Bolognese saus

Bolognese saus-7Stop wat groenten, gehakt en wijn in een slowcooker. Laat pruttelen en aan het eind van de dag heb je een heerlijke bolognesesaus, zelfgemaakt en heerlijk!

Soms kom ik op het net op Amerikaanse blogs wel eens de uitspraak tegen: “Why you need … in your life!”. Op de puntjes kan je alles invullen wat er maar te bedenken is. Met een wat nuchtere houding lees ik wel eens zo’n lijstje. Het overtuigt niet vaak. Vandaag heb ik voor het allereerst sinds ik aan het bloggen ben  de neiging om zelf zo’n lijstje te gaan samen stellen. Op de puntjes zou ik dan invullen: “slowcooker”. Ik zal je vertellen waarom…

Hier in huize Bakken Zoals Oma hebben we een druk schema. Er zijn dagen dat we tussen thuiskomen van werk en school en de volgende afspraak maar een uur tijd hebben. Ik hou niet van haasten. Vooral niet als het om eten gaat. Het avondeten is voor ons het moment van de dag, dat we als gezin samen zijn en onze ervaringen van de dag met elkaar delen. Dit vinden we waardevol. Helaas lukt dat niet altijd. De agenda’s lopen soms zo vol, dat het avondeten samen niet lukt of dat het een haastpartij wordt. Het dreigde vandaag zo’n dag te worden. 

De slowcooker die ik op moederdag cadeau kreeg is vandaag ultiem getest. Ik stond vanochtend op, niet eens veel vroeger, dan ik gewend ben. Ik sneed de groente, rulde het vlees en deed alles in de slowcooker. Vlak voor ik naar het werk vertrok deed ik de slowcooker aan op stand low voor 8 uur. Ik zat met een gek gevoel van ontspanning op mijn werk. Het geeft rust te weten dat wanneer je thuis komt je alleen nog pasta moet koken en dan zo aan tafel kunt schuiven. Ik was van plan om rond 17.00 uur thuis te zijn. Helaas mijn laatste overleg van de dag begon veel later dan gepland én duurde bovendien langer dan gedacht. Zo gaat dat soms en dat hoort erbij. Ik was daardoor pas 18.15 uur thuis. Maar toen ik die voordeur opendeed…wow…toen rook ik de geweldige geur van de bolognesesaus. Ik zette de waterkoker aan en binnen no time was de pasta aan het koken. Niet veel later was iedereen thuis en zaten we gezellig en ontspannen te tafelen. Het was gelukt, het was goed en lekker…toen flitste het door mijn hoofd: “Slowcooker…o…slowcooker, waar was je mijn hele leven, o slowcooker”. 😉 

Zoals op facebook beloofd hier voor jullie het recept. Ik kan je alvast verklappen: morgen gaat er iets met hamlappen en appels gebeuren…

Bolognese saus
Doe de ingrediënten in de slowcooker. Zet aan en de slowcooker doet zijn werk. Wanneer je thuiskomt ruikt het huis al lekker en je hoeft alleen nog maar pasta te koken.
Write a review
Print
Zelf toevoegen
 1. 3 eetlepels olijfolie
 2. 500 gram gehakt (liefst rundergehakt)
 3. 125 gram spekblokjes
 4. 3 kleine uien
 5. 3 teentjes knoflook
 6. 3 stelen bleekselderij
 7. 45 gram tomatenpasta
 8. 2 blikjes met tomatenstukjes
 9. 10 gram gedroogde oregano
 10. 3 eetlepels basilicum
 11. 200 ml rode wijn
 12. 2 kleine paprika's (ik gebruikte geel en groen)
 13. 1 kleine prei
 14. peper
 15. zout
Keukenbenodigdheden
 1. Slowcooker
Zo ga je te werk
 1. Snijd de groenten in blokjes van ongeveer 2 bij 2 cm.
 2. Doe alle groenten en kruiden in de slowcooker.
 3. Verhit de olijfolie in een pan. Rul het gehakt met voldoende peper en zout totdat het gehakt helemaal bruin kleurt. Doe het gehakt in de slowcooker.
 4. Bak de spekjes aan tot ze gaar zijn. Voeg de spekjes toe aan de slowcooker.
 5. Schenk de rode wijn in de slowcooker. Gebruik eventueel een houten spatel om de tomatenblokjes uit blik fijn te prakken.
 6. Doe de deksel op de slowcooker. Doe de slowcooker aan en stoof 8 uur lang op stand 1 (low) of 5 uur lang op stand 3 (high).
 7. Serveer de bolognesesaus met pasta en parmezaanse kaas.
Tip van Oma
 1. Je kunt dit recept ook maken zonder slowcooker. Ga in dat geval als volgt te werk: Bak de ui, knoflook en paprika eerst aan. Voeg het gehakt toe en bak deze tot het lichtbruin kleurt. Bak de spekjes in een aparte pan tot gaar en knapperig. Voeg de spekjes en bak deze mee. Doe de resterende ingrediënten in de pan. Roer alles goed door. Laat 3 tot 4 uur stoven tot een mooie saus ontstaat.
Bakken Zoals Oma https://www.bakkenzoalsoma.nl/

Genieten maar!

Wil je reageren of heb je vragen? Dat kan hier.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.