Kerstkransjes van eiwitschuim

Schuimkransjes

Na het maken van de crème brulee hield ik heel veel eiwit over. Een jaar geleden zou ik het eiwit in de koelkast hebben gedaan met het goede voornemen om er nog eens wat mee te doen. Het eiwit zou vervolgens dagenlang in de koelkast hebben gestaan zonder dat ik er wat mee gedaan zou hebben en dan zou de hele inhoud van het bakje door de goot zijn gegaan. Maar dit keer niet. Ik had eiwit over van 8 eieren. Dat is toch bijna een heel doos eieren. Ik wilde er koste wat kost iets mee maken. Het is immers kersttijd, dus het werden kerstkransjes!

Schuimkransjes

Toen ik klein was had mijn moeder de gewoonte om chocoladekerstboomballen te kopen voor in de boom. Het zijn van die chocoladeballetjes die zo hol van binnen zijn en in mooi foliepapiertje zijn verpakt. Ze hing deze balletjes dan in boom met de bedoeling dat ze tot kerstdag zouden blijven hangen. Ik moet bekennen, dat ik elk jaar wel één of twee van die chocoladeballetjes stiekem uit de boom heb geplukt. Een kerstboom waar chocolaatjes aan groeien, dat is toch geweldig. Ik heb de traditie voortgezet en hang ook voor dochterlief chocoladeballetjes in de boom. Dit jaar door het overschot aan eiwit komen daar ook kerstkransjes van schuim bij.

Wilton kleurstoffen voor taart

Mijn uitgangspunt is om in de keuken zo puur en echt mogelijk te koken. Deze schuimkransjes kan je ook gewoon wit laten en er hagelslag of gekleurde confettisnoepjes op strooien. Maar het is natuurlijk ook erg leuk om gekleurde kransjes te maken. Mijn oma bakte heel veel taarten. En toen we pas in Nederland waren (halverwege jaren ’80) was het bijna onmogelijk om in de normale supermarkt aan kleurstoffen te komen. Dus steeds als er een bekende op vakantie was geweest in Aruba werd er een klein doosje Wilton’s food coloring in de koffer meegenomen als cadeau voor oma. Het is een soort kleurstof in pastavorm. Die gebruikte ze dan om de meest prachtige verjaardagstaarten te maken als er weer eens iemand jarig was in de familie. En om een deel van je kransjes te kleuren heb je maar een klein mini-beetje nodig. Het puntje van een cocktailprikker is genoeg om je kerstkransjes net een eigen kleurtje mee te geven. Oma deed het ook.

Zelf toevoegen:

* 2 eiwitten (65-70 gram)
* 125 gram witte basterdsuiker
* halve citroen
* 1 vel keukenpapier

Voor het spuiten van de kransjes
* Garneerspuit met een gekarteld mondstukje
* Diepvrieszakje (boterhamzakje kan ook)

Om te versieren
* hagelslag, snoepconfetti of zilverpareltjes (wat je zelf maar mooi en lekker vindt)
* voedingskleurstoffen van Wilton
* cocktailprikkers

Stap 1: De voorbereiding
Het stijfkloppen van eiwitten lijkt een ingewikkelde zaak. Dat is het niet. De voorbereiding is belangrijk want een druppeltje eidooier (bestaat gewoon uit vet) of een ander spoortje vet kan ervoor zorgen dat de eiwitten niet stijf te slaan zijn. Al je gereedschap moet vetvrij zijn.

Maar hier bestaat een heel simpel en doeltreffend trucje voor. Gebruik een paar druppels citroensap. Doe de druppels citroensap in de kom waar je de eiwit in wilt gaan kloppen. Gebruik het stuk keukenpapier om het citroensap goed in de kom te smeren. Zorg ervoor dat je geen plekje overslaat. Vervolgens veeg je met hetzelfde papiertje met citroensap de garde (als je het aandurft om dit met de hand te doen) of het hulpstuk van de mixer schoon (ik ga voor zekerheid en gebruik de mixer). Nu ben je klaar om de uitdaging aan te gaan.

Stap 2:
Doe het eiwit in de kom van de mixer. Zet de mixer aan op een matige snelheid. Laat de mixer het werk doen.

Na een tijdje zie je dat het eiwit begint te schuimen en een witte kleur krijgt. Laat de mixer doorkloppen. Als het eiwit in volume is verdubbeld stop je de mixer om te kijken of het eiwit “zachte pieken” vormt. Dat ziet er ongeveer zo uit.

Kerstkransjes van schuim

Stap 3
Als je eiwit “zachte pieken” vormt dan kan je de suiker erbij doen. Dit vind ik het leukste gedeelte. Doe de mixer weer aan. Gebruik een eetlepel om de suiker steeds beetje bij beetje toe te voegen tot alle suiker op is.

SchuimkransjesSchuimkransjes

Je ziet de stuctuur van het eiwit veranderen naarmate je steeds meer suiker toevoegt. Het wordt dikker en gaat mooi glanzen. Laat het eiwit nog even goed doorkloppen. Stop dan de mixer en controleer nu of het eiwit “harde pieken” vormt. Als het eiwit goed recht overeind blijft staan, dan ben je klaar om de schuimpjes te gaan opmaken.

Stap 4
Voor je nu de schuimpjes gaat opmaken moet je eerst even de oven aanzetten om die goed voor te verwarmen. Verwarm je oven voor op 110 C. Neem een bakplaat en bekleed deze met wat bakpapier.

Stap 5
Neem het diepvrieszakje en doe dit in een staande maatbeker. Doe een derde van het eitwit in het diepvrieszakje. Maak er vervolgens een knoop in. Maak je garneerspuit klaar en schroef het spuitmondje erop. Doe het diepvrieszakje in de spuitzak en knijp heel hard tot je plop hoort en het eiwit uit het spuitmondje komt. Dit kun je ook overslaan als je zin hebt om een garneerspuit met restjes eiwit af te wassen. Ik ga hier voor gemak.

Spuit nu mooie grote rondjes eiwit op de bakplaat. Wil je het schuimkransje versieren met hagelslag of confettisnoep dan moet je het er nu overheen strooien.

Stap 6
Als de spuitzak leeg is en je schuimpjes klaar zijn dan kan je gaan bakken. De schuimpjes moeten nu minimaal een uur in de oven. Hoe groter je kransjes zijn hoe langer ze in de oven moeten. De kerstschuimpjes zijn klaar als je ze van het bakpapier kunt halen zonder dat ze blijven plakken.

Stap 7
Wil je de kransjes een kleurtje geven dan moet je nu keuzes maken. Ik ging hier voor drie kleurtjes: wit, groen en rood. Dat leken mij mooie kleurtjes voor de kerstkransjes. Als je alleen witte schuimpjes wilt dan kun je nu stap 5 en 6 herhalen totdat al het eiwit is getransformeerd tot heerlijke snoepjes. Maar als je ogen ook graag wat kleurtjes willen en je wilt het eiwit kleuren dan neem je nu weer eenderde van het eiwit en doe je dit in een nieuw diepvrieszakje.

Neem nu een cocktailprikker en doop het puntje in het potje kleurstof. Dit doop je vervolgens in het eiwit en draai dit een beetje rond. Neem een schoon plastic lepeltje en roer de kleurstof goed door het eiwit tot het wit mooi groen is geworden (of elke andere kleur die je mooi vindt).

SchuimkransjesSchuimkranjes

Je kunt meer kleurstof toevoegen als je diepere kleuren wilt, maar gebruik wel steeds een schone cocktailprikker om in de kleurstof te dopen, anders kan je het potje weggooien. Maak een knoop in het zakje en knijp nog even goed in het zakje als je nog witte plekken ziet

Ga vervolgens door zoals in stap 5 en 6 beschreven tot al het eiwit gebruikt is. Ik heb nog een zakje rood eiwit gemaakt. Tenminste het bleef roze. Ook mooi.

Stap 8
Als de kransjes klaar zijn laat ze dan even afkoelen tot ze helemaal op kamertemperatuur zijn.

Bind een stukje lint aan de kransjes en hang ze in boom als een extra lekkere snoepversiering in je kerstboom.

Het resultaat

Heerlijke zelfgemaakte kerstkransjes van schuim. De kerstkransjes van eiwitschuim blijven dagenlang goed als je ze in laagjes tussen bakpapier in een luchtdichte bewaardoos bewaart. Maar bij ons thuis hadden de kransjes niet zo’n lange levensduur…

Schuimkransjes

Tip van Oma:
Je kunt ook vloeibare kleurstof gebruiken om deze kerstkransjes van eiwitschuim te kleuren. Het duurt dan alleen wat langer om te bakken en de kransjes kunnen aan de binnenkant een marshmallowachtige structuur krijgen doordat er vloeistof bij is gekomen. Manlief vindt ze zo het lekkerst. Het is een kwestie van smaak!

Genieten maar!

3 reacties

 • jannie schreef:

  titom wat lekker

 • Munch schreef:

  Gezocht op broodjes bakken en op je site terecht gekomen, en ik zie hier nog heel veel andere leuke gerechten om uit te proberen, zoals deze kerstkransjes! Woon niet meer in Nederland en dus niet zo gemakkelijk aan deze heerlijkheden te komen, nu ga ik het gewoon zelf proberen. Bedankt!

  • Alesig Greving schreef:

   Hoi Munch,

   Bedankt voor je reactie! Ik kan me heel goed voorstellen, dat je als je niet meer in Nederland woont de dingen die we hier als vanzelfsprekend beschouwen mist. En wat leuk dat je de keuken in gaat duiken om de kerstkransjes zelf te proberen te maken. Als je nog suggesties hebt voor receptjes dan hoor ik dat graag!

   Groeten
   Alesig

Wil je reageren of heb je vragen? Dat kan hier.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.