Millefeuille van aardbeien

Millefeuilles met aardbeien-14

Een millefeuille van aardbeien is niet meer dan een tompouce, maar dan op z’n Frans. Door het ontbreken van de glazuurlaag is deze variant lekker licht.

Soms denken we dat we in onze cultuur iets hebben wat heel bijzonder is en ons uniek maakt. De tompouce is daar een voorbeeld van. Er is niets meer Hollands te bedenken dan een tompouce bij de koffie. En dan het liefst nog van de Hema. Daar houdt ons plezier met dit gebakje ook niet op. Voor elke feestelijkheid die we ons collectief toestaan, dan wel opeisen, maken we een tompouce. Voor Koninginnedag, tijdens de Europese kampioenschappen en Wereldkampioenschappen voetballen wordt in bakkerijproductiehallen de oranjekleurstof met liters tegelijk aangevoerd. Voor kerst zijn er rode kerstompoucen en voor Pasen worden ze geel gekleurd. Ja, de seizoenstompouce regeert dan in de vitrines van de banketbakker. Een tompouce is gezellig Hollands.  

Deze diashow vereist JavaScript.

Alhoewel, de roots van de tompouce liggen in Frankrijk. Al sinds de 18e eeuw wordt in Frankrijk een gebakje gemaakt, dat bestaat twee krokante lagen gebakken bladerdeeg met daartussen banketbakkersroom. Op het bovenste plakje deeg werd een wit laagje glazuur gesmeerd. In ons traditioneel recept voor een tompouce wordt een dik laag roze glazuur gebruikt. In Frankrijk wordt het een millefeuille genoemd. Letterlijk vertaald betekent dat 1000 laagjes, naar de laagjes van het gebakken bladerdeeg. De tompouce werd in Nederland geïntroduceerd in de 2e helft van de 19e eeuw. Ook in België, Zweden, Amerika en Duitsland kennen ze de tompouce. Elk land natuurlijk met z’n eigen variatie op het gebak en zijn eigen naam voor het gebak. In België worden ze bijvoorbeeld Boekske en in Duitsland Crèmeschnitten genoemd.

Voor mijn variatie op de tompouce grijp ik terug naar het begin. Ik maak een millefeuille in Franse stijl met een bovenop een dun laagje poedersuiker in plaats van glazuur. De vulling bestaat uit verse aardbeien en een vanillecrème van slagroom en mascarpone. Dat maakt deze millefeuille van aardbeien een licht en fruitig gebakje dat prima past als feestelijke afsluiter van een mooi kerstdiner.

Millefeuille van aardbeien
Een luchtig en fruitig gebakje voor na een feestelijke maaltijd. Maar ook gewoon op een doordeweekse dag voor bij de koffie. Omdat elke dag een feest kan zijn!
Write a review
Print
Zelf toevoegen
 1. 350 gram kant-en-klaar roomboterbladerdeeg
 2. 3 eetlepels poedersuiker (plus extra om te bestuiven)
 3. zaad van 2 vanillestokjes
 4. ½ theelepel vanillesuiker
 5. 100 ml mascarpone
 6. 200 ml slagroom
 7. 1 eetlepel likeur met aardbeiensmaak
 8. 200 gram verse aardbeien (zorg ervoor dat de aardbeien dezelfde formaat hebben)
 9. 1 theelepel vloeibare honing
 10. Takjes munt voor garnering
Keukenbenodigdheden
 1. Elektrische handmixer
 2. Spuitzak
Zo ga je te werk
 1. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
 2. Bestuif het werkblad met een beetje bloem om plakken te voorkomen. Leg hierop de roomboterbladerdeeg. Rol het bladerdeeg met een deegroller uit tot het formaat van de bakplaat. Doe dit voorzichtig en met beleid, totdat het bladerdeeg zo dun is uitgerold, dat het de bakplaay volledig bekleed.
 3. Leg het uitgerolde bladerdeeg op de bakplaat. Gebruik een scherp mesje om de randen van het bladerdeeg mooi recht af te snijden.
 4. Doe de oven aan. Verwarm de oven voor op 220 ºC.
 5. Gebruik een zeef om de poedersuiker op het uitgerolde bladerdeeg te strooien. Wees niet zuinig met de poedersuiker.
 6. Zet de bakplaat met het bladerdeeg in de oven op 220 ºC en bak voor 8 minuten.
 7. Wanneer de 8 minuten voorbij zijn laat je de bladerdeeg nog in de oven staan. Je verlaagt dan de temperatuur van de oven naar 200 ºC. Bak dan de bladerdeeg nog 10 minuten in de oven totdat het deeg goudgeel en geglazuurd is. Haal de bladerdeeg uit de oven. Laat het volledig afkoelen.
 8. Neem een ruime kom. Doe hier de slagroom en mascarpone in. Doe hier de 3 eetlepels poedersuiker bij. Voeg ook de aardbeienlikeur, het zaad van de 2 vanillestokjes en de vanillesuiker toe. Klop alles op met een elektrische mixer tot een dikke crème met zachte pieken.
 9. Doe de room in een spuitzak. Zet de spuitzak staand in een grote maatbeker of kan en bewaar in de koelkast tot je het gaat gebruiken.
 10. Was ondertussen de aardbeien. Haal de kroontjes eraf. Doe de aardbeien in een andere kom en meng deze met de honing zodat alle aardbeien bedekt zijn.
 11. Snijd de afgekoelde gebakken bladerdeeg, de millefeuille, in de lengte in 2 twee gelijke plakken.
 12. Vlak voor je de millefeuille gaat serveren ga je de millefeuille opbouwen. Dat doe je als volgt.
 13. Spuit een dun laagje crème op de onderste plak millefeuille. Maak twee rijen van de aardbeien langs de randen van de millefeuille leg je de aardbeien op het bladerdeeg. Zorg ervoor dat de aardbeien in twee rijen naast elkaar staan. Er zal wat ruimte in het midden overblijven. Deze ruimte vul je op met de crème.
 14. Leg de tweede plak millefeuille boven op de aardbeien en crème. Besprenkel opnieuw met wat poedersuiker. Snijd de millefeuille met een gekartelde broodmes in 4 stukken. Serveer met een toefje crème en een klein takje munt.
Tip van Oma
 1. Je kunt de millefeuille van aardbeien tevoren bereiden. Je maakt alle onderdelen klaar en op het moment dat je het wilt serveren is het een kwestie van alles opbouwen en de bordjes mooi opmaken.
Bakken Zoals Oma https://www.bakkenzoalsoma.nl/

Genieten maar!

Wil je reageren of heb je vragen? Dat kan hier.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.