenaar over de hele wereld verspreid en geplant als teken van hoop en vrede voor de mensheid.

Na die eerste kaki volgden meer. In dit recept heb ik de kaki’s verwerkt tot een heerlijke zachte mousse.

Kaki Mousse
Serves 4
Een mousse gemaakt van de goddelijke kaki-vrucht. Een toetje die tegen een stootje kan.
Write a review
Print
Zelf toevoegen
 1. 2 theelepels gelatinepoeder
 2. 1 eetlepel water
 3. 2 cups kaki gepureerd (ongeveer 3 grote kaki's)
 4. 2 eetlepels suiker
 5. 1 1/2 theelepel citroensap
 6. 125 ml koude slagroom
 7. snufje zout
Zo ga je te werk
 1. Doe de theelepels gelatinepoeder in een hittebestendige kop of schaaltje. Doe hier een eetlepel water bij. Je moet de gelatine straks opwarmen in een steelpannetje met kokend water. Het kopje dat je gebruikt moet daarom hittebestendig zijn, zodat het niet breekt. Roer het water door de gelatine en laat het staan totdat al het water is opgenomen.
 2. Schil de kaki's. Snijd het vruchtvlees in blokken. Pureer de kaki. Hiervoor heb je een staafmixer of keukenmachine voor nodig. Probeer de puree zo glad mogelijk te maken.
 3. Voeg de suiker, citroensap en een snufje zout toe aan de kakipuree. Roer alles goed door elkaar. De suiker moet helemaal oplossen in het mengsel.
 4. Om de gelatine te smelten zet je eerst een steelpannetje met water op het vuur. Als het water kookt zet je de hittebestendige kop met de gelatine in het pannetje. De gelatine zal nu oplossen en vloeibaar worden. Als de gelatine vloeibaar is geworden haal je het kopje uit het kokend water.
 5. Roer de vloeibare gelatine door de kakipuree.
 6. Klop de slagroom stijf.
 7. Vouw de slagroom voorzichtig door de kakipuree tot er een mousse ontstaat. Niet roeren, want dan wordt de mousse minder luchtig.
 8. Doe de mousse in glazen of schaaltjes. Dek de glazen of schaaltjes af met een stuk plastic folie. Zet de glazen of schaaltjes in de koelkast om op te stijven.
 9. De mousse moet minstens 8 uur in de koelkast opstijven, voordat je de mousse kunt serveren.
Tip van Oma
 1. Garneer de mousse met een in plakjes gesneden aardbei. Je kunt natuurlijk ook een kaki in stukjes snijden en de mousse daarmee garneren.
Bakken Zoals Oma https://www.bakkenzoalsoma.nl/

 Genieten maar!

2 reacties

 • ria schreef:

  ik gebruik geen gelatine, de kaki wordt van zichzelf al geleiachtig. dit recept is heerlijk.Mijn man en ik eten al jaren verse kaki’s. In december brengen we ze mee uit SlovenIë, vers van de boom. ze zijn dan nog kogelhard, dus niet rijp. Als ze rijp zijn, snij je ze aan de onderkant open en lepelt ze zo leeg. Onrijpe kaki’s doe in een plastic zakje, giet voorzichtig een half theelepeltje jenever in het hart van de bladeren, knoop het zakje dicht ( de jenever mag er niet aflopen) en zet alles 1 week weg, hoeft niet in de koelkast. Na 1 week kun je ze als een appel eten, ook al zijn ze hard. De tanine is dan weg. smakelijk proeven!!!

  • Alesig Greving schreef:

   Hoi Ria,

   Dank voor je reactie. En wat een goede tip om de kaki’s te laten rijpen! Als ik een keer een onrijpe kaki heb zal ik de jenever en het plastic zakje zeker gaan proberen.

   Groetjes
   Alesig

Wil je reageren of heb je vragen? Dat kan hier.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.