Oergerecht: Drie in de pan

Pannenkoeken, nationale pannenkoekendag, drie in de pan, recept drie in de pan, Nationale Pannenkoekendag, Drie in de pan met stroopElke pannenkoek is anders. Met dit recept maak je er zelfs Drie in de pan. Deze dikkerdjes zijn naar een Oud Hollands recept met gistdeeg.

Nationale Pannenkoekendag 2014

Het is vandaag 28 maart Nationale Pannenkoekendag 2014.

Koopmans en Tefal hebben een leuke actie bedacht voor scholen in het hele land om mee te doen met de Pannenkoekendag. De schoolkinderen gaan voor ouderen pannenkoeken bakken. Ik vind het een sympathieke actie en het brengt de pannenkoek natuurlijk in een goed daglicht. Het commercieel belang van de bedrijven laat ik buiten beschouwing. Het is goed dat ze deze actie sponsoren en dan is de reclame spin-off die ze hier ongetwijfeld mee genereren welverdiend. Ik wens alle kinderen en ouderen die vandaag het feest van de Pannenkoek vieren een smakelijke dag toe!

Bakken Zoals Oma – een jaar verder

Dit is voor mij ook een mooi moment om terug te kijken op het afgelopen jaar en om vooruit te kijken. Toen ik in oktober 2012 begon met Bakken Zoals Oma zag mijn blog er compleet anders uit. Het was een periode van experimenteren, zoeken naar een goede vorm voor mijn posts, zoeken naar de stem en verhalen die ik wilde laten horen bij de recepten. Inmiddels ben ik een stuk verder.

De overgang naar een eigen domein begin dit jaar is een enorme stap vooruit geweest. Het was hard werken. Ik leerde nieuwe dingen en ontdekte van mezelf dat ik het in me heb om kok, auteur, fotograaf en webdesigner te zijn. Het ging met vallen en opstaan, want meerdere keren ging het mis en viel de hele website uit de lucht. Maar ik gaf niet op. Ik ben erg trots en tevreden met het resultaat.

Ik merk dat velen van jullie mijn recepten waarderen en steeds ook terugkomen. Ook mag ik dagelijks weer nieuwe bezoekers verwelkomen. Dat geeft me energie en stimuleert me om te blijven experimenteren met nieuwe recepten en te blijven werken aan Bakken Zoals Oma. Ik hoop jullie het komende jaar te mogen blijven inspireren met mijn gerechten, recepten en schrijfsels!

Deze diashow vereist JavaScript.

Het past natuurlijk bij mijn missie om de pannenkoek als oergerecht te eren. Dus ook vandaag op Nationale Pannenkoekendag hier op BakkenZoalsOma een recept voor een variant van Hollandse pannenkoeken. Dit jaar zet ik de Drie in de Pan in de spotlight.

Deze kleine pannenkoekjes worden Drie in de Pan genoemd. Niet om een of andere bijzondere reden of met een spannend verhaal over rollende pannenkoeken die uiteindelijk door het varkentje gepakt worden. Nee, heel simpel nuchter en Hollands omdat er drie van deze pannenkoekjes tegelijk in de pan gebakken worden. Doordat deze pannenkoeken met een gistbeslag worden gemaakt rijzen ze heel erg mooi tijdens het bakken. Toen ik vandaag deze pannenkoekjes had gebakken en manlief mocht proeven, was het eerste wat hij zei: “Dit zijn wel dikke pannenkoekjes”. Ik moest glimlachten, want zo worden deze pannenkoekjes in de volksmond ook wel genoemd: “Dikkerdjes”.

Drie in de pan
Deze pannenkoekjes worden Drie in de pan genoemd. Heel nuchter en Hollands. Er passen gewoon drie van deze pannenkoeken in de pan. Met dit recept maak je ongeveer 9 pannenkoekjes.
Write a review
Print
Zelf toevoegen
 1. 200 gram bloem
 2. 7 gram droge gist
 3. 2 eetlepels fijne kristalsuiker
 4. snufje zout
 5. 200 ml lauwe melk
 6. 1 ei
 7. boter om te bakken
Zo ga je te werk
 1. Zeef de bloem in een grote kom. Voeg hier de suiker, gist en zout aan toe.
 2. Giet de lauwe melk in de kom. Roer alles goed door, totdat er een beslag ontstaat.
 3. Breek het ei open en doe dit bij het beslag. Roer alles weer goed door, totdat je geen eigeel meer ziet en het ei helemaal is opgenomen in het beslag.
 4. Dek het beslag af met een theedoek of plasticfolie. Laat het beslag een uur op een warme plaats staan om te rijzen.
 5. Roer het gerezen beslag goed door met een houten lepel. Nu kan je de pannenkoekjes gaan bakken.
 6. Verwarm een koekenpan of pannenkoekenpan op het vuur. Gebruik steeds ongeveer een eetlepel vloeibare of gesmolten boter om de pannenkoeken in te bakken.
 7. Schep het beslag met een eetlepel in de pan. Schep steeds drie flink volle eetlepels in de pan. Keer de pannenkoekjes om als er kleine luchtbelletjes bovenop de pannenkoekjes ontstaan of zodra de randen aan de onderkant lichtbruin worden. Bak de pannenkoekjes op deze wijze aan beide kanten gaar.
 8. Bak steeds drie pannenkoekjes tegelijk in de pan totdat je beslag op is.
Tip van Oma
 1. Ik heb deze Drie in de pan-pannenkoekjes heel simpel geserveerd met wat stroop. Gebruik dit recept als een basisrecept. Je kunt net als bij gewone pannenkoeken bijvoorbeeld ook spek, stukjes appel of rozijnen meebakken voor de variatie.
Bakken Zoals Oma https://www.bakkenzoalsoma.nl/

Genieten maar!

Na het plaatsen van deze post kreeg ik een mailtje met het aanbod om deze infographic te gebruiken. Toen ik het zag was, ik meteen verkocht. Ik vind hem mooi en wil hem jullie niet onthouden. Dus hierbij vandaag op pannenkoekendag als bonus deze infographic (met dank aan Vakantieveilingen.nl).

Vakantieveilingen Pannenkoekendag
Bron: Vakantieveilingen.nl

2 reacties

 • caddygirl schreef:

  Is dit niet een een soort American Pancake?

  • Alesig schreef:

   Het lijkt er heel erg op. De drie in de pan-pannekoekjes worden met een gistbeslag gemaakt. Soms wordt in oudere recepten ook boekweitmeel voorgeschreven. Dat heb ik niet gebruikt bij deze pannenkoekjes. American Pancakes worden over het algemeen met bloem en bakpoeder gemaakt om de pannenkoekjes te doen rijzen. De gist in het beslag geeft deze drie in de pan-pannenkoekjes net een extra smaakdimensie. In het beslag van onze “normale” Hollandse pannenkoeken gebruiken we geen rijsmiddelen zoals gist of bakpoeder. Dus ja, ze lijken op de American Pancake, maar het is net wat anders. Deze pannenkoekjes dragen met trots hun eigen Hollandse naam: Drie in de pan.
   Groetjes
   Alesig

Wil je reageren of heb je vragen? Dat kan hier.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.