Kip met bloedsinaasappel uit de oven

Gebakken kip met bloedsinaasappelIk heb kip met bloedsinaasappel gebakken in de oven. De combinatie is hemels en “fingerlicking good”. Probeer het eens.

We aten vroeger thuis heel vaak kip. Mijn moeder is dol op kip. Het liefst zou zij elke dag kip eten. “Kip, het meest veelzijdige stukje vlees!”, de reclame liegt niet. Je kunt alle kanten op met kip. Ik lust ook wel een kippetje. Kippenbouten zijn mijn favoriet. Het vlees aan een kippenbout is lekker sappig en mals. Het liefst bak ik de kippenbouten in de oven. Dus de kippenbouten voor dit recept gaan ook de oven in.

Ik heb de kip met bloedsinaasappel gecombineerd. De combinatie is niet echt voor de hand liggend. Niet steeds hetzelfde doen, maar nieuwe dingen ontdekken hoort bij koken. Het is altijd spannend om te experimenteren met smaken. Het is ook altijd maar de vraag of ik mijn testpanel, bestaande uit manlief en dochterlief, met mijn nieuwe kookcreaties weet te overtuigen. Ik ging vol goede moed aan de slag.

Deze diashow vereist JavaScript.

Ik maak de kip schoon en maak met een scherp mes wat inkepingen in de kippenbouten. Daarna smeer ik de kip in met de geurige specerijen die ik klaar heb staan. De oven piept. Het is voorverwarmd. Ik leg de schijfjes bloedsinaasappel op de kippenbouten. De kip met bloedsinaasappel kan in de oven. In de tussentijd maak ik de rest van de maaltijd klaar. De kip is nu een kwartier in de oven aan het bakken. De geuren beginnen uit de oven te ontsnappen. Manlief en dochterlief komen naar de keuken en vragen of we al kunnen eten. “Het ruikt zo lekker”, zeggen ze. De oven piept en er komt een schitterend gerecht uit de oven. De geklaarde boter en het sap van de bloedsinaasappel bubbelen samen met het braadvocht nog na. De boutjes zijn knapperig en bruin. Het ruikt heerlijk. We gaan aan tafel zitten. Vol spanning kijk ik naar manlief en dochterlief. Ze nemen een eerste hap. Wat ze nu gaan zeggen gaat bepalen of dit gerecht op de blog wordt gedeeld…

Ze sluiten heel even hun ogen…ze kauwen…ik hoor twee keer: “Mmmmm…mmmmmm”, alsof het geoefend hebben. Snel daarna volgt: “Deze kip is heerlijk!”.

Kip uit de oven met bloedsinaasappel
Dat kip een veelzijdig stukje vlees is, dat weten we al. Maar heb je wel eens kip gebakken in de oven met bloedsinaasappel? Het is rare combinatie, maar zo lekker!
Write a review
Print
Zelf toevoegen
  1. 4 kippenbouten met bot (±1 kilogram)
  2. 2 eetlepels Ghee (dit kan je vervangen met roomboter)
  3. peper
  4. zout
  5. 2 theelepel paprikapoeder
  6. 1 theelepel gemalen komijn
  7. 1 theelepel gemalen kurkuma
  8. ¼ theelepel korianderpoeder
  9. 1 theelepel gedroogde bladselderij
  10. 1 theelepel gedroogde peterselie
  11. 2 tenen knoflook
  12. 1 grote ui
  13. 2 bloedsinaasappels
Zo ga je te werk
  1. Doe de oven aan. Verwarm de oven voor op 200 ºC.
  2. Spoel de kippenbouten af onder lauw water. Dep de kippenbouten droog met keukenpapier. Snijd eventueel overtollig vel van de kippenbouten weg.
  3. Gebruik een scherp mes om kleine inkepingen te maken in de kippenbouten. Dit zorgt ervoor, dat tijdens het bakken de kippenbouten tot aan het bot gaar worden én dat de specerijen en kruiden goed worden opgenomen.
  4. Gebruik de ghee (of roomboter) om de ovenschaal in te vetten. Ghee is geklaarde boter. Het is verkrijgbaar bij toko's of biologische supermarkten.
  5. Breng de kippenbouten op smaak met zout en peper. Bestrooi de kippenbouten vervolgens aan beide kanten met de paprikapoeder, gemalen komijn, kurkuma, korianderpoeder, bladselderij en peterselie.
  6. Pers de knoflook met een pers uit. Doe de geperste knoflook in de ovenschaal.
  7. Snijd de ui in halve ringen. Leg de ringen op de kippenbouten.
  8. Pers 1 van de bloedsinaasappels uit. Besprenkel de kippenbouten met het sap. Snijd de tweede bloedsinaasappel in schijven. Leg de schijven bloedsinaasappel op de kippenbouten.
  9. Doe de ovenschaal met de kippenbouten in de oven. Bak de kippenbouten op 200 ºC in 45 minuten gaar in de oven.
Tip van Oma
  1. Serveer de kip met een frisse salade van pittige rucola, snoeptomaatjes en partjes van een bloedsinaasappel. Maak de sla aan met een beetje olijfolie, peper en zout.
Bakken Zoals Oma https://www.bakkenzoalsoma.nl/

Genieten maar!

Wil je reageren of heb je vragen? Dat kan hier.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.