Ouderwetse gehaktballen

Gehaktballen (16)Maak ouderwetse gehaktballen, zoals oma ze maakte. Groot, rond en sappig. Zoals het hoort, met aardappels en groente en jus.

Wat is een meer Hollands gerecht dan een gehaktbal? Als je aan een gehaktbal denkt, wat komt er dan in je op? 

Ik vroeg het aan manlief en hij antwoordde: “Oerhollands, stamppot, jus, uitjes, broodje bal en oma’s gehaktbal.” Ik durf te wedden, dat die woorden ook in jouw gedachten zijn opgekomen. Maar hoe maak je dat dan? Zoals je weet liggen mijn roots in Aruba. Daar eten we ook wel gehaktballen, maar meer niet zoals de Hollandse gehaktbal. De Arubaanse gehaktbal wordt eigenlijk net zoals de zuiderburen het noemen frikadel genoemd. Maar goed ik wilde manlief trakteren op een oerhollandse gehaktbal. Zo eentje zoals zijn oma, die gemaakt zou kunnen hebben. Mooi rond, sappig, smaakvol en zwemmend in een kuiltje gevuld met jus. 

Deze diashow vereist JavaScript.

De perfecte gehaktbal

Ik probeerde meerdere dingen uit. Zonder ei, met ei. Met paneermeel als bindmiddel, met droog brood als bindmiddel. Met paneermeel aan de buitenkant, met niks aan de buitenkant. En toen met ei, met nat brood en bloem aan de buitenkant. Dat was het. De gehaktbal was helemaal geweldig. Hoewel niet helemaal zoals de oma van manlief het gemaakt zou kunnen hebben. Ik gaf het mijn eigen twist. Gaandeweg wilde ik dat mijn recept voor een perfecte gehaktbal de tand des tijds zou doorstaan. Het moest zo lekker zijn, dat dochterlief over 20 jaar nog vraagt naar die lekkere gehaktbal en dat 20 jaar later de toekomstige kinderen van dochterlief zullen zeggen: “De gehaktballen van onze oma zijn de beste ter wereld”. Ik koos voor een simpele, maar doeltreffende combinatie van kruiden. Gerookte paprikapoeder, nootmuskaat, peper en zout.

Ik hoop dat ik over 40 jaar terug kan kijken naar deze blogpost en mijn toekomstige kleinkinderen kan vertellen dat ik héééél lang voor ze geboren waren al had nagedacht over hun perfecte gehaktbal. En die toen al speciaal voor hen had bedacht.

Ouderwetse gehaktballen
Yields 4
Maak zelf ouderwetse gehaktballen, zoals oma ze maakte. Heerlijk sappig en smaakvol.
Write a review
Print
Zelf toevoegen
 1. 2 sneden (oud) witbrood
 2. 4 eetlepels melk
 3. 500 gram half-om-half gehakt
 4. 1 ei
 5. 1 teen knoflook
 6. 1 eetlepel smoked paprika (dit kan je ook achterwege laten of vervangen door gewone paprikapoeder)
 7. Nootmuskaat
 8. Peper
 9. Zout
 10. 2 eetlepels bloem
 11. 50 gram boter
Zo ga je te werk
 1. Snijd de korstjes van het brood af. Leg het brood in een diep bord. Besprenkel het brood met de 4 eetlepels melk. Zet dit opzij.
 2. Doe het gehakt in een grote kom. Doe het ei bij het gehakt. Knijp het teentje knoflook uit in de kom en voeg de paprikapoeder toe.
 3. Breng het gehakt goed op smaak met nootmuskaat, peper en zout.
 4. Neem het bord met het brood. Knijp het brood uit, zodat bijna al het melk uit het brood komt. Breek het brood in stukjes en doe het in de kom bij het gehakt.
 5. Nu mag je je handen vies maken. Roer eerst goed met een houten lepel in de kom met het gehakt. Knijp en kneed vervolgens alles samen met je handen tot het een geheel vormt.
 6. Verdeel het gehaktmengsel in vier gelijke delen. Rol het gehakt tot 4 mooie grote ballen.
 7. Doe de eetlepels bloem op een plat bord. Rol de gehaktballen in de bloem, totdat ze aan alle kanten goed bedekt zijn met een dun laagje.
 8. Verhit de boter in een pan. Bak de gehaktballen in 25 minuten rondom gaar en bruin. Gebruik twee houten lepels om de gehaktballen steeds een kwartslag om te draaien. Dit helpt om de gehaktballen mooi rond te houden.
 9. Haal de gehaktballen uit pan en serveer.
Tip van Oma
 1. Maak van het bakvet van de gehaktballen een snelle jus. Snipper een kleine ui en bak deze in het bakvet van de gehaktballen. Als de uitjes glazig zijn voeg je 100 ml water toe. Laat dit zachtjes koken en een beetje indikken en klaar is je jus.
Bakken Zoals Oma https://www.bakkenzoalsoma.nl/

Genieten maar!

4 reacties

 • […] We beginnen met aardappels. Budget, omdat ik een zak van 2,5 kilo kocht zodat ik later deze week met die zelfde zak aardappels uit de oven kan maken. Hutspotrecepten zijn er legio op internet. Je kunt bijvoorbeeld deze gebruiken. Voor de gehaktballen kocht ik half-om-half-gehakt. Dat gebruik ik eigenlijk meestal niet, maar ik ging dit keer voor de goedkoopste variant. Ik gebruik voor de gehaktballen het recept van de site bakken zoals oma. […]

 • Angela schreef:

  Ik kruid ze gewoon met el kruiden eitje erdoor en 3a4 beschuiten per 500gr gehakt. Dan ballen rollen en in de braadzak. Half uurtje in de oven op 200graden en je hebt ook superzachte gehaktballen. En geen geknoei met de bloem. Nog even in de jus om warm te houden en ook hier happy kids

  • Alesig schreef:

   Hoi Angela,
   Dat is ook een handige manier. Ik heb nog niet geprobeerd om gehaktballen in een braadzak in de oven te bakken. Goede tip!

   • Angela schreef:

    Ja echt ideaal want je hebt er geen omkijken naar. En aangezien ik ook vaak voor 2 gezinnen kook scheelt t een hele hoop tijd en ruimte

Wil je reageren of heb je vragen? Dat kan hier.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.